שכונת "עיר היין" באשקלון נחשבת למבוקשת ביותר. בהתאם לכך, קצב הבנייה בה זינק ובתים נבנים בקצב מסחרר, ויש מי שמנצל את זה. באחרונה הבחינו התושבים בתופעה מוזרה – כלים הנדסיים כורים מדי יום חולות מאתרי בנייה וקרקעות ציבוריות, ומעמיסים אותם אל משאיות.

"לקח לי זמן להבין שמעורבים בסיפור ארגוני פשע", ציין תושב השכונה בשיחה עם mako, "הם העמיסו 40-50 משאיות ביום, בלי שאף אחד יגיד להם משהו. חשבנו בהתחלה שמדובר בעובדים של אתרי הבנייה, אבל אז התברר שאלו עבריינים שעושים הרבה כסף מגניבת החולות. אנשים פה לא רצו להתערב, למרות שזה כיער את הנוף סביב השכונה".

ואכן, מתחת לרדאר מצאו חמישה עבריינים המזוהים עם ראש ארגון הפשע שלום דומרני דרך מהירה להרוויח מיליוני שקלים בחודש – גניבת חולות מאתרים ציבוריים. הם רכשו משאיות, כלים הנדסיים וטרקטורים, העסיקו פועלים מהשטחים והוציאו מהשכונה מדי יום עשרות משאיות מלאות בחול, אותן מכרו בסכום שבין 2,500-3,000 לאחת.

בתחנת משטרת אשקלון קיבלו מידע על "העסק" מתושבים וגורמים אחרים ופתחו בחקירה סמויה. בלשים עקבו אחרי חברי הרשת, תיעדו את גניבת החולות, ולאחר שהמידע שלהם היה מבוסס הפכו את החקירה לגלויה ועצרו את החשודים בגין עבירות של הלבנת הון, קשירת קשר לפגע וכריית חול בלתי חוקית. בתום חקירתם הם שוחררו בתנאים מגבילים. בנוסף החרימה המשטרה את הציוד היקר שרכשו, והיא תבקש בהמשך לחלט אותו לקופת המדינה.

"פעם עבריינים היו משתמשים בחולות כדי להעלים ראיות לרצח. הם היו מחסלים יריבים, או אפילו אנשים שלהם, וקוברים אותם בדיונות או באתרי בנייה גדולים. היום הם עושים כסף מהחולות, והרבה", מציין קצין משטרה בכיר, "זה כסף מהיר, עד שאנחנו תופסים אותם הם גורפים מיליוני שקלים".

כאמור, גניבת חולות הפכה באחרונה לעסק משתלם כלכלית עבור עבריינים. והתופעה החלה להתפשט לערים נוספות בהן רמת גן, בני ברק, רמלה, לוד, פתח תקווה, נתניה ותל אביב. "עבריינים סוחטים קבלנים ובעלי חברות תשתיות שייתנו להם לכרות חול, אחרת הם יגרמו להם נזקים במיליוני שקלים", מסביר קצין משטרה, "האבסורד הוא שבסופו של דבר הם מוכרים את החול שגנבו לאותם קבלנים".

"אני מרוויח 120 אלף שקל ביום", מתריס עבריין שעוסק בגניבת חולות, "יש לי 6 משאיות שעובדות מסביב לשעון, בשום מקום אחר לא הייתי מרוויח סכומים כאלו. עד שהמשטרה תגיע אליי המיליונים שלי כבר יהיו בדובאי".

שלום דומרני
הארגון שלו התעשר מכריית חול, שלום דומרני

בשנות ה-90 והאלפיים המוקדמות גנב ארגון הפשע של דומרני טונות של חול מדיונות באשקלון ואשדוד. על פי החשד, ביום טוב הרוויח הארגון כ-100 אלף שקל בזכות העסק הזה. הגניבות אירעו בשעות הלילה, מתחת לאפן של משטרת ישראל ורשויות האכיפה, שלא הבינו מדוע הכבישים עמוסים במשאיות מלאות בחול.

"שלום ואנשיו, כולל בני שלמה שהיה יד ימינו, התעשרו מגניבת חולות", טוען עבריין מדרום הארץ, "המשטרה נרדמה, לקח לה כמה שנים טובות להבין מאיפה הם עשו את הכסף".

לפני קצת יותר מעשור הצליחו במשטרה למגר את תופעת גניבת החולות, שגרמה נזק כבד לנופים וערכי הטבע. עשרות עבריינים הועמדו לדין ונקנסו. אלא שכאמור, במהלך השנה האחרונה גניבת החולות נעמדה שוב על רגליה, ובמשטרה לא זוכים לשיתוף פעולה מקבלנים ובעלי תשתיות שעל פי החשד קונים את החול הגנוב. "אנחנו קונים שקט", מודה מנהל עבודה באתר בנייה במרכז הארץ, "המשטרה לא יכולה להתמודד איתם אז עדיף לנו לפעול בשיטה הזו, כך לא יפגעו לנו בעבודה".