בין אם שטח הדירה גדול או קטן, תכנון מדויק הוא הבסיס לכל עיצוב, ותוכנית מפורטת תפטור את המשפצים משינויים מיותרים לאחר השיפוץ. לעיתים, ניתנת למעצב האפשרות לשנות קירות ולהתאימם לצורכי הדיירים ולריהוט הדרוש, ולעיתים הקירות נתונים, החללים קטנים וזה המקום לגייס את מרב הכישרון והניסיון כדי להתאים את הצרכים למצב הקיים. השאלות שלכם השבוע נגעו בנושא תכנון: איך לתכנן חדר לנערה, באיזה אופן כדאי לתחום את פינת האוכל בדירה והאם לשלב את חדר השירות בחדר הרחצה.
בחדר של בתי בת ה-13 יש מיטה, ארון, שולחן כתיבה וכוננית. החדר הוא די קטן ואי אפשר לזוז בו. אשמח מאוד לדעת, איך לשדרג את החדר לגיל המתאים ולשנים הבאות. ברצוני להכניס מיטה וחצי, אך אני חוששת שהיא תתפוס את כל החדר. כמו כן, הילדה כבר מתחילה להתאפר וזקוקה לפינה מתאימה. הדירה היא בשכירות, כך שאני די מוגבלת מבחינת הריסת והרחבת קירות, והתקציב שלי לשדרוג הוא לא גדול במיוחד (מלי)
תכנון חדר לבני נוער דורש התאמה לצרכים המשתנים ומתן מקום לביטוי עצמי משתנה. חדר לילד מתבגר צריך להכיל מיטה ברוחב 1.20 מטרים לפחות (מיטה וחצי), ארון בגדים (רוחב 1.20-2.40 מטרים, רצוי בנישה) שולחן כתיבה (ברוחב 1.20-1.70 מטרים) ומדפים. את הארון, שהוא הרהיט הגדול והיקר בחדר, יש להצניע על ידי הצבתו בנישה, בקיר הדלת, או בקיר ניצב לקיר הדלת, בו אין חלון. ארון בגוון הקיר ייטמע בו, לא ישתלט על החדר ויתאים לכל סגנון ושינויים שייעשו בשנים הבאות.
את המיטה כדאי להציב באופן שראש המיטה לא יפנה לדלת החדר, אך שניתן יהיה לראות ממנו את הנכנסים. החולפים במסדרון לא יראו את השוכב במיטה וישמרו על פרטיותו, אך תחושת הביטחון והשליטה על הנכנסים לחדר תישמר. אם המיטה נמוכה (כ-60 ס"מ גובה מקסימלי), היא לא תשתלט על החדר חרף מידותיה. ראש המיטה חייב להישען על קיר, וחלון יכול בהחלט להיות לצד המיטה, באופן שניתן להשקיף ממנו בשכיבה. לצד המיטה כדאי למקם שידת לילה במידות 50/50.
כדאי לשדרג את המיטה באמצעות כיסוי וכריות, אותם ניתן להחליף במהלך השנים בעלות לא גבוהה. טפט יכול להיות תוספת לביטוי האווירה המבוקשת בחדר (קיימים טפטים עם כיתובים, עם אלמנטים מעולם המוזיקה, הטבע, הספורט וכדומה). מדפים יכולים לשמש הן כאלמנט עיצובי והן לצרכי אחסון גלוי. שילוב רצפת פרקט, וילונות בהירים חצי שקופים יתאימו לכל סגנון ויקנו אווירה נעימה.
בדירה שלי יש הרבה אלכסונים. אני חיה איתם בשלום, חוץ מהאזור של פינת האוכל. לפני שאני מפרקת ויטרינה, רציתי לשאול אם במקום הוויטרינה כדאי לבנות קיר גבס ולמקם שם את פינת האוכל. כרגע, איפה שהיא נמצאת, היא מפריעה להיכנס למטבח (ורד)
זוויות הבית מהוות אתגר עיצובי ודורשות התאמה בהצבת הריהוט. נראה כי בביתכם השולחן הקיים אכן חוסם את המעבר למטבח וכן, ששולחן נוסף במטבח והוויטרינה בגב המטבח, חוסמים אף הם את החלל. שולחן במטבח מיותר, לדעתי, גם בחללים גדולים יותר. אין צורך בכפילות פונקציות, ואין כל בעיה לטרוח ולצעוד מספר צעדים לפינת האוכל הסמוכה ולאכול ברווחה, כאילו הייתם אורחים בביתכם.
