השכנים של רויטל וייס בבנימינה עדיין קופצים לבקר אותה בסטודיו שלה, בו היא משפצת, מעצבת ובונה רהיטים. היא כבר התרגלה לביקורים ואפילו שמחה לחברתם מדי פעם. "הם באים כי הם חייבים לראות אותי עובדת, לבדוק שאני באמת עושה כל מה שנגר אחר עושה לגמרי לבדי", מספרת וייס, "לא פעם אני זוכה מצדם לקריאות התפעלות והשתאות מהעבודה שלי".
בואו נודה, זה אכן לא כל כך נפוץ לראות אישה מחזיקה מסור ענק ומנסרת בולי עץ שיהפכו אחר כך לארון או לשולחן, ובכל זאת יש כמה נשים שלא נכנעו למוסכמות החברתיות הגורסות שנגר חייב להיות ממין זכר והלכו עם החלום שלהן. הן למדו בכוחות עצמן את רזי הנגרות והיום הן מנגרות במרץ ולחלקן יש נגריות. פגשנו חמש נשים שזנחו את הקריירה הקודמת והן מקדישות את חייהן ליצירה בעץ. תכירו אותן ואת העבודות שלהן.
רהיטים בסטייל כפרי של פעם
"התחלתי ללמוד נגרות בכוחות עצמי עד שסיגלתי לי שפת ייצור של רהיטים ופריטים משלימים בסגנון כפרי ומיושן", מספרת אילנה יניב, בעלת סטודיו "פעם" ברמת רזיאל, "האהבה שלי לנגרות ומקור ההשראה שלי טמונים במשיכתי לפריטים ישנים בסגנון ה-Country Style ובריהוט ופריטים שימושיים שיוצרו בעבר בסביבות החקלאות הכפרית במערב וצפון אירופה ובקיבוצים הראשונים בארץ. אין דבר שאני אוהבת יותר מאשר לשוטט בשוקי פשפשים, לפשפש בזיכרונות ילדות מבית הורי ולטפח את יצר האספנות".
במשך 20 שנה עבדה אילנה יניב כפיזיותרפיסטית בהתמחות גריאטריה, אבל תמיד נמשכה לסיפורים מפעם ולחפצים ישנים, במשך שנים למדה ליצור בקרמיקה. כשניסתה לשלבה במסגרות עץ נחשפה לנגרות באופן פעיל ומאז היא מעצבת ויוצרת בעץ כבר 17 שנה.
היום יניב עובדת בבית המלאכה שבסטודיו רחב הידיים בביתה וגאה בכך שהיא מבצעת את רוב עבודות העץ בעצמה, החל בהדבקת העצים ועד הצביעה של המוצר המוגמר תוך שהיא מקפידה להשתמש בחומרים טבעיים ובלתי מעובדים ובצבעים נטולי חומרים רעילים. "לעתים עדיין קורה שאני מקבלת תגובות של תימהון לגבי היותי נגרית אישה. אבל הן מיד הופכות להרבה פרגון והערכה", מספרת יניב ומדגישה שהיא מרחיבה כל הזמן את מגוון הרהיטים והפריטים שהיא מעצבת ומייצרת. "אני דואגת שהרהיטים והפריטים שלי יתאימו לכל אחד מחדרי הבית ואפילו לגינה", היא אומרת. כך למשל ניתן למצוא אצלה רהיטים גדולים וקטנים, פריטי אחסון ואביזרים שימושיים, חפצי נוי וקישוטים. כל אלו מוצגים בסטודיו שלה לצד עבודות הקרמיקה של בתה רותם ועבודות הטקסטיל של בתה תימור.
מחירים לדוגמה: פריטים קטנים: 60-160 שקל. ספסלים / שולחנות / ארוניות תלויות: 400-700 שקל. שידות / ארונות / ארונות אמבטיה / שולחנות כתיבה: 1800-3000 שקל.
סטודיו פעם: הברוש 56, רמת רזיאל. אתר: studiopaam. פייסבוק: סטודיו פעם אילנה יניב.
"עדיין עובדת עם הכלים של אבא"
רויטל וייס מבנימינה הגיעה לעיסוק בנגרות מתוך אהבה ליצירה רב תחומית. כמי שהייתה גננת ואחראית על חוגי יצירה, מצאה את עצמה נמשכת גם לעיצוב רהיטים. "בתור ילדה ראיתי את אבי יוצר בעץ ותמיד שמחתי לעזור וללמוד. גם היום אני מנגרת את עבודתיי בכלים שלו", מספרת וייס, "בשנה האחרונה, מאז שהחלטתי להתמקד בנגרות כעסק, הצטרפתי לחבר נגר והוא זה שמלמד אותי את רזי המקצוע. קשה לי להסביר את החיבור שלי לעץ, אבל מבחינתי עץ גולמי הוא עולם ומלואו וניתן לייצר ממנו אינספור פריטים".
