הקטנטנים נכנסו השבוע למסגרות חדשות ואנחנו החלטנו לחבור לגן ילדים מוזנח ולעשות הכל כדי לפתוח בו את השנה בצורה צבעונית ושמחה. פנינו לעזרה מחברים ונתקלנו בהיענות מרגשת. צבע, טפטים, רהיטים, שטיחים, כריות, דקורציה, משחקים, כלים, חיתולים ולא פחות חשוב אנשי מקצוע שהגיעו לגן "כמו בבית" של הגננת שרון לוי והתגייסו לטובת 15 קטנטנים בני חצי שנה עד שלוש, ממש ללא תמורה. וכדי להגיע לתוצאה קרובה או דומה לזו שקיבלנו בגן של שרון, לא צריך יותר ממעט יוזמה, הרבה רצון טוב והפעלת כישוריהם של אנשים שנמצאים בסביבה הקרובה.
מה צריך לעשות?
גייסו אנשים שקשורים בגן, כמו הגננת והצוות המורחב, הורים, שכנים וחברים. אל תדאגו – מישהו כבר יהיה אסרטיבי מספיק כדי להוביל את הפרויקט. סביר להניח שדמותו תשלב בין זיקה לעיצוב ואסתטיקה לבין היכולת ליזום והוביל. בשלב הזה, קבעו פגישה בנוכחות מלאה שבה תשבו ביחד ותשוו בין הצרכים של הגן לבין היכולות והכישורים של המשתתפים. כך לדוגמה: אם אמא של דנה יודעת לתפור, מסגרת האחריות שלה תכלול את השגת הבד ותפירת וילונות. אם אבא של דני הוא בעל "טמבוריה", הוא יתרום את הצבע (בטח מישהו ביקש גוון והתחרט) ויגייס כמה הורים לצביעה.
הכוח והשאיפה שלכם כקבוצה יוזמת הוא ביכולת ליצור אווירה מחויכת מלאה ברצון טוב, שבה כל משתתף (שהוא למעשה מתנדב) עושה כמיטב יכולתו על מנת להשיג את המטרה המשותפת לכולם. הקציבו מסגרת זמן, חלקו משימות ומטלות, עבדו יחד בהרמוניה וכך תגיעו לתוצאה שתשמח אתכם ובעיקר את הילדים.
עשרה טיפים לשדרוג החלל:
1. הכינו רשימה של הדברים היותר והפחות חשובים לכם בנראות של הגן ובדקו מה אפשר להגשים במסגרת התקציב שעומד לרשותכם. אם קבעתם תקציב אין סיבה לחרוג ממנו. מה שלא תעשו בשלב הראשון תוכלו להשלים בהמשך.
2. הצעד הראשון והכי חשוב זה לסדר, למיין ולנקות. קודם כל חובה להיפטר מכל רהיט, חפץ או צעצוע שלא נעשה בו שימוש, שהוא שבור או שחסרים בו חלקים. צעצועים רכים שאפשר להכניס לכביסה כדאי לכבס בעדינות לקבלת מראה מחודש וריחני.
3. הסתכלו על הרהיטים והפריטים שכבר קיימים ברשותכם באור חדש, כאילו מעולם לא ראיתם אותם. שחקו עם הפונקציות של הדברים ונסו להזיז אותם בתוך החדר. בגן של שרון, למשל, העברנו את שידת המגירות המשעממת לאזור פינת החינוך, שם היא גם פונקציונלית וגם משמשת כמחיצה בין ה"מטבח" לפינה החדשה. במקום שבו עמדה השידה יצרנו פינת תחפושות באמצעות מראה ופריטים נגישים כמו מטפחות, שרשראות הוואי וכדומה.
4. שווה להשקיע זמן בכל פריט, ובעיקר רהיטים, שניתן לשדרג, לצבוע, לרפד מחדש או לשנות לו ייעוד. אין שום טעם לזרוק הכל ולקנות חדש. החוכמה היא לשלב בין ישן וחדש בצורה הרמונית וחיננית. אנחנו שילבנו בין שולחנות וכסאות קיימים לכיסאות צבעוניים חדשים במראה ובסגנון שונה לחלוטין. את המראה שתלינו בפינת הספרייה הצלנו רגע לפני שנזרקה. צבענו מסגרת באדום והרווחנו עוד משחקי תפקידים של הקטנים.
5. גם דברים חסרים לא חייבים מיד לקנות. בדקו קודם אצל קרובי משפחה, חברים ושכנים – אולי במקרה הם בדיוק מחפשים להיפטר ממה שאתם בדיוק כמהים לקבל. נצלו בחוכמה את היתרונות של הרשתות החברתיות והפיצו את השמועה בלי בושה ולכל עבר. אם עדיין לא מצאתם ורגע לפני שאתם ניגשים בכל זאת לחנות, כנסו לאתרי היד השנייה – גם שם יש לא מעט מציאות משובחות. אנחנו הגענו להרבה פריטים דרך הפייסבוק.
6. בחלל גדול רצוי לייצר כמה חללי משנה, שמקנים לקטנטנים תחושה של סדר, ביטחון וכיוון במרחב. בדקו מהו סדר היום ומה הם עושים ופעלו לפי זה. במקרה של הגן הנוכחי, למרות התחושה הפתוחה, החלל מחולק למטבח, פינת יצירה, פינת חינוך, פינת ספרייה ופינת תחפושות. החדר הקטן משמש באפן טבעי את התינוקות הקטנטנים ומיועד להחתלה, זחילה, שנת צהריים וכדומה.
7. הבסיס לקבלת מראה מרשים הוא השקעה במעטפת הקירות שמשמשים כמצע למשחק עם הרבה מאוד צבע. במקרה של הגן הנוכחי, עמדו לרשותנו רק שלושה גלילי טפטים ולכן שלבנו אותם בחלל הסלון עם פסי צבע בתכול וצהוב ובחלל החדר הקטן, כמסגרת לחלון בשילוב עם צבעי ורוד וירקרק.
8. דבר נוסף שמשדרג כל חדר ובעיקר גן של קטנטנים, הוא טקסטיל. הכניסו שטיחים צבעוניים מסוגים שונים ושלבו ביניהם. במקום שפחות נגיש לילדים, כמו זה שמעל שידת ההחתלה, תוכלו לתלות וילון קליל לקבלת תחושה נעימה ומראה של בית. אם יש רהיטים עם מושבים תוכלו לרפד אותם מחדש בבד משעשע או לעשות שימוש בפופים, כריות ומזרונים.
9. רהיטים וצעצועים של קטנטנים מכניסים הרבה מאוד צבע לכל חלל, כך שגם אם לא תצבעו או תוסיפו פריטי טקסטיל תוכלו לקבל חלל שמח ומגוון. שימו לב, עדיף לרכוש או לאסוף כמות קטנה של צעצועים טובים, מלאגור צעצועים שבירים, מתפרקים או חלילה מסוכנים.
10. שחקו עם הדמיון וחפשו סביבכם. אנחנו השתמשנו בנייר עטיפה כפלקט פירות וירקות ב"מטבח" וכקולאז' במסגרות צבעוניות של ציפורים בחדר הקטן. בשולחנות האוכל והיצירה, מתחת לשעווניות שקופות עם פרחים לבנים, הנחנו מפות בגוונים חלקים שאותן אפשר יהיה להחליף מדי פעם ולקבל מראה מעט שונה. גיוונו בכלי האוכל לתוספת שעשוע. השתמשנו בקולב מעילים חדש שמצאנו ברחוב לטובת פינת התחפושות. עטפנו צנצנות קפה בנייר דבק צבעוני ובמדבקות לקבלת אגרטלים קטנים. פנינו לכל מי שחשבנו שיוכל לעזור, קבלנו עשרות פריטים כתרומה מכל הלב, שילבנו את כולם והתוצאה לפניכם.
הפקה ועיצוב: אודית לורן בלקין.
התורמים: עבודות צבע וגמר: Overall – בנייה, עיצוב, שדרוג; צבע: ראלף לורן, החשמל 33, תל אביב; טפטים: גולדשטיין גלרי טפט, בוגרשוב 55, תל אביב; הדבקת טפטים: עוז שאלתיאל - אחזקות ושיקום נזקים; כיסאות צבעוניים, מתלים: אייטמס גלרי, עולי ציון 13, תל אביב; פופים ושידת החתלה: קבוצת סגל – עיצוב חדרי תינוקות וחדרי ילדים; כריות מכוניות: Kas ישראל; שטיחים וכריות טריקו בסריגת יד: פצקדולים סרוגים של בבי סלודקי; שטיח פו הדב: כרמל שטיחים ופרקט; מראה בעבודת יד לפי הזמנה של דגם, צורה וגוונים: דל'ארטה; ראש אייל: Dana Maran; שעווניות, כלי אוכל חד פעמיים, תפוחים, עוגיות דבורים: הילולה, הגנים 32, רמת השרון; כלי אוכל: חנויות SANRIO הלו קיטי; משחקים: משחקי יצירה אורדע; חיתולים: חיתולי האגיס החדשים ברשתות הפארם; פרחים: זר פור יו. ניירות עטיפה שהפכו לפוסטר וקולאז' צילומים: קוואליני.