הוויטרינה מהווה הפרדה בין המטבח לסלון, אך תופסת עומק רב, החוסם אף הוא את החלל. ההפרדה יכולה להיעשות על ידי קיר גבס בעובי 10 ס"מ בלבד, צבוע או מחופה טפט או תמונה, ובכך, להשיג גם תוספת עיצובית לכיוון הסלון. אם יוסרו שני המצופפים הללו, אזור הכניסה למטבח ייפתח ויאפשר הצבת פינת אוכל נעימה לשימוש, הן ביומיום והן באירועים מיוחדים.
שולחן עגול בקוטר מינימום של 130 ס"מ, עם תאורה תלויה מעליו, תחום בקירות הפרחים הקיימים בביתכם, יאפשר מקום ישיבה מקסימלי, בלי צורך להצמיד את השולחן לקיר ולהזיזו כשבאים אורחים. הוא יגדיר את אזור פינת האוכל, יוסיף למראה הסלון ולא יפגע במטבח. כדי להתאים את השולחן לשימוש יומיומי כדאי לבחור בשולחן עץ ולהימנע משולחן זכוכית או פורמייקה, שהתחזוקה שלהם קשה יותר.
הוספנו חדר שירות בין הממ"ד למקלחת הילדים. האפשרות הקודמת הייתה פינת שירות, בהמשך למקלחת הילדים. רצינו לדעת מה יותר נכון לעשות (סיגל)
חדר שירות מכיל למעשה את מכונות הכביסה והייבוש, ארון לאחסון חומרי ניקוי ומטאטאים וכיור, ורצוי מאוד שתהיה לו יציאה לחצר, או חלון סמוך לתליית כביסה. קיימות למעשה שתי אפשרויות: האחת – להקדיש חדר נפרד לצורכי השירות, ואז לשקול הצבת המכונות אחת לצד השנייה וארון תלוי מעליהן לחומרי הניקוי, כיור ולצדו אולי משטח לקיפול.
האפשרות השנייה – צירוף שטח חדר השירות לחדר הרחצה של הילדים. הדרך הנוחה ביותר לעשות את זה, מבלי לפגוע במראה ובאופי חדר הרחצה, הוא הכנת המכונות, זו על גבי זו, לתוך ארון, אשר דלת שנייה שלו תשמש לאחסון חומרי הניקוי. הרוחב הנדרש לארון כזה הינו 70 ס"מ לצד המכונות ומינימום 30 ס"מ לצד האחסון (אחסון נגיש נוסף יהיה מעל למכונות בגובה 1.40 מטרים).
פעמים רבות אני יוצרת נישה בנויה לארון הזה, כך שהארון נבלע בהמשך החדר ואינו משפיע כלל על העיצוב הנינוח של חדר הרחצה. העובדה שסל הכביסה של הילדים מצוי באותו החדר, מקלה גם היא על התפקוד (אני נוהגת לתכנן את ארון הכיור באופן שהמגירה האמצעית תחת הכיור היא מגירת כביסה לחיסכון במקום). כיור הרחצה יכול לשמש גם ככיור לכביסה ביד, וכך נחסך הצורך בכיור נוסף.
היתרון הברור בצירוף כזה הוא הגדלת חלל חדר הרחצה. החיסרון בא לידי ביטוי בצורך בפתיחת דלת למכונת הכביסה, והצורך לשמור על סדר ונקיון בתהליך הפרדת הכביסה, על מנת שחדר הרחצה לא יקבל צביון של חדר שירות. בתוכנית שצירפו הדיירים ניתן לראות שחדר הרחצה שלהם קטן יחסית, הגישה לאמבטיה לצד האסלה צרה יחסית, ארון הכיור קטן והדלת אליו נראית מפינת הישיבה. לכן, אם יאוחד החלל, כדאי יהיה לעשות שימוש בדלת חדר השירות כדלת לחלל המאוחד ולתכנן אחרת את החלל כולו.
מצורפת דוגמה לחדר רחצה ילדים המשולב עם חדר הכביסה. קיר מפריד בין הפונקציות השונות, ולצד ארון מכונות הכביסה והייבוש, ארון שרות נמוך, עשוי מגירות ומשטח קיפול, המאפשר גישה קלה לחלון תליית הכביסה ונוחות. מכונות הכביסה מוחבאות בארון ובכך משתלבות בחלל ואינן גורעות מאופיו של חדר הרחצה.
במדור הקודם: איך לעצב מבואה נעימה לבית?
לכל השאלות והתשובות של המעצבת
יש לכם שאלות למעצבת? שלחו אותן בצירוף תמונה רלוונטית אם יש, ל-living@mako.co.il
>>> לאתר של נורית גפן