זוכרים את הסערה "כרמל" המדוברת מלפני קצת יותר מחודש? ובכן, היום יש לנו כבר את אלפיס - הסערה הנוכחית שמסובבת את כולנו ומגיעה עם יתרונות של שלג לבן בצפון ובירושלים. אנחנו יכולים להתמוגג ממנה מבעד לחלון, ועל הדרך גם להכין את הבית ולהגן עליו מפני נזקים אפשריים. התייעצנו עם מומחים בתחום השיפוצים, הבנייה והעיצוב, ואספנו המלצות להיערכות נכונה.
לפני הגשמים: איך נמנע נזקים?
1. מומלץ לדאוג לניקוי מרזבים ובדיקת השיפועים והניקוזים השונים מהגג כדי לוודא שהמים זורמים אל הניקוז, ולמנוע שלוליות ומים עומדים המגבירים את הסיכוי לרטיבות ולנזילות.
2. לפני שעולים על הגג, יש להקפיד על סולם תקין ורתמה מאובטחת היטב, למניעת כל סיכון מיותר.
3. כדאי לבדוק את תקינותו של המזגן (במעבר למצב של חימום).
4. מומלץ לוודא את תקינות דוד החימום (את הבדיקה מומלץ לעשות בערב, כשאין שמש) ולהחליף את גוף החימום במידת הצורך.
5. מומלץ להוציא את השמיכות החמות למיניהן, לאוורר ולשלוח לניקוי יבש לפי צורך.
6. את המיטות לא כדאי להציב ליד קירות חיצוניים, בעיקר אלו הפונים צפונה, מכיוון שהקור עלול לחדור דרך הקירות.
חוץ הבית: לאטום, להאיר ולשפץ
ציפויי חוץ מגנים על קירות הבית ממפגעי מזג האוויר, מונעים היווצרות סדקים ופותרים בעיות של חדירת מים ולחות. בנוסף, הציפויים יכולים להוסיף מראה מעניין: הטקסטורות והגוונים הרבים מאפשרים משחק בין צבעים למרקמים לקבלת תוצאות מרהיבות.
קירות עם חורים וסדקים חיצוניים
חורים גדולים (מעל גודל אצבע): יש למלא במלט (תערובת של מלט שהוא בוצי – טיט - ודבק לחיזוק) ולאחר מכן טיח (שמערבבים לבד מאבקת טיח ומים), או עם טיח פולימרי 731 מוכן.
חורים קטנים: יש לתקן עם מרק קיר קשיח בעזