עם כל הכבוד לאבי הטחול וטוני סופרנוס, הם לא המציאו את הגלגל שהוצמד לו מטען חבלה. ארגוני מאפיה וראשי פשע זכו להאדרה תקשורתית ולמעמד של סלבריטאים עוד מהימים שמאיר לנסקי, אשכנזי בחליפה שנראה כמו חבר הסתדרות, נחשב לדבר הכי מאיים ברחובות ניו יורק. צורת החיים הראוותנית, מלחמות הכבוד, הז'רגון המיוחד, יצר הנקמנות ומספר בלתי נגמר של פרקי עלילה הופכים את הסיפורים האלה ללא שונים יותר מדי מכל נראטיב של אופרת סבון. הנה כמה מהאופרות הגדולות של השנים האחרונות.
אקסטזי והימורים: משפחת אברג'יל, ישראל
"מה אוכל לעשות בשבילך ירושלים, כי את עיר שמושכת עיניים, רק בגלל שביתו של בורא העולם נמצא בתוכך, ירושלים". היום קשה להאמין שאיציק אברג'יל כתב פואמות כאלה והקריא אותן בשידור חי באחת מההצגות הטלוויזיוניות שדפק בתוכנית "המעגל" של דן שילון ב-97'. "לעשות פשע אני בטוח שלא אעשה", אמר אז אברג'יל, כשלצידו בפאנל קצין השב"ס שלמה טוויזר זרח מגאווה לנוכח האסיר המראה סימני שיקום. עד היום אף אחד לא יכול להגיד בוודאות אם אברג'יל בן ה-28 באמת הראה אז סימנים של חזרה למוטב או שפשוט סובב על האצבע את דן שילון ואת השב"ס.
בגיל 28, אחרי שריצה 11 שנות מאסר בגין רצח סוחר סמים, הקריירה של אברג'יל רק התחילה להמריא. האסיר משכונת בנית בלוד נכנס לכלא בגיל 17 כשהוא לא יודע קרוא וכתוב ויצא משם כשהוא מכיר את הפילוסופיה של ניטשה. עם שחרורו עקר אברג'יל לאמסטרדם בעקבות גלות שכפתה עליו משטרת ישראל, שם הקים רשת ענפה להברחת מיליוני כדורי אקסטזי לאמריקה, אירופה והמזרח הרחוק. בנוסף פתח בארץ ובחו"ל עשרות בתי הימורים בלתי חוקיים. היזמות העסקית הזו הביאה איתה כצפוי גם מלחמה על טריטוריה ומאבק מדמם כנגד זאב רוזנשטיין ומשפחת אבוטבול.
בשנות האלפיים ידו של אברג'יל בכל ויד כל בו. ממשל גורג' בוש הכליל אותו בין 40 יצואני האקסטזי הגדולים בעולם. אפילו באשר ל-270 מיליון השקלים שגנבה אתי אלון במעילת הענק בבנק למסחר, עלה שמו של אברג'יל כאחראי לגלגול והלבנת חלק מהסכום. גם בחיסולה של מרגריטה לאוטין בחוף בבת-ים נחשד אברג'יל אך לא נמצאו די ראיות נגדו. באוגוסט 2008 נעצר יצחק אברג'יל יחד עם אחיו מאיר לבקשת צו הסגרה אמריקאי. בינואר 2011 הוסגרו האחים אברג'יל לארה"ב כשהם חשודים בעבירות של רצח סוחר הסמים הישראלי סמי אטיאס, סחר בסמים, סחיטה, איומים והלבנת הון. בחודש נובמבר השנה צפוי להתחיל משפטם. לפני ההסגרה לארה"ב אמר האח מאיר, כי הוא ואחיו יצחק הם "כלום לעומת המאפיות שיש שם באמריקה. מי אנחנו? אנחנו ג'וקים".
