לפני יותר מעשור, בזמן טיול בארה"ב, מצאתי עצמי בטמפה, פלורידה, כשברדיו המקומי לא מפסיקים לבשר על בואה של "דבי". "דבי מגיעה", הייתה הסיסמא שליוותה את אותם ימים, כאשר לי כישראלי ממוצע לא ממש היה ברור במה מדובר.
בתחילה הנחתי שזמרת מקומית לא מוכרת מגיעה להופעה, אבל מאוד שמתי לב לתורים הארוכים שמרוקנים את הסופרים ממים מינרלים ושימורים, ואי אפשר היה להתכחש לתחושת הבהלה שריחפה באוויר. שבוע אחר כך הכרתי מקרוב את הוריקן דבי, מהחוויות המפחידות בחיי, כולל לבנון. בהמלצת הבוס העברתי את זמן ההופעה של דבי בתוך אמבטיה: "אם הבית יתרסק תהיה בכיס אוויר", אמר הבוס.
הוריקן היא סופה טרופית הנוצרת בצפון האוקיינוס האטלנטי או השקט (בניגוד לטייפון או ציקלון בשאר האזורים). מאז שנת 1953 נקבע שמן של סופות ההוריקן על פי סדר ה-ABC במחזור שש שנתי - כל סופה תתחיל בשם של האות הבאה בתור. רשימת השמות מורכבת מראש על ידי הארגון העולמי למטאורולוגיה; במידה והסופה הייתה קטלנית שמה מוצא מהרשימה של השנים הבאות.
הסופה המדוברת כיום היא איירין, שפוגעת ברגעים אלו ממש בחוף המזרחי של ארה"ב וכבר יוצרת היסטוריה בכך שלראשונה תיסגר מערכת הרכבות של העיר בעקבות אסון טבע. העולם ידע כמה סופות קטלניות והרסניות לאורך ההיסטוריה, הכנו עבורכם סקירה של הקשות ביותר.
ההוריקן הגדול של 1780
נחשב לסופת ההוריקן האטלנטית הקטלנית ביותר מאז ומעולם: 22,000 הרוגים מהאיים מרטיניק, ברבדוס וסנט אוסטתיוס. הסופה התרחשה במהלך מלחמת העצמאות של ארה"ב וגבתה מחיר קשה מציי צרפת ובריטניה ששהו באזור. תת אדמירל ג'ורג' רודני, מפקד הצי הבריטי, דיווח כי סייר ששלח היה בטוח שלסופת ההוריקן התלוותה רעידת אדמה בשל מימדי ההרס חסרי התקדים. מעטות מסירות הדיג ששהו בים זכו לחזור אל החוף, ולא היה בית אב באיים שלא איבד בן משפחה.
הוריקן גלבסטון - 1900
שנים ארוכות לא היה שם להוריקן הזה, שנחשב לקטלני ביותר במאתיים השנים האחרונות. הסופה פגעה בגלבסטון שבמדינת טקסס והרגה לפחות 8,000 בני אדם. מדובר בהוריקן בעוצמה 4 (מתוך 5). אחת הסיבות לכמות ההרוגים הייתה מניעת מידע מכוונת מהציבור. הרשויות אמנם דיווחו על סופה מתקרבת אך נמנעו מלהשתמש במילה "הוריקן", על מנת למנוע פאניקה. התוצאה הייתה שאננות של התושבים שהובילה לתוצאות הקשות. הנזק נאמד אז ב-20 מיליון דולרים, שווה ערך ל- 500 מיליון דולרים של היום.
הוריקן יום העבודה - 1935
אחת מסופות ההוריקן הקשות ביותר שפגעה באיים בדרום פלורידה. סופה זו, שהביאה עמה רוחות במהירות של 320 קמ"ש וגלים בגובה של 6 מטרים, גרמה למותם של יותר מ-400 מתושבי האיים והרסה את מרבית המבנים שהוקמו עליהם. מדובר בהוריקן החמור ביותר עד אותה שנה (מאז שהחלו המדידות בשנת 1850) והשלישי בחומרתו בכלל (חזקות ממנו היו הסופות הוריקן קאמיל בשנת 1969 והוריקן אנדרו בשנת 1992).
הוריקן קאמיל - 1969
ההוריקן השלישי בעוצמתו שפגע בארה"ב (אחרי הוריקן יום העבודה ואנדרו). הסופה נוצרה באזור קובה בעוצמה שלוש, ומעל מפרץ מקסיקו הגיעה לעוצמה 5 עם מהירות מדהימה של 305 קמ"ש שיצרה נחשול ענק בגובה 7.3 מטרים. הפגיעה העיקרית נרשמה במיסיסיפי שהוצפה בשיטפון שגבה את חייהם של 259 בני אדם. כמו כן נאמד הנזק ב-1.42 מיליארד דולרים (8.5 מיליארד בכסף של היום).