למרות שהסטודיו של וייס, שנקרא "בעיקר מנגרת" נשען ברובו על נגרות ורהיטים מעשה ידיה, היא עדיין לא מעזה לכנות את עצמה נגרית. "זו אינה השאיפה שלי. אני פשוט רואה בדמיוני את מה שאני רוצה ליצור ולוקחת את זה כפרויקט. אני מעצבת את הרהיט בסקיצה ויודעת איך הוא ייראה בסוף. התהליך של בניית רהיט מרגש אותי כל פעם מחדש וכאשר הוא גמור וצבוע אני מרגישה שהצלחתי", אומרת וייס שסגנון עבודתה נע בין וינטג', שאבי שיק ומראה מיושן באופן כללי. בסטודיו שלה, ששופץ על ידה מהיסוד, נמכרים רהיטים ומוצרי נוי פרי עיצובה וייצורה וכן חפצי נוי לבית כמו כלים וקופסאות פח צבעוניות. וייס גם מקיימת סדנאות נשים לייצור רהיטים.
מחירים לדוגמה: רהיטים: 250-950 שקל. חפצי נוי: 40-100 שקל. סדנאות: 350 שקל.
בעיקר מנגרת: האיכר 4, בנימינה. בלוג: mishpaha-pnay וגם: dvarim-sheosim. פייסבוק: בעיקר מנגרת רויטל וייס.
"בנגרות יש הרבה רגש ורכות"
"החלטתי לבחור במקצוע שיאפשר לי ליצור פריטים שממלאים צרכים פרקטיים ואסתטיים וגם לשלב את הפן הפיזי שיש בעצם ביצוע העבודה", מספרת רביד אביסרור פורת, שעוסקת בנגרות כבר 17 שנה, "עם סיום לימודי הנגרות רכשתי מכונה משולבת ופתחתי נגרייה שהיום כבר מעסיקה שלושה עובדים. אני רואה בנגרות מקצוע טכני ויצירתי שמכיל גם נוקשות מסוימת שנובעת מהחומרים והמכונות, אבל גם המון רגש ורכות".
בנגרייה של רביד מעצבים ומייצרים מטבחים, ארונות, חדרי שינה, שולחנות אוכל ופרטי ריהוט בהתאמה אישית. הפריטים מושפעים בעיקר מעיצוב ישראלי של שנות ה-30-60. "התמימות, החן וההומור לצד חוסר היומרה לעצב, אלא רק לשרת את המשתמש, הם אלו שאפיינו את הרהיטים האלו וזה מה שמאוד מדבר אלי. לכן רבים מהרהיטים שלנו הם תרגום לרהיטי רטרו שמותאמים לצרכים של ימינו כולל כל המנגנונים העכשוויים הדרושים".
אל הנגרייה של רביד אפשר להגיע עם האדריכל או המעצב עוד בשלב התכנון ויחד איתה להחליט על דרך, קונספט ושפה עיצובית לרהיטים. "חשוב לנו מאוד ליצור דיאלוג עם הלקוח ולשלב בו את הראייה, התפיסה, האמונות והנטיות העיצוביות שלנו תוך התחשבות מלאה בצרכיו וטעמו", אומרת אביסרור פורת.
מחירים לדוגמה: פריטים מתצוגה החל ב-2,000 שקל. פריט בודד בעיצוב ותכנון אישי החל ב-5,500 שקל. החלפת דלתות למטבחים קיימים החל ב-10,000 שקל. מטבחים החל ב-40,000 שקל.
רביד אביסרור פורת: רחוב 11, מספר 6, פלורנטין, תל אביב. פייסבוק: Ravid Avisror Porat.
"אנשים מופתעים מזה שאני מבצעת הכל לבד"
חגית אינגבר באה מתחום הצילום ועסקה בו באופן מלא עד לפני שנתיים, אז עברה עם משפחתה לקיבוץ דגניה ב' ונזקקה לפתרונות אחסון אסתטיים ופרקטיים והתחילה לעסוק בנגרות. "יכולתי לדמיין איך ייראו בדיוק הרהיטים שלהם היינו זקוקים ובעזרת חבר שכן תיכננו והרכבנו אותם", מספרת אינגבר, "ככה, מה שהחל כתחביב תפס תאוצה, שכנים וחברים גילו עניין והחלו להזמין פריטים ופשוט הבנו שהפוטנציאל עצום ושיש מקום להקמת עסק שאכן הצליח ופרץ את גבולות הפריפריה".
בשלב מסוים החליטה אינגבר לפרק את השותפות ולצאת לדרך חדשה כעצמאית. "ההתחלה לא הייתה פשוטה מכיוון שעכשיו, בנוסף לעיצוב, שיוף וצביעה, קשרי לקוחות, יחסי ציבור וכתיבת בלוג, עמדתי גם בפני עבודת הנגרות עצמה. תוך שבועות השלמתי את הפער והיום אני פשוט אוהבת להגיע לנגריה ולהריח את הנסורת, ואפילו נהנית למצוא את עצמי מאובקת מכף רגל ועד ראש לאחר שעה ארוכה של ליטוש. העץ הוא חומר חי, חם ונושם – תכונות שדורשות מחשבה בשלב התכנון ומקצועיות בשלב הביצוע".
היום מייצרת אינגבר בעיקר פריטים בהזמנה בסגנון כפרי וכן מחדשת, משפצת וצובעת רהיטים. "רב הפריטים קטנים-בינוניים בעיקר בשל העובדה שאני עצמי מניידת אותם ברחבי הארץ", היא אומרת, "רוב האנשים סביבי כבר מתייחסים בטבעיות למקצוע שבחרתי, אם כי מופתעים מכך שאני מבצעת הכל לבד".
אינגבר חושבת לפתוח סדנאות בנגריה וכן לשוב ולשלב את הצילום בעבודתה בתחום הנגרות ולהתפתח גם לתחום הטקסטיל. "לאחרונה התחלתי לעסוק גם בעיצוב פנים של ממש ולאחר שהשלמתי את עיצובה של חנות בגדי ילדים ברעננה אני מתכוונת גם לעסוק בזה".
מחירים לדוגמה: מדפים: 140-500 שקל. ארגזי אחסון: 160-800 שקל. שידות וארוניות: 350-650 שקל. פריטים אחרים מתומחרים על פי ההזמנה או השיפוץ הנדרש.
פרקלס: קיבוץ דגניה ב'. בלוג: פרקלס. חנות מקוונת: market.marmelada. דף פייסבוק: פרקלס - הנקודות של חגית.
הנשים מאמינות, הבעלים סקפטיים
עוד בתקופת התיכון ידעה הגר לנזיני מכפר הס שהיא נמשכת לג'אנק ושיפוץ רהיטים, ומיד עם השחרור ניגשה לקורס נגרות. לאחר לימודי עיצוב מוצר בבית הספר ויטל (שהתמזג עם שנקר), החליטה שהעבודה עם החומר מושכת אותה, והפכה את התחביב הגדול לעסק נגרות שבו היא מחדשת רהיטים שהמקור של רובם באמצע המאה הקודמת. "הרהיטים אז היו בנויים כל כך טוב שעם טיפול נכון הם יכולים להתקיים עוד שנים רבות. הסגנון המיושן שלהם והנגיעה העכשווית שלי הופך אותם למותאמים לתקופה הנוכחית, אם זה באמצעות צבע ואם באמצעות שינוי הייעוד שלהם. אני אוהבת שיש לי בסיס מוכתב שסביבו אני יכולה ליצור משהו חדש בין אם מדובר בתיקון, שינוי פונקציה, טיפול בצבע או ריפוד".
לנזיני מתייחסת אל בית המלאכה שלה כאל בית חולים לרהיטים עם מחלקה שיקומית ומכון לטיפולים קוסמטיים כשבסוף התהליך מקבל הרהיט הזדמנות שנייה, לעתים זוהרת יותר, לחיים משובחים. "הסביבה הקרובה לי רואה את העיסוק שלי כדבר מובן מאליו", אומרת לנזיני, "רק בחנויות כלי העבודה וחומרי הבניין אני זוכה לעתים למבטים תמוהים, אם כי בחנויות הקבועות שבהן אני קונה כבר התרגלו גם לזה. יחד עם זה, רוב הלקוחות שלי הם נשים, מן הסתם כי לרוב הנשים הן אלו שדואגות עדיין לעיצוב הבית. לעתים מגיעה לקוחה מלווה בבעל סקפטי שמעוניין לוודא שאכן עומדת מולו בעלת מקצוע אמינה שתוכל לשפץ ולחדש את הריהוט שלהם. בכל אופן, אחרי היכרות קצרה ודברי הסבר אני זוכה לאמון ולחיזוקים חיוביים".
מחירים (משתנים בהתאם לעבודה הנדרשת על כל פריט): שרפרפים: החל ב-200 שקל. צביעת כיסא: 200-300 שקל. כיסא עם ריפוד: 500 שקל. שולחן וכיסא: 700 שקל. ארון: 5,000 שקל.
בית המלאכה של הגר: אתר: hagars. עמוד פייסבוק: הגר לנזיני.
ואם אנחנו בענייני נגרות: תראו איך הופכים משטח פריקה לשולחן מהמם
וכך נראית דירה של נגר ומעצבת רהיטים