ראשית כל גילוי נאות: לתחום ריקודי העמוד (Pole Dance) נחשפתי בעבודתי כדי.ג'יי ומנחה במועדון לילה מהסוג שאותו אתם מדמיינים עכשיו. למרות שהן גם מתפשטות, אי אפשר שלא לשים לב שחלק מהבנות באותו מועדון מבצעות במהלך הריקוד ביצועים אקרובטיים מרשימים, הכוללים סיבובים והתהפכויות וסוחטים מהקהל מחיאות כפיים רמות יותר מאלו שהן מקבלות כשהן חושפות חזה.
כשחקרתי את אחת הבנות מאיפה הידע והיכולת שלה בריקודים, זכיתי למבט משתומם ולתשובה שריקוד על עמודים הוא תחום ידוע בעולם, שיש בו מופעים ותחרויות ושבאופן כללי אני אידיוט. כדי להיות קצת פחות אידיוט, הלכתי לחקור את הנושא ומצאתי את אליסה פלסקובה, רקדנית וספורטאית מקצועית, שהקימה לפני ארבע שנים את "האקדמיה לריקוד על עמוד" בתל אביב.
מתוח ונרגש הגעתי לאקדמיה, כדי ללמוד דבר או שניים וגם, מודה, כדי לשזוף את עיני בבנות שהעמוד הוא בשבילן אביזר לאימון או תחרות ולא אופציה למתלה בגדים כפי שהכרתי עד כה. ירדתי במדרגות המובילות לסטודיו ועולם חדש נפתח בפניי, עולם המשלב ספורט, ריקוד, כושר ויופי. עולם שכדי להשתלב בתוכו ולהתמקצע בו עלייך לעבוד קשה, אולם התוצאות אינן מאחרות להופיע. עולמן (ועולמם) של הרוקדות (והרוקדים) על העמוד.
אסור להתפשט או ללטף את עצמך
את הסניף הישראלי של העולם הזה הקימה ומנהלת כאמור אליסה פלסקובה, יפהפייה חייכנית בת 27 ואימא לילדה בת 7, שעלתה ארצה בגיל 16 ממוסקבה. "תמיד אהבתי ספורט" היא מספרת, "כילדה רקדתי והייתי מתעמלת אמנותית וכשהתבגרתי חיפשתי תחום שמשלב את הכול יחד - גם ספורט, גם ריקוד וגם שואו. אני אוהבת להרגיש סקסית ולהביע את עצמי ולהוציא את האישיות שלי החוצה והריקוד על העמוד מאפשר את זה, ככה שאפשר להגיד שהתאהבתי..."
בתחילת דרכה הייתה אליסה מדריכה וכוריאוגרפית, בין היתר של רקדניות במועדוני חשפנות כמו זה שתיארתי כמה פסקאות למעלה. עם השנים עברה הכשרה מקצועית בגרמניה והחלה להתחרות ברחבי העולם וגם לזכות בהישגים. בשנת 2011 זכתה באליפות אירופה ובשנה האחרונה בכמה תחרויות נחשבות בעולם. "זהו ספורט קשה ותובעני, המשלב גמישות, כוח וגם שואו כגון מוזיקה ותנועות שיתאימו לה", היא מעידה. "התחרות היא סביב האלמנטים על העמוד והשילוב ביניהם, כאשר ישנן רמות קושי שונות וצריך להוכיח מקצועיות ורמה גבוהה בכולן. חוקי התחרות נוקשים ומקפידים מאד שלא יהיה שימוש בתנועות הריקוד הסקסיות יותר. אם למשל מתחרה מלטפת את עצמה תוך כדי ריקוד, מה שנהוג במקומות שאתה מכיר אני מבינה, זה בהחלט יפסול אותה. בוודאי ובוודאי שלא מתפשטים".
אליסה היא הספורטאית המקצועית הישראלית היחידה כמעט בתחום הזה, ולבטח המצליחה שבהן, אבל בחו"ל התחום מפותח הרבה יותר. "הריקוד על עמוד הוא ספורט די חדש ולכן רוב המשתתפות מבוגרות יחסית והגילאים נעים בין 19 ל-40, אבל משנה לשנה גיל המשתתפות הולך ויורד ואני חושבת שבעוד כמה שנים יהיו גם נערות בכל התחרויות. באליפות העולם יש כבר עכשיו קטגוריית ג'וניור לצעירות", היא אומרת. "בתחרות עצמה יש פחד והתרגשות, שעות של אימונים מגיעות למיצוי בכמה רגעים מכריעים והלב דופק... הבנות שמתחרות מגיעות מכל העולם ואנחנו גם חברות. תמיד מרגש לפגוש את כולן בתחרויות השונות ומעניין לשוחח עוד בנות שעשו מהעמוד סיפור חיים. רוב הבנות, ממש כמוני, הן גם אמהות לילדים, כך שהמפגש איתן מעורר בי לא פעם השראה והבנה שהמאמץ שווה את ההשקעה".
קופצות על עמודים ברחוב
רגע לפני שהספורט הזה תופס תאוצה (הוא עשוי להפוך לספורט אולימפי כבר באולימפיאדה הקרובה), כדאי שתדעו שאפשר לרקוד על עמוד גם בלי להיות ספורטאי מקצועי. "התחום מתאים לכל אחד שרוצה להתנסות במשהו שונה מחדר הכושר או מסוגים אחרים של אימונים", מזמינה אליסה. "יש אצלנו שיעור היכרות ואחר כך אפשר להמשיך להתאמן בקבוצות, המחולקות לפי רמות, או לבד. כל המדריכים מקצועיים ומוסמכים, מה שמחויב גם מסיבות בטיחותיות וכל מי שמגיע, גם אם הוא מתחיל לגמרי מאפס, ישר עולה על העמוד".
למרות שהיא מדברת בלשון זכר, רוב המתאמנות של אליסה הן כמובן בנות. "הלקוחות שלנו הן בדרך כלל בנות בגילאי 25-35 שגם רוצות להתאמן וגם אוהבות לרקוד. בניגוד למכון הכושר, שבו יש מין מתח מטורף סביב 'כמה קלוריות שרפתי', אצלנו הדגש הוא על האימון וההתמקצעות בביצוע התרגילים, כאשר הכושר וחיטוב הגוף הם בונוסים מגניבים, ואתה הרי יודע שבנות אוהבות להיות יפות ובטח שאוהבות כשאומרים להן את זה".
אחת התלמידות של אליסה היא אנסטסיה רו, רקדנית מוכשרת בת 23, העושה כל שבוע את הדרך הארוכה מחיפה כדי להתאמן. "הגעתי לריקוד על עמוד מההתעמלות האמנותית", מספרת אנסטסיה. "אני רוצה להתמקצע ולהתחרות, אבל לפני הכול זה פשוט כיף גדול ואימון כושר מצוין. אני מרגישה גם סקסית וגם ספורטיבית ואפשר להגיד שהתמכרתי. כשאני הולכת ברחוב ורואה עמוד אני בדרך כלל קופצת עליו ועושה תרגילים".
"מתחילים איתי הרבה גברים ישראלים לא מפותחים"
במוצאי שבת הקרובים (13.4) תשתתף אנסטסיה "בתפקיד יצאנית", ביחד עם 20 תלמידים נוספים, ארבעה מהם בנים, במופע בשם "חלונות" שמעלה האקדמיה בבית ציוני אמריקה. חלונות, מופע מחול לכל דבר, כולל מוזיקה, תלבושות ססגוניות, עלילה של סיפורי אהבה מפתיעים והרבה ריקוד קצבי וסקסי. כל אלו יוצגו ב-25 קטעי ריקוד על שלושה עמודים ובשילוב אביזרים נוספים.
קיומו של המופע, השני במספר שמעלה האקדמיה, חושף טפח נוסף, אמנותי, בתחום הריקוד על עמוד. את הכוריאוגרפיה יצרה אליסה ביחד עם אלכסיי סמנוסוב, מדריך באקדמיה שבזמן הראיון עם איתה מעביר בסטודיו שעור משלו. אלכסיי מתבל את הערותיו ברוסית שוטפת, מתקן לאחת התלמידות גב מכופף, מותח רגל לאחרת ולא מתפשר על מקצועיות התנועות. הכול לקראת המופע צריך להיות מושלם ואין פשרות על האיכות.
רגע לפני פרידה, אין מנוס מלשאול את אליסה על הסטיגמה שיצאה לריקוד על העמוד. "אני מודעת כמובן לסטיגמה ומקבלת פה ושם גם הערות מטופשות, גם מכיוונו של הגבר הישראלי הפחות מפותח, שעוד לא התקדם למאה ה-21, וכאלה מתחילים איתי לא פעם", היא הודפת את הטענות. "מכיוון שאני יודעת את האמת, ממש לא אכפת לי. כל אחת שמתעניינת בתחום עושה את השיקול שלה. אפשר להסתכל, להבין מה זה באמת ולהחליט אם זה מתאים לך או לא. מה שכן, אני חושבת שמי שמחליטה לפנות אלינו, מעידה בעצם הפנייה משהו חיובי על האינטליגנציה שלה והייתי ממליצה לגברברי ארצנו לא לפסול על סמך זה אף בחורה, אלא להפך".
אחרי השיעור העיוני המאלף הזה, לא נותר לי אלא להנהן בהסכמה ולקבוע גם שיעור מעשי. נראה שמרומי העמוד לא רואים רק קהל של גברים המגיעים למועדונים כאלה ואחרים, אלא הרבה יותר מסתם דעה קדומה. מי יודע, אולי אחרי שאתרגל אליו, אמצא על העמוד גם את אהבת חיי?