שוק אפור, רצח וסחיטה: משפחת גמבינו, ניו יורק
חוץ מהשראה לסרטי קולנוע כמו "הסנדק" ו"החבר'ה הטובים", סיפקו ארגוני הפשע המאורגן בניו יורק גם הרבה גוויות וכאב ראש למשטרה הפדרלית בעשורים האחרונים. סרטי המאפיה ההוליוודים שהתבססו על מורשת קרימינלית שהתפתחה בניו יורק בשנות החמישים, הביאה למסך הגדול עיבוד של גנגסטרים בחליפות עם מבטא איטלקי, טומיגאן והרבה מזומנים. "חמש המשפחות", מכונה בארה"ב המיליה של הפשע המאורגן – משפחת ג'ינוס, לוצ'יס, בנונאנו, קולומבו, והמפורסמת שבהן – משפחת גמבינו.
ב-80 שנות עסקיה של משפחת גמבינו אין בוס שסיים את כהונתו כתוצאה ממוות בנסיבות טבעיות; כולם חוסלו בזה אחר זה כחלק ממלחמות ירושה, היתר נכלאו. גם הסגנים בקוזה נוסטרה לא האריכו ימים – הרוב נרצחו, אחד הפך לעד מדינה, והיתר נשלחו למאסר. הבוס הנוכחי, פטר גוטי, 72, שולט על הארגון מתוך חומות הכלא הפדרלי שבטרה הוטה, אינדיאנה, לאחר שנידון ב-2005 ל-25 שנות מאסר. "פיט בעל העין האחת" (כינויו של גוטי, בשל עיוורון בעין שמאל כתוצאה מגלאוקומה) נשפט על העסקים הרגילים של משפחת גמבינו: איומים בכוח, הלוואות בשוק האפור, הימורים וסחיטה – בין היתר של שחקן הקולנוע סטיבן סיגל, ממנו דרשו 150 אלף דולר עבור כל סרט שהוא עושה. בשנים האחרונות עושה המשטרה מאמץ לחסל את אימפריית הפשע; במבצע האחרון שנערך בינואר השנה עצר האף.בי.איי באחת הפשיטות הגדולות בתולדותיו 130 חשודים בהשתייכות למאפיה.
הונאות ענק, סחר בנשים: המאפיה הרוסית (סמיון מוגילביץ')
את השם סמיון מוגילביץ' מכירים היטב גם במשטרת ישראל. הבוס הגדול של המאפיה הרוסית ומי שמוגדר כאחד מעשרת הנמלטים המבוקשים ביותר של האף.בי.איי מחזיק גם באזרחות ישראלית ואף התגורר כאן לפני עשרים שנה בזכות יהדותו ומתוקף חוק השבות. למוגילביץ' היסטוריה ארוכה של הונאות ענק, סחר בנשק ובנשים והלבנת הון.
בתחילת שנות ה-90, עם גלי העלייה שהגיעו לישראל בעקבות פירוק בריה"מ, נקשר שמו של מוגילביץ' כאחראי להונאת עולים. על פי החשד קנה מהם רכוש יקר טרם יצאו את רוסיה, הבטיח לשלם להם בישראל ונעלם עם הרכוש. בארה"ב מואשם מוגילביץ', 65, בהונאת בעלי מניות בהיקף 150 מיליון דולר. על פי החשד חברת גז שהקים - בסיוע גורמים ישראלים – שימשה למעשה כמכבסת כספים להלבנת הון שהגיע ממקורותיו המפוקפקים של מוגילביץ'. החברה התפרקה בסוף שנות ה-90 ומוגילביץ' נמלט ומסתתר על פי ההערכות ברוסיה – שאין לה הסכם הסגרה עם ארה"ב - שם הוא חי תחת זהויות שונות.
פורנוגרפיה וסחר בילדות: היאקוזה, יפן (משפחת יאמגוצ'י)
50 אלף חברי ארגון היאמגוצ'י גומי ביפן תורמים את חלקם למשוואה הבלתי הגיונית, לפיה, דווקא במדינה הנחשבת לבעלת נתוני הפשיעה הנמוכים בעולם פועל אחד מארגוני הפשע המאורגן הגדול בעולם. היאקוזה הוא מעין ארגון גג המאגד כיום ארבע משפחות פשע גדולות אשר שולטות על מאות תתי משפחות, כמעט מאה שנה אחרי שהתחיל כהתאגדות עובדים של פועלי נמל.