הוריקן אנדרו - 1992
אנדרו היה ההוריקן היחיד שקבל שם (כהוריקן) ב-1992. הסופה פגעה בבהמאס, פלורידה ולואיזיאנה. כמות ההרוגים לא הייתה גבוהה יחסית לסופה בעוצמה שכזאת (65 הרוגים), אבל הנזק שנוצר היה עצום ונאמר ב-26.5 מיליארד דולר (יש הטוענים לנזק של 34 מיליארד דולר), שיא חסר תקדים מבחינת העלויות. עד היום משלמת ארה"ב חובות הקשורים לסופה זו, שהייתה היקרה ביותר עד לפגיעה של קתרינה.
הוריקן פאביאן - 2003
ההוריקן הקשה ביותר שפקד את אזור ברמודה בחמישים השנים האחרונות, והפעם הראשונה מאז 1926 שסופה גורמת להרוגים על האי. עוצמת הרוחות של הוריקן פאביאן נמדדו ב-193 ק"מ לשעה וגובה הגלים הגיע ל-15 מטר. בין ההרוגים בפאביאן היום גם שלושה ישראלים ששייטו באזור, כשנחשול המים העצום פגע ביאכטה שלהם וטיבע אותה.
הוריקן סטן - 2005
עונת ההוריקנים של 2005 נחשבת לאחת הקשות ביותר מבחינת כמות הסופות שפגעה בחופי ארצות הברית. סטן נוצר מזרחית לחוף של מקסיקו ופגע במרכז אמריקה, כתוצאה מהסופה נוצרו שיטפונות (500 מ"מ גשם) ומפולות בוץ בגואטמלה, אל סלוודור, מקסיקו, ניקרגואה, הונדורס וקוסטה ריקה, שגבו את חייהם של 2,500 בני אדם.
הוריקן וילמה - 2005
הוריקן וילמה הייתה סופת ההוריקן החזקה ביותר שנמדדה אי פעם וה-12 במספר בעונת ההוריקנים של 2005. הייתה זו סופה בקטגוריה 5 (הגבוהה ביותר) עם רוחות שהגיעו למהירות של 295 קמ"ש. הסופה פגעה בעיקר בחצי האי יוקטן במקסיקו, בקובה ובמדינת פלורידה שבארצות הברית. בעקבות הסופה נמנו 47 הרוגים, ועלות הנזקים נאמדת בלא פחות מ-10 מיליארד דולר.
הוריקן קתרינה - 2005
הסופה הוגדרה תחילה כבעלת דרגה 1 אולם לאחר שחצתה את פלורידה, בעת המעבר מעל מפרץ מקסיקו, התחזקה לדרגה 5 (הדרגה החזקה ביותר). עינה של הסופה הגיעה לקוטר של 48 ק"מ, ומהירות הרוח ל-278 קמ"ש בעת הפגיעה בחוף לואיזיאנה. לפחות 1,836 בני אדם נספו כתוצאה מהסופה.
רוב הנספים היו בני מיעוטים עניים אשר לא הצליחו להיחלץ מהעיר בכוחות עצמם. בנוסף הולידה התגובה המהוססת של הרשויות הולידה תופעות של ביזה ופשע. על פי הערכות, הסופה גרמה לנזק של 81 מיליארד דולר (במחירי שנת 2005), מה שהפך אותה לאסון הטבע היקר בהיסטוריה של ארצות הברית.
הוריקן ריטה - 2005
העובדה כי הסופה פרצה כשלושה שבועות בלבד אחרי הוריקן קתרינה הביאה ככול הנראה לתוצאות הקשות. ריטה גרמה ל-120 הרוגים, מתוכם שבעה בלבד נפגעו ישירות כתוצאה מן הרוחות. הסופה פגעה בחופי ארצות הברית בין טקסס ללואיזיאנה, כשבעת הפגיעה בחוף הגיעו הרוחות למהירות של 190 קמ"ש.
כלכלנים העריכו לאחר ריטה כי כלכלת ארצות הברית תיפגע קשות כתוצאה מצמד ההוריקנים הקטלניים, התל"ג יקטן ב- 1%, וכ-500,000 תושבים יאבדו את מקומות עבודתם.
ומה יהיה סופה של איירין? עוד לפני שפגעה, התבקשו 250 אלף תושבים בניו יורק להתפנות, התחבורה הציבורית הופסקה והמנהרות ניסגרו. עשרות אלפי אנשי המשמר הלאומי נמצאים בכוננות. עד כה גבתה הסערה את חייהם של עשרה בני אדם וניתקה כשני מיליון איש ממערכות החשמל. פורטו ריקו הוכרזה כ"אזור מוכה אסון" ותקציבים מיוחדים הוקצו לשיקומה. אבל את אומדן הנזק האמיתי נוכל לדעת רק כאשר הסופה רבת העוצמה הזו תסתיים.