הדיירים: זוג הורים ושני ילדים, בן ובת (תאומים). ההורים החליטו לשפץ את הדירה ולהוסיף חדר, כדי שכל ילד יתגורר בחדר פרטי משלו.
הדירה: ירת 86 מ"ר בגבעתיים, קומה שנייה בבניין ישן מאוד בן שלוש קומות. לפני השיפוץ הדירה כללה שלושה חדרים - שני חדרי שינה וסלון. היא הייתה מיושנת, אפלולית ולא פתוחה לנוף המשקיף לגבעה מוריקה.
החזון: ליצור דירה חדשה ומסוגננת, ובה בעת ולהוסיף חדר כדי שלכל ילד יהיה חדר פרטי משלו. לצורך הגשמת היעדים, החלטנו לחלק את שטח הדירה מחדש. המטבח עבר מיקום כדי ליצור רצף של שטח ציבורי פתוח, מואר, זורם ואסתטי המופרד מאזור החדרים.
משך השיפוץ: שלושה חודשים.
עלות השיפוץ: כ-350,000 שקלים. העלות כוללת שבירה של כל קירות הבית ובנייתם מחדש, החלפת כל מערכות הדירה - תשתיות חשמל, מים וביוב חדשות, חלונות אלומיניום, וכן החלפת המטבח, חדר הרחצה, הוספת פרקט והתאמת ריהוט חדש.
העמוד הקונסטרוקטיבי במטבח הפך לנישה שימושית
בתכנון מערך הקירות המחודש לקחנו בחשבון את כיווני האוויר. כדי להכניס אור טבעי לדירה, בחרנו בחלונות מאלומיניום בלגי בגוון שמנת - ללא תריסים. את מקומם של התריסים מילאו סוככי חלון בעלי זרועות בגוון מוקה, שניתן לכוונן על פי מהלך השמש עד לאיסוף מלא במתג חשמלי. החלונות מציפים את הדירה באור טבעי, מחברים את הפנים לנוף הירוק מסביב ויוצרים תחושת גודל בחלל. כל הדירה רוצפה בפרקט למינציה איכותי שעשוי מסוג של אלון מולבן ולצדו פאנלים מעץ בגוון הקיר שיוצרים קו גובה ארוך לחלל.
בתהליך העיצוב השתמשתי בסכמת צבעים בסיסית: לבן על גווניו, אפור, עץ טבעי בהיר, תכלת אפרפר ונגיעות סגול חציל. גם בבחירת הבדים והטקסטורות שמרתי על קווים נקיים ופשטות: כותנה ופשתן בטקסטורות מגוונות. הרהיטים יוצרים שילוב של קווים ישרים ופינות מעוגלות, והקווים האופקיים יוצרים קו אורך לחלל. בשטח הנתון לכל רהיט וחפץ יש שימוש ומיקום ידוע מראש, וכל פריט הובא בחשבון בזמן התכנון תוך יצירת מקומות אחסון רבים ככל שניתן על פי הצרכים של הדיירים. הפשרות היחידות שנעשו בעיצוב היו בשל גודל התקציב ולאו דווקא בשל גודל הדירה, והתבטאו בבחירת ריהוט וגופי תאורה לא יקרים, מבלי לפגוע בתוצאה הסופית.
כניסה לבית: מאחר ששטח הדירה קטן, כל מטר מרובע מנוצל ולא היה מקום לעיצוב מבואה. כדי ליצור איזושהי הפרדה עם דלת הכניסה, הוצבו שני עמודי גבס רחבים שלא חוסמים את החלל אבל יוצרים חיץ ואף נותנים גב לספה שנמצאת בפינת הישיבה.
פינת עבודה: מאחורי דלת הכניסה משולבות שתי נישות – אחת מהן משמשת פינת עבודה ולצידה אוסף האבנים של הדיירים. משאלתו של בעל הבית הייתה לשלב את אוסף האבנים והקריסטלים הנדירים שלו בחלל הכללי.
