ארגוני הפשיעה בישראל מצאו לאחרונה שיטה חדשה להלבנת הון, השקעה באמנות ישראלית. אחרי שהשקיעו במסעדות, מכבסות, חברות בנייה ועוד, ההלבנה החמה ביותר בשוק היא רכישת ציורים, בעיקר של אמנים ישראלים ידועים שמחירי יצירותיהם רק עולה ככל שעוברות השנים. מדובר על יצירות של ראובן רובין, אנה טיכו, נחום גוטמן, משה קסטל, יחזקאל שטרייכמן, יוסל ברגנר, אביגדור סטימצקי, יוסף זריצקי ועוד. אותם עבריינים, באמצעות אנשי קש המתחזים לאנשי עסקים, מגיעים למכירות פומביות או לגלריות במרכז הארץ ורוכשים את הציורים.
את רובם הם תולים על קירות בתיהם או מאחסנים במחסנים מיוחדים שבנו בבתיהם. במקביל, חלק מארגוני הפשיעה מעסיקים ציירים מברית המועצות לשעבר העוסקים בזיוף ציורים של אמנים ישראלים ובמכירתם לכל דורש. הכסף שמתגלגל לעבריינים משמש לרכישת יצירות נוספות.
"אותם עבריינים מעסיקים מומחי אמנות, בעלי גלריות לשעבר, שמייעצים להם אלו ציורים כדאי להם לקנות בכדי להלבין את הכסף הרב שיש להם. כך, למעשה, הם גם מלבינים את הכסף וגם כאשר בלשי המשטרה פושטים על ביתו של העבריין ורואים תמונות על הקיר הם לא חושבים לרגע שמדובר באוצר ששוויו מאות אלפי שקלים. מעבר לכך, כמובן שמדובר בתמונות שערכן עולה בעשרות אחוזים כל שנה וזו השקעה מצויינת עבורם", מסביר קצין בכיר לשעבר במשטרה שמשמש כיום כחוקר פרטי ומסייע לבעלי גלריות לאתר יצירות יקרות ערך שנגנבו להם.
לדבריו, בשנים האחרונות נפרצו מספר גלריות ברחבי הארץ ונגנבו מתוכן ציורים יקרי ערך שטרם אותרו וההערכה היא שהם מוחזקים אצל חיילים ובכירים בארגוני פשיעה במרכז הארץ או שחלקם כנראה והוברחו לחו"ל ונמכרו לאספני אמנות ישראליים.
במשטרת ישראל מתקשים להתמודד עם התופעה החדשה יחסית ולתת לה מענה. בעוד שבארצות הברית, איטליה, צרפת, בריטניה וגרמניה יש יחידות גדולות המתמחות באיתור גנבי יצירות אמנות ממוזיאונים וגלריות, הרי שבישראל התחום הזה חדש לגמרי. חוץ מהלבנת ציורים העבריינים גם גונבים ורוכשים לסירוגין פריטי יודאיקה יקרי ערך. במשטרה הקימו באחרונה יחידה של כמה חוקרים ב"להב 433" שהחלו להתמחות בהלבנת הון באמצעות רכישת ציורים ואיתור גניבות של יצירות אמנות בארץ ובעולם.
החוקרים עוברים קורס לזיהוי ציורים מזוייפים
"באירופה ובארצות הברית ישנן גניבות של יצירות אמנות בהיקף גדול מאוד. יש כנופיות שמתמחות בגניבות ומכירת ציורים ששווים מיליוני דולרים והיקף הגניבות מגיע למיליארדי דולרים. זה עניין שקיים שנים רבות ולכן הוקמו שם יחידות מיוחדות וגדולות שמתמחות בזה. בארץ זו תופעה חדשה יחסית מבחינת סדר גודל. לאחרונה הוקמה היחידה מאחר שהבנו שמתגלגל בענף הזה כסף גדול מאוד ושעבריינים קשורים לרכישות של ציירים", הסביר קצין בכיר במשטרה. במהלך הקורס, הנמשך ארבעה חודשים, לומדים השוטרים "כיצד לגלות ציור מזוייף או אמיתי, וכל מיני שיטות עבודה לאתר את הגנבים והמקומות בארץ ובעולם שהם מוכרים את היצירות או רוכשים אותן", ציין חוקר פרטי המשתתף בקורס.
בשנתיים האחרונות רשויות המס בישראל בשיתוף המשטרה (יחידת להב 433 ויאחב"ל) נכנסו חזק מאוד לתחום הלבנת ההון בו מעורבים בעיקר אירגוני הפשיעה מהמובילים בישראל, במטרה להביא למעצרם של המעורבים והכנסתם לכלא שנים רבות וכן לחלט את רכושם הרב שצברו כתוצאה מעבירות פליליות שביצעו (דמי סחיטה, הימורים, הקמת חברות קש והפצת חשבוניות פיקטיביות ועוד).
בשלוש השנים האחרונות המשטרה ורשות המיסים חילטו כחצי מיליארד שקל שהוכחו שעבריינים בארגוני הפשיעה צברו אותו כתוצאה מהלבנת הון. גורמים במשטרה וברשות המיסים מעריכים, כי רכושם של העבריינים נאמד ביותר מ-20 מיליארד שקל והם מוצאים כל פעם דרכים משוכללות כי להלבין את כספם.