הסינדיקט הגדול ביאקוזה, היאמגוצ'י, מפעיל את המפקדה שלו בעיר הדרומית קובה. האופן בו מתאפשרת הפעלה בגלוי של מפקדת ארגון פשע אולי אינה מוסיפה כבוד לכוחות השיטור המקומי, אך זהו גם אחד המאפיינים של היאקוזה, הפועלת לאו דווקא בהסתר, אלא כמעט במקביל לכוחות האכיפה הרשמיים במדינה. אחרי רעידת האדמה האחרונה שאירעה ביפן למשל, התנדב הארגון במשלוחי סיוע לניצולים. את ההצדקה לקיומו מבסס הארגון על הטענה כי עדיף שבעלי העסקים ישלמו לו דמי חסות – סוג של מס לגיטימי - ובכך הוא יהיה הפטרון שיגן עליהם מפני פושעים בודדים שאינם מאורגנים.
לפני שש שנים השיקו ביאמגוצ'י כוסות סאקי לחיים, עם מינוי הבוס חדש, קניצ'י שינודה, 69, שבדיוק סיים לרצות שש שנות מאסר בגין החזקת נשק בלתי חוקית. עיקר הפעילות של הסינדיקט בשנים האחרונות חולשת על עסקי הימורים, סמים, פורנוגרפיה באינטרנט, נדל"ן, הרצת מניות, זנות וסחר בילדות סיניות הנרכשות מהמשפחות שלהן בתמורה לאלפים בודדים של דולרים והופכות לסחורה טרייה במועדוני המין של הארגון.
סמים מכל סוג: הקרטל המקסיקני (אדווארדו ארלנו פליקס)
שלוש שעות נמשך קרב היריות באוקטובר 2008 בין המשטרה הפדרלית במקסיקו למנהיג הקרטל של טיחואנה, אדווארדו ארלנו פליקס. קרוב למאה שוטרים העסיק ארלנו בקרב לפני שנתפס ואחרי שקירות הבית שלו הפכו לאנדרטה מחוררת קליעים. בעקבות הלכידה, מישהו כנראה גרף את פרס 5 מיליון הדולרים שהעמידה ממשלת ארה"ב על ראשו של ארלנו פליקס. לאמריקאים הייתה סיבה טובה להציע סכום שכזה על קרימינל מקסיקני.
מתחילת שנות התשעים ייבא הקרטל לארה"ב טונות של מריחואנה, קוקאין, הרואין ומת'אמפטמין. הברחות הענק האלה, המתרחשות תדיר על גבול מקסיקו ארה"ב, הן חלק מפריזמה רחבה המורכבת מהרבה פיסות פאזל ועיירות כמו חוארז ואחרות במדבר סונורה, בחבל ארץ פרוע שנתון לשליטת סוחרי סמים. לא אחת מוצא הקרטל את דרכו אל תוך שורות הרשות השלטונית. בעבר למשל, נאלצה המשטרה הפדרלית של מקסיקו להחרים מטוס הרקולס של הדואר האווירי המקסיקני משום ששימש את הקרטל להברחות סמים.
גם לאחר מעצרו של אדווארדו ארלנו, 55, יודעים במקסיקו וברשות האמריקאית למלחמה בסמים (DEA) שכנראה ואין בכך לחסל את הקרטל. אחיו של ארלנו כבר הוצאו בעבר מחוץ למשחק, ובכל זאת המשיך הקרטל להתקיים – שלושה נשלחו למאסר, אחד נורה ונהרג בידי המשטרה. כעת תפסה את הפיקוד האחות לבית ארלנו, אנדינה ארלנו, 55, יחד עם בנה הצעיר לואיס פרננדו ארלנו.