עשרה עבריינים ישראלים, שכמה מהם מבוקשים על ידי משטרת ישראל בפשעים חמורים, נמלטו בשבוע האחרון מקזבלנקה ומרקש שבמרוקו לטורקיה, דובאי ובולגריה מחשש שייעצרו על ידי המשטרה המקומית ויוסגרו לישראל.
מתברר שהייתה לעבריינים סיבה טובה לברוח ממרוקו: שר המשפטים גדעון סער והמפכ"ל יעקב שבתאי ביקרו בשבועיים האחרונים במרוקו ונפגשו עם בכירי רשויות האכיפה במדינה ועם גורמים בכירים במשטרת מרוקו ומקביליהם משרד המשפטים. באותן פגישות שלא זכו כמעט לחשיפה, סוכם על חיזוק שיתופי פעולה בין שתי המדינות בתחום ההסגרות של עבריינים. הביקור של סער ושבתאי במרוקו הוגדר כמוצלח.
בשני העשורים האחרונים מרוקו נחשבת לגן עדן לראשי ארגוני הפשע בישראל. בין העבריינים הבולטים שהגיעו לשם היו גבי בן הרוש, שלום דומרני, אבי רוחן, ליאור חדד והרב אליעזר ברלנד שמאוחר יותר הועזב מהמדינה בגלל החשדות לעבירות מין שהיו נגדו. בתקופות מסויימות שהו במרוקו מאות עבריינים ישראלים בכירים וזוטרים שחלקם הגדול נמלט לשם בין השאר בגלל העובדה שלא היו יחסים דיפלומטים בין המדינות, מה שאפשר להם ליהנות מאי הסגרה ולהקים שם אימפריית פשע.
"מרוקו הפכה לגן עדן עבור עבריינים שהיו מבוקשים בארץ על מקרי רצח, עבירות מין, הלבנות הון ופשיעה חמורה, ניסיונות רצח. הם רכשו עסקים רבים בתחום הנדל"ן, השכרות כלי רכב, טלפונים סלולריים וחוות חקלאיות. חלקם היו מעורבים בהברחות חשיש מרוקאי לאירופה ומדינות המפרץ", גילה קצין משטרה בכיר. "כל הזמן עקבנו אחריהם בסבלנות רבה כולל האזנות שבוצעו לטלפונים של ושל בני משפחותיהם וחיכינו להזדמנות הנכונה כדי להפתיע אותם והיא הגיעה עם ההסגרה של ליאור חדד שהואשם ברצח ומעצר גולן אביטן שמואשם בשלושה מקרי רצח ויוסגר בקרוב מאוד. זה הלחיץ אותם מאוד אז חלק מהעבריינים התחילו לברוח".
מתברר שביקורם המתוכנן של שר המשפטים והמפכ"ל פורסם כמה ימים לפני כן בכלי התקשורת במרוקו, מה שגרם לעשרה עבריינים שחלקם כאמור היו מבוקשים על ידי המשטרה והחזיקו בידיהם אזרחות מרוקנית נמלטו ממרוקו חשש שיוסגרו על ידי הרשויות במדינה לידי רשויות האכיפה בישראל.
"הם פחדו להישאר בזמן הביקורים כדי שלא ייעצרו, הם נלחצו מאוד", הסביר גורם בקהילה היהודית. "העבריינים האלה מבחינתנו הם פגע רע. הם עושים שם רע ליהודים במדינה. דאגנו בזמנו להעיף את המאפיה הישראלית של העבריינים שהיו בקזלבנקה ומרקש ונדאג להעיף את השאר. טוב לנו שהם מוסגרים לישראל. אנחנו לא צריכים אנשים כאלה אצלנו, מעבר לזה שרובם אנשים רעים ולא נחמדים".
הביקורים של סער ושבתאי היו בהפרש של ימים. העבריינים החליטו לברוח ממרוקו לטורקיה, דובאי ובולגריה מהחשש המשטרה המקומית תעצור אותם. הם הבינו שיש שיתוף פעולה טוב מאוד בין משטרת ישראל למשטרת מרוקו.
"העברנו להם רשימה של עבריינים ישראלים שביקשנו להסגיר אותם", גילה גורם במשטרה. "מדובר בעבריינים המואשמים וחשודים במקרי רצח, ניסיונות רצח, סחר בסמים ועוד".
במהלך השבועות הקרובים אמורים להיות מוסגרים לישראל כמה מהעבריינים וייתכן שבהם יהיה גם גולן אביטן המואשם בשלושה מקרי רצח בתיק 512. אביטן מואשם שסיפק את השלטים ששימשו לפיצוץ מטעני החבלה בצ'יינג' ביהודה הלוי בשנת 2003 שבו נהרגו שלושה בני אדם ו-37 נפצעו.
יחד עם זאת, למשטרת ישראל תהיה בעיה לבקש הסגרה של עבריינים ישראליים שהם בעלי אזרחות מרוקנית חוקית - כלומר לא כאלה שזייפו אזרחות ודרכונים, נעצרו, נשפטו ומרצים את עונשם.
"מרוקו לא תסגיר כל כך מהר עבריינים ישראלים שיש להם אזרחות כפולה", הסביר גורם בקהילה היהודית. "לדעתי זה כמעט בלתי אפשרי. הם יסגירו את העבריינים הישראלים שהיו מעורבים בפשעים חמורים אבל הם להם אזרחות חוקית מרוקנית. מה שכן מבחינים שהמשטרה במרוקו לא דופקת יותר חשבון לעבריינים ישראלים. יש להם גיבוי של השלטונות".