זה אולי נראה לכם רחוק, אבל בקרוב מאוד הילדים שלכם יחזרו להכין שיעורים והרבה. לשם כך צריך לדאוג שסביבת הלימוד שלהם תהיה נוחה ונעימה ותכניס קצת חום לעולם המחשבים וההיי-טק. "הנחת היסוד היא לעצב סביבת לימוד שתותאם לאופיו של הילד ושהוא יוכל לגדול בה ללא צורך להחליף ריהוט בתדירות גבוהה", אומרת לילך נקל, מעצבת פנים, "לכן כדאי לרכוש רהיטים במראה ניטרלי ולהוסיף נקודות צבע דרך אביזרים נלווים, כמו שטיח, פוף, גופי תאורה ועוד". עשר ההמלצות הבאות ידגימו לכם איך לעשות את זה נכון ובלי הוצאות מיותרות.
1. התאמת החדר לאופי הילד
על מנת ליצור סביבה שתניע את הילד ללמוד באווירה נעימה כדאי להתחשב באופיו ובטעמו של הילד ולעצב לו אזור לימוד, בהתאם לצרכיו. במידה ומדובר בילד שאוהב גוונים מסוימים, מתעניין בתחום מסוים, או בעל תחביב מרכזי, כדאי לקחת בחשבון ולשלבם בעיצוב החדר. חשבו לטווח ארוך, וודאו שהחדר יוכל לצמוח יחד עם הילד.
2. בחירת צבעים
עיצוב חדר הילדים בכלל וסביבת הלימוד בפרט מתחיל בצבע, שתפקידו לשמש בסיס לאווירה ולסגנון. מומחי הצבע ממליצים לרוב לצבוע שלושה קירות בגוון פסטלי ניטרלי ולהשאיר מקום של משחק על הקיר. הכוונה ליצור בידול בין האזורים השונים בחדר באמצעות הצבע, כאשר בפינת הלמידה, כדאי לבחור בגוונים עם נוכחות, אבל לא צעקניים מדי, שמטרתם לעורר את הילד ולהמריצו ללמוד.
3. משחקים על קיר
כדי לעורר עניין בילד כדאי להשתעשע עם קיר אחד, שעשוי לשנות את אופיו מדי זמן מה. כך למשל אפשר לעשות שימוש בטפט תמונה גדולה, טפט רגיל, טפט בחצי גובה שמסתיים בפס טפט דקורטיבי או מדבקה. בהקשר של פינת הלימודים, אפשר לעשות שימוש בטפט חינוכי, שעליו איורים מעולם הביולוגיה או המתמטיקה, או לצבוע קיר אחד או חלקו בצבע מגנטי שהוא גם לוח גיר שעליו יוכל הילד לעשות חישובים ולתלות תזכורת של מועדי מבחנים.
4. ניצול נישות בחדר
בחדרי ילדים רבים נמצאות נישות שמיועדות לארונות קיר גדולים שטרם נוצלו. בינתיים אפשר לעשות בהן שימוש פרקטי ולייצר פינת לימוד זולה ואטרקטיבית. כל מה שצריך לעשות זה למדוד את אורך ורוחב הנישה, לחתוך עץ בגודל זהה ולהתקינו כשולחן לימוד. באותה צורה ניתן לתלות גם מדפים (צרים יותר) שישמשו לאחסן ולהניח את חומרי לימוד. כדי להוסיף חן ועניין לפינה, אפשר ליצור לה סגירה באמצעות וילון, פרגוד דקורטיבי, או דלתות קלילות.
5. בחירת שולחן לימוד
כשרוכשים שולחן לילד רצוי להקפיד שגובהו יהיה כגובה מרפקי הילד בזמן ישיבה – בדרך כלל בסביבות 75 ס"מ. כדי לאפשר לילד לשבת בנוחיות, כדאי לשים לב שלא יהיו בקדמת השולחן מגירות נמוכות מדי, קושרות קדמיות או יחידות אחסון שמפריעות לישיבה נוחה ולריכוז בלימודים. למרות שבשוק קיימים אינספור סוגי שולחנות, רצוי לעשות שימוש בשולחן מודולרי בעל רגליים מתכווננות, שאליו ניתן להוסיף חלקים ולכוון לפי גובה הילד עם צמיחתו. כמו כן, יש לשים לב שהמחשב יהיה מונח בזווית נוחה, הן במבט אל עבר מרכז המסך והן עבור ההקלדה.
