העבריין ירין ביטון, שנחשב לראש ארגון הפשע הצעיר בארץ, צפוי להשתחרר בימים הקרובים מהכלא. עבריינים יריבים וגם בכירי היחידות המרכזיות במחוז הצפוני במשטרה נמצאים בכוננות מחשש ששחרורו מהכלא יצית מחדש סכסוכים ישנים.
ביטון, בן 26 מאור עקיבא, הוא יעד בכיר של היחידות המרכזיות של משטרת מחוז חוף והמחוז הצפוני. הוא עלה לכותרות בפרשת "חתונת הדמים" לפני כשש שנים במסעדת דניאל בפרדס חנה. בחתונה של ביטון ובת זוגו נכחו חברים קרובים ובני משפחה. סמוך לחצות התפתחה קטטה מחוץ למסעדה בין ביטון ואחיו תמיר לאלמוג פאדל בן 21. בעיצומה של הקטטה הגיע למקום אבי ביטון, אביהם של האחים, כשהוא מצויד באחד מסכיני השף שלקח ממטבח המסעדה. האב נחשד שדקר את פאדל שלוש פעמים.
פאדל מת מפצעיו תוך זמן קצר. ביטון האב דאג להעלים את הסכין כדי שהמשטרה לא תמצא אותה. הרקע לרצח לא ברור, אבל למרות הראיות המפלילות שהיו נגד האב ושני בניו הפרקליטות הלכה על בטוח מבחינתה. היא חתמה עם השלושה על הסדר טיעון מקל ביותר. סעיף הרצח נמחק. האב נדון לשש שנות מאסר בפועל בגין הריגה, ירין נדון לשלוש שנות מאסר על עבירה של סיוע בעבירה והאח תמיר הורשע בהריגה ונידון לחמש שנות מאסר.
ביטון בנה מחוץ לכלא ארגון פשע אכזרי שעסק בגביית דמי חסות ומתן הלוואות בריבית. שבעה חודשים לאחר ששוחרר מהכלא בגין חלקו בחתונת הדמים, הוא נעצר שוב לאחר ששימש כבורר בין אנשי עסקים. באחד המקרים הוא פסק שעל קבלן לשלם 15 אלף שקל לתושב חדרה.
"ירין זה לא עוד עבריין. הוא מגיל צעיר בעולם הפשע, מעורבב עם עבריינים בכירים, הוא קשור מאוד לאביו אבי", מסביא קצין משטרה. "הוא פועל במסגרת עצמאית וצבר המון כוח. אפילו עבריינים ותיקים פוחדים ממנו כי הוא לא צפוי. אבא שלו מייעץ לו ונמצא איתו בקשר כל הזמן. יש לו כוח והרבה מאוד חיילים צעירים שעובדים איתו, שמעריצים אותו. הוא כריזמטי מאוד ולא פוחד מאף אחד. בשניות הוא יכול להשיג כל אמצעי לחימה. רובים, אקדחים ומטענים".
לפני כחודשיים אנשים של ביטון שהוחזקו באגף השמור בכלא הדרים תקפו בדוקרנים חיילים של ראש ארגון הפשע מיכאל מור שהוכנסו בטעות לחצר הטיולים שלהם. הסוהרים שהגיעו למקום נאלצו להשתמש באלות וגז מדמיע להפריד בין הניצים. כמה מהאסירים הקשורים לביטון ולמור נחבלו.
"ירין רוצה להיות ראש ארגון פשע גדול לא פחות ממיכאל מור ואפילו עמיר מולנר. הוא צעיר ויש לו הרבה כוח ועוצמה השאלה הגדולה אם הוא ישרוד ולא יעשה טעויות של טירון", ציין עבריין מחדרה המכיר את ביטון. "הוא תמיד שואף גבוה אבל בדרך לפסגה יש המון כרישים רעבים שעלולים לטרוף אותו".
"בגיל 24 להיות בורר בעולם התחתון זה לא נתפס. עד כדי כך אנשים מפחדים ממנו וחששו לא לקיים החלטות שנתן כבורר", ציין עבריין מהשרון שהיה בקשר בעבר עם ביטון. "יש לו מבט די מפחיד וקטלני בעיניים. מבט אחד ואתה משתין במכנסיים מפחד. הוא עבריין שיכול לקחת אקדח ולתת באמצע היום כדור בראש לאויב שלו או למי שלא עשה מה שהוא ביקש. הוא לא חושב יותר מדי, פועל מהבטן ולא מהראש וזו הבעיה הכי גדולה שלו. בגלל זה יש לו הרבה מאוד אויבים. הוא חושב במקסימום שהוא עמיר מולנר".
קצין משטרה הגדיר את ביטון כשאדם עם פתיל קצר במיוחד. "זה הופך אותו למסוכן ביותר", הוא טוען.
בשנים האחרונות ביטון הפך ליעד בכיר של ימ"ר מחוז חוף. לפני כשנתיים וחצי ביטון הסתבך ונעצר על ידי בלשי המחוז. הבלשים עקבו אחריו במשך תקופה ארוכה, ביצעו האזנות סתר לטלפון שלו, כשחלק מהשיחות עם עבריינים יריבים התנהלו בקודים.
הבלשים עצרו אותו בכניסה לאור עקיבא ובחיפוש במכוניתו נמצא אקדח תשע מ"מ, עם מחסנית, כדורים ולבנת חבלה שנועדו לפגוע בעבריינים יריבים. הוא שמר על זכות השתיקה בחקירתו אבל בהמשך הודה שאמצעי הלחימה שלו.
פרקליטות מחוז חיפה הגישה כתב אישום נגד ביטון לבית המשפט המחוזי בעיר. בתחילה נדון לשנה וחצי מאסר בפועל. הפרקליטות ערערה לבית המשפט העליון והחמירה בעונשו לשלוש שנות מאסר בפועל.
על פי החשד ביטון הפעיל מהכלא את הארגון שלו במטרה לסגור חשבונות עם עבריינים יריבים שניסו להשתלט לו על הטריטוריה. "ירין עצבני מאוד על כל מיני עבריינים שניסו לעשות לו 'חוואות' (לעקוץ בסלנג העברייני) והוא הולך לטפל בהם. הולך להיות פה 'שמח'", הסביר עבריין מחדרה. "תהיה פה מלחמה, פיצוצים, מטענים, חיסולים. הוא מסוכסך עם חצי עולם. עומד להיות באזור שלנו חורף חם מאוד".
במשטרה נערכים לשחרורו של ביטון ומתכוונים לעקוב אחריו כדי למנוע מצב של מרחץ דמים בין עבריינים ופגיעה בחפים מפשע. "נשב על הזנב שלו כמה שצריך. לא ניתן לו לעשות מה שהוא רוצה. 'נמרר' לו את החיים. כשהוא ישב בכלא היה שקט, עכשיו כשהוא משתחרר יש חשש לבלגן גדול מאוד. יש לו הרבה חשבונות פתוחים עם עבריינים בכירים", ציין קצין משטרה.
פרקליטו של ביטון, עו"ד תומר נווה, מסר בתגובה: "ללקוח שלנו אין שום סכסוך עם אף גורם. כל הניסיונות של היחידות המרכזיות של המשטרה באזור לייחס לו סכסוך עם ארגון פשיעה כזה או אחר נועדו כדי לפגוע במערכת היחסים בינו לבין המעורבים".