המשטרה ועובדי המכס בנתב"ג סיכלו ייבוא סם מסוג קטמין במשקל של כ 11 ק"ג שהוסלק בדופן כפולה במזוודה.שני חשודים, תושבי העיר נתיבות, נעצרו לחקירה ביחידה המרכזית של מרחב הנגב.
הדיווח אודות ניסיון ההברחה התקבל בתאריך 29.12.23. הסם אותר על ידי בודקי אולם הנוסעים במכס נתב״ג בתוך מזוודה, במהלך בידוק כבודה של אחד החשודים ששב לארץ מדובאי.
במהלך הבידוק איתרו בודקי המכס ויחידת הבילוש 747 של מרחב נתב"ג את המזוודה ובתוכה הסמים. על פי החשד החשודים תכננו למכור את הסמים.
הנוסע נעצר לחקירה במסגרתה הצליחו החוקרים לאסוף ראיות ולהתחקות אחר החשוד הנוסף, שעל פי החשד היה שותפו של הנוסע והיה מעורב באופן ישיר בהברחת הסמים והניסיון להחדירם לישראל.
החשודים, בשנות ה 20 לחייהם, נעצרו לחקירה בימ"ר נגב ומחר יתקיים דיון בבית משפט השלום בבאר שבע בבקשה להאריך את מעצרם.
סכנת חיים במינונים גבוהים
הסם, שנקרא בקרב הבליינים קיי, ספיישל קיי, ויטמין K או קיטקט, הומצא בכלל כתרופה בשנות ה-60 והיה נפוץ כסם הרדמה בזמן מלחמת ויאטנם. עם השנים גבר השימוש בחומר כתרופת הרדמה ייחודית דיסוציאטיבית, הגורמת למטופל תחושת ניתוק. עם השנים נצא כי התרופה מועילה לדיכאון ומסייעת אף בשיכוך כאבים.
הסם עובד על מספר של קולטנים ובעיקר על NMDA, קולטן של מוליך עצבי בשם גלוטמטה, אך גם על קולטנים של אופיאטים (לכאב) ושל דופמין (עונג ומשיכה). המאפיינים שלו דומים יותר לאלו של סמי הזיה מאשר אלה המדכאים את מערכת העצבים כמו ג'י ואלכוהול, והשפעתו תלויה מאוד במינונים. משום שקטמין עובד על מספר רב של קולטנים במוח, מדענים מתקשים לתת תשובה על האפקט המצטבר או ארוך הטווח של החומר ולכן השימוש בו שמור למצבים חריגים בלבד.
בקרב הבליינים, השימוש בסם גבר בשנים האחרונות בגלל האפקט הייחודי וזמן הפעולה המהיר והקצר. למרות שלרוב קטמין מגיע בצורת נוזל שקוף, בליינים משתמשים בו לרוב בצורת אבקה, הנוצרת לאחר חימום הנוזל. הבליינים צורכים אותו לרוב במנות מדודות ("באמפ") הנעות בין 50-100 מ"ג, ורק לעיתים נדירות נעשה בו שימוש בהזרקה או בליעה.
במינונים גבוהים, קטמין עלול לגרום לתופעות לוואי משמעותיות, שחלקן אף מסכנות חיים. בין היתר, הוא עלול לגרום לבלבול, כאבי ראש, חרדה, בחילות, הקאות, אובדן שיווי משקל ולעיתים ירידה בהכרה.