6. הגדלת אזור הלימוד
כדי להרחיב את משטח הלימוד לנוחיותו של הילד, ניתן להצמיד שולחן לכוורת או ארון מדפים פתוח ולשלב ביניהם. כך יוכל הילד לפרוס לפניו פרויקטים, לעשות שימוש בו זמנית במחשב ובמחברת וכדומה. משחק פרקטי נוסף עם שולחן לימוד עשוי להיות שולחן עם גלגלים, כך שניתן להזיזו בהתאם למקור האור במהלך שעות היום, בהתאם לבחירת הפינה השקטה בחדר וכדומה. במקרה כזה, יש לוודא שלגלגלים יש "סטופר" שימנע תזוזה מסוכנת של השולחן.
7. רכישת כיסא
מכיוון שהכיסא הוא רהיט מרכזי שמשפיע על התפתחותו של הילד, חשוב שהוא ישמש את הילד בצורה הבריאה והיעילה ביותר. הכיסא צריך להיות נוח ולהיות בנוי כך שתנוחת הישיבה בין פלג הגוף העליון והתחתון תהיה מעט גדולה מ-90 מעלות. כמו כן, רצוי שגובה המושב יהיה קרוב ככל הניתן לגובה הברכיים, כך שהילד יוכל להניח את כפות רגליו על הרצפה באופן מלא.
בשל שעות הלימוד הרבות רצוי שמשענת הכיסא תהיה פתוחה או עשויה רשת למניעת הזעה. כדי שהילד לא ישב רחוק מהשולחן וכדי שניתן יהיה להכניס את הכיסא מתחת לשולחן ובכך להרוויח מקום בחדר – כדאי לשקול בחירת כיסא ללא ידיות.
8. תאורת שולחן ממוקדת
חשוב לבחור בתאורה אופטימלית שתגיע מזווית שלא תיצור הצללה על השולחן – רצוי שתמוקם בזווית הפוכה ליד הכותבת של הילד. במקרה ומדובר בשימוש במחשב ובכל מקרה אחר, חשוב שגוף התאורה לא יצור סנוור על מסך המחשב או בעיני הילד. גוף תאורה שולחני מתכוונן עשוי לשמש כפתרון הטוב ביותר.
9. תליית מדפים
סביבת הלימוד תמיד מחייבת מידוף לאחסון ולהנחה של חומרי לימוד ופריטים נוספים, שיהיו קרובים לשולחן. ככלל, ניתן לעשות שימוש במדפים סטנדרטיים כגון כוורות, ארונות מדפים פתוחים וכדומה. אבל מכיוון שכאן לא מדובר ישירות בחשיבות התפתחותו הגופנית של הילד, כל עוד שומרים על בטיחותו, ניתן לעשות שימוש גם בדמיון.
כך למשל, ניתן לעשות שימוש במדפי מתכת שניתן להזמין לפי כל גודל ואפילו לצבוע בגוונים שונים. כמו כן, אפשר לעשות שימוש ברהיטים ישנים כמו ארוניות, שנצבעו מחדש, או ארגזים שניתן לתלות בזוויות שונות ליצירת עניין. ממש בימים אלו השיק המעצב אריק בן שמחון חדרי ילדים שבהם קירות שלמים מוקדשים למידוף מודולרי ופרקטי, שאותו יכול הילד להתאים הן לצרכיו הפרקטיים והן לסגנונו העיצובי.
10. אחסון בארון
ארונות הקיר או ארונות גדולים בחדרי ילדים עשויים למלא לא מעט פונקציות של אחסון. בין היתר ניתן לנצל חלק ממידוף ומגירות הארונות לאחסון מסודר של ספרים ופריטי לימוד ובכך להפחית מהעומס הוויזואלי שנוצר כתוצאה משימוש במדפים פתוחים.
עשו זאת לבד: כך יוצרים קיר שהוא לוח
הגעתם לשלב עטיפות הספרים? אפשר להשתמש באינצקלופדיה הישנה
עכשיו אתם חכמים יותר? העבירו את המידע לחברים