סלון: לצד הקיר הראשי שעליו נשענת הטלוויזיה, בנינו רהיט לכל אורכו. זהו אלמנט של קיר גבס מנותק עם תאורה סמויה שיוצרת תחושת עומק, ומשחקת תפקיד חשוב מאוד מאחר שאין בסלון אור טבעי. מול הקיר הודבק טפט מעוטר. בחרתי בטפט משום שלא רציתי לתלות תמונות וחפצים שיעמיסו על החלל, אבל יחד עם זאת הוא מוסיף עניין בסלון.
המטבח: המטבח עבר לאזור אחר במסגרת החלוקה החדשה. הקירות הפנימיים נהרסו ועמוד קונסטרוקטיבי שנותר שולב בתוך חצי האי במטבח. כך העמוד הפך מחיסרון ליתרון, בתוספת גופי תאורה וארונות דו צדדיים הפונים גם לכיוון פינת האוכל. המטבח לא יוקרתי, פשוט, פונקציונלי, כאשר נבנה חצי אי בגוון תכלת ושאר המטבח לבן שמנת.
פינת האוכל: היא המשך ישיר לחלל הכללי – פינת האוכל קשורה וצמודה למטבח, זקוקה למקור אור ולכן הוצבה ליד החלון. היא משמשת לכל הארוחות ללא צורך בדלפק ישיבה או כפל ריהוט של שתי פינות אוכל, כפי שנהוג בבתים רבים.
חדר הרחצה: קטן ומאתגר, ולכן הוחלט להגדילו באמצעות מרפסת השירות הצמודה לו. בחדר הרחצה שילבנו את מכונת הכביסה והמייבש. החדר רוצף בבלטות בגוון חאקי עם דוגמא בגוון שמנת/לבן ונמרח עליו סילר אוטם. הקירות חופו באריחים בגוון משלים עם גלזורה מבריקה בגובה נמוך, מלבד בקירות המקלחון, שם החיפוי נמשך עד התקרה. יתרת הקירות נצבעו בגוון תכלת אפרפר בהיר מאוד. הארון מתחת לכיור נצבע בצבע לבן, ולצדו הוצבה ארונית צרה, מה שיצר סגנון אקלקטי.
חדרי שינה: מהצד השמאלי של דלת הכניסה נמצא חדרו של הבן ומולו חדריהם של ההורים והבת. ביניהם, חדר הרחצה. בכל חדרי השינה הוחלף הריצוף והורכב פרקט חדש, הותקנו ארונות קיר גדולים, מיטה וחצי ופינות לימוד בחדרי הילדים.
דבר המעצבת: איתור הפוטנציאל בדירה חסך מבעליה את מכירתה ומעבר לנכס אחר. יצירת הדירה החדשה התפורה למידות המזמין השביחה את הנכס אשר ממוקם באזור נפלא ובבניין עם דיירים מעטים. השיפוץ מדגים את האפשרויות שיש בדירות ישנות באזורים מרכזיים אך מזדקנים כמו גבעתיים, רמת גן ותל אביב.
תהליך התכנון נעשה בשיתוף פעולה מלא בין הלקוחות לביני, ויחסי העבודה שנוצרו מקרינים על איכות התוצאה הרציפה והעקבית. בתכנון הובאו כל הבקשות בחשבון, והתוצאה הסופית עלתה על הציפיות של הלקוחות שמספרים כי יצאו לדרך חדשה המשפרת את איכות חייהם.
טיפ עיצובי: לא להעמיס על החלל בגוונים וברהיטים. עדיף לפשט וליצור קווים אחידים שידגישו אותו בשילוב תאורה שיוצרת אווירה. לעתים, פחות זה יותר.
פרגון לאיש מקצוע: רוחמה שרון - בלטות באמבטיה.
פריט אהוב: הריהוט שנבחר: נקי, מודרני, בשילוב גוונים של מוקה, אפור וסגול חציל בהתאמה הרמונית אבל לא מאופקת, וכמו כן והסוככים החשמליים.
עיצוב ואדריכלות פנים: ליאת דביר-רותם, משרד דביר-רותם Design.