לקראת גיל שנתיים הופכים הקטנים מתינוקות לילדים ומתחילים להיות בשלים לעבור ממיטת תינוק למיטת מעבר. "הורים רבים חוששים מהשינוי", מסבירה שרי גלזר, יועצת שינה ומנחת הורים. "איך הילד יקבל את המעבר, איך הוא יתמודד עם היכולת לרדת מהמיטה בעצמו, והאם לא יקום וייגש אליהם במהלך הלילה? הניסיון מראה שלכל הנושאים האלה יש פתרון ועם עבודה רגשית והכנה מראש, אפשר להתמודד עם הדברים בצורה טובה יותר".
אז אחרי שהחלטתם שהילד אכן בשל למעבר למיטה חדשה ושהרגלי השינה שלו נכונים וטובים והוא ישן בעצמו לילה שלם, כדאי לערוך לו שיחת הכנה. "כדאי לספר לילד שהגיע הזמן לעבור למיטה של גדולים ולעטוף את כל החוויה ברגשות חיוביים", אומרת גלזר. "חייבים לזכור שהפעוט קשור למיטת התינוק שלו משום שזו המיטה הראשונה והיחידה שהוא מכיר מאז נולד ולכן חשוב להיות רגישים בתהליך הפרידה", מסבירה קרן הירשפלד-מילמן, בעלת 'קרן-ריהוט בוטיק'. "מסיבה זו המעבר חייב להיות חווייתי, יצירתי ומתחשב, עד כדי עריכת טקס של ממש".
חיסרון: המצעים לא גדלים עם הילד
מיטות המעבר הן קטנות ונמוכות יותר ממיטות נוער וגודלן נע סביב 150X80 ס"מ בממוצע, הן מאובזרות במעקה בטיחות ובדרך כלל מתאימות לילדים שגובהם כמטר. "בגילאי שנה וחצי ועד שלוש, פעוטות רבים מפגינים רצון לעצמאות שבא לידי ביטוי גם בטיפוס על מעקה הבטיחות של מיטת התינוק ויציאה ממנה בכוחות עצמם", אומרת הירשפלד-מילמן, "עבור ההורים זהו סימן לשחרר את התינוק ממיטתו הראשונה והמגוננת ולהחליף אותה במיטה שתאפשר לו לרדת ממנה בקלות, ללא חשש שייפול וייחבל".
חסרונותיה היחידים של מיטת המעבר עומדים על כך שזוהי מיטה שזמן השימוש בה קצר יחסית וברב המקרים היא תתאים לשנתיים שלוש לכל היותר. מעבר לכך, גודלה הלא סטנדרטי מצריך רכישת מצעים בהתאם שגם זמנם קצוב בהתאם. בשל גודלה, יש לקחת בחשבון בתכנון החדר את הגודל הסטנדרטי של מיטת נוער שתיכנס בשלב הבא. פתרון מעניין לזה קיים למשל ב"איקאה", שם מציעים מיטות מתארכות שגדלות עם הילד והינן בעלות שלושה מצבי אורך, שמתאימים את עצמם לגובהו של הילד וכך המיטות ממשיכות ללוות אותו גם מעבר לגיל שש. מיטות אלו מתחילות באורך 135 ס"מ ולאחר שתי הארכות שוות מגיעות למידת אורך של שני מטרים.
תהליך הבחירה: 9 עצות מועילות וטווח מחירים
1. חגיגה. אל תשכחו – מעבר למיטה חדשה הוא צעד גדול עבור הפעוט ולכן, מומלץ להפוך את המעבר לחגיגה גדולה, לקשט את המיטה, להוסיף בובות וחפצים מוכרים, לבחור סדינים עם דמויות אהודות ולהפוך את המיטה החדשה לממלכה של הפעוט.
2. שיתוף. אם אינכם בטוחים איך לבחור את המיטה או מהו הגודל הרצוי, ראשית עשו שיעורי בית ומדדו את החדר שבו היא תוצב ואפילו הביאו את השרטוט לאולמי התצוגה. כדי להיות בטוחים שתעשו רכישה נכונה, הגיעו עם הילד ותנו לו לנסות בעצמו שכן המיטה צריכה להיות לא רק מאובטחת, אלא גם נוחה לשימוש עבורו. בכלל, כדאי לשתף את הילד בתהליך כולו, כולל רכישת המיטה והמצעים, הצבתה בחדר והעברת השמיכה האהובה עליו.
3. מעקה בטיחות. אחד הדברים החשובים בבחירת מיטת מעבר הוא מעקה בטיחות שנשלף בקלות ושניתן יהיה לוותר עליו בהמשך הדרך. מעקה כזה תוחם את התינוק, עוזר לתחושת הביטחון שלו ומרגיע את ההורים מחשש לנפילות. כיום קיימות חברות רבות המציעות מגן מיטה במגוון חומרים וצבעים, שניתן להתאים על פי טעם אישי.
4. מזרן. כשקונים מיטת מעבר חשוב לשים דגש על מזרן מתאים. חשוב שהמזרן יהיה בדרגת קושי סבירה שלא יהיה רך או קשה מידי. יש שאומרים שמזרן אורתופדי המותאם לילדים הוא האידיאלי לתמיכה בגב בזמן גדילתם ושכדאי לוודא שתהיה בו שכבה מיוחדת שמונעת זיעה ושומרת על טמפרטורת שינה אידיאלית. במזרן דמוי "תבנית ביצים" למשל ישנה מערכת של קיעורים וקימורים שתורמת לסירקולציה טובה של מחזור הדם של הילד בעוד שמזרן קפיצי מאפשר תמיכה מדויקת לגוף לצד נוחות ותמיכות נקודתיות לחלקי הגוף השונים.
5. כיסוי מזרן. חשוב לשים לב שכיסוי המזרן יהיה דו צדדי שניתן יהיה להפכו אחת לחודש ולשמור עליו משחיקה. כדאי שישלב ריפוד מבד נושם שיקל על אוורור המזרן וייבוש נוזלים וכן שיהיה ניתן לכיבוס. בכל מקרה מומלץ להשתמש בשעוונית על מנת ליצור מעטה הגנה למזרן לאורך זמן.
6. חומרים. מכיוון שילדים מבלים זמן רב בחדרם לצורך שינה, למידה ומשחק, כדאי להקפיד שסביבתם, כמו גם מיטתם, תהיה מורכבת מחומרים טבעיים ובריאים כמו עץ מלא וצבעי גימור על בסיס מים בלבד.
7. עיצוב. ככלל, בטרם הרכישה כדאי לבחון מהו הקו העיצובי של החדר אבל בכל מקרה רצוי לבחור במיטה בעלת עיצוב קלאסי ועל זמני כך שתוכלו להתאים אותה לעיצוב הכולל של החדר גם אם יערכו בו שינויים. כדאי לבחור במיטה בגימור צורני ובגוונים ניטראליים ואת משחקי העיצוב להשאיר למעקה, מצעים, כריות, בובות וחופה שמעניקה פרטיות ויוצרת אווירת בטחון של חדר בתוך חדר.
8. אחסון. מכיוון שפתרונות אחסון נחוצים כל כך לילדים ניתן לנצל את החלל מתחת למיטת המעבר למרות גובהה הנמוך ולכלול בו ארגזי אחסון או מגירות לצעצועים ומצעים. אופציה אחרת היא לבחור במיטת ילדים שבאה עם מיטת חבר הנפתחת לאירוח, מה שישרת את הילדים לשנים הבאות.
9. בטיחות. ראשית, בחרו בחברה מקצועית ואמינה שבה תוכלו להיעזר לאורך כל תהליך קבלת ההחלטות. כמו כן, במטרה להגן על הילד מחבלות מיותרות, רצוי לבחור מיטה שבה הפינות מעוגלות ולא חדות. זכרו שגם לאחר שכבר בחרתם במיטה הטובה ביותר עבור ילדכם יש לשים דגש על מיקומה בחדר הילדים ובמידה ומדובר במידה על גלגלים יש לוודא שהם בעלי מנגנון נעילה תקין. אל תציבו מיטת ילד סמוך לחלון ולנקודות חשמל וכן הימנעו מתליית מדפים מעל המיטה מחשש לנפילת חפצים מהם.
מחירים: מ-245 ועד 3,500 שקלים למיטה
כמו בכל תחום גם כאן טווחי המחירים גדולים למדי ולכן יש מקום לעשות סקר שוק ולהשוות מחירים. באתרי המכירה באינטרנט תוכלו למצוא מיטות מעבר ופריטים נלווים במחירים נמוכים מאוד אך יתכן ותאלצו להתפשר על טיב המוצרים. מבדיקה שעשינו בין מספר חברות התגלה מנעד רחב למדי:
מיטת מעבר: איקאה - 245-795 שקלים, רהיטי דורון – 850-1,000 שקלים, האוס אין: 1,990 שקלים, נייט סליפ – החל ב-3,504 שקלים, קרן ריהוט בוטיק – החל ב-3,500 שקלים.
מעקה בטיחות: איקאה – 79 שקלים, האוס אין – 190 שקלים (מותאם למיטות שלהם), רהיטי דורון – 200 שקלים.
מזרן: איקאה – 145-545 שקלים, קרן ריהוט בוטיק – 450-650 שקלים.
ארגז או מיטה תחתונה: איקאה (ארגזים) – 45-89 שקלים, קרן ריהוט בוטיק (ארגזים) – החל ב-450 שקלים, רהיטי דורון (ארגז או מיטה) – 500-750 שקלים.
כילה: איקאה – 75 שקלים, קרן ריהוט בוטיק – 200 שקלים, האוס אין – 450 שקלים.
פריטים נוספים: איקאה – שעוונית 69 שקלים, מצעים 75-145 שקלים; קרן ריהוט בוטיק – כיסוי מזרן 70 שקלים; מצעים החל ב-350 שקלים.
למה שלא תוסיפו לחדר משחק שהופך לרהיט? או כלב שהוא מנורה ומדפי כבשה
איך מעצבים חדר לשני ילדים? מעצבת הבית נורית גפן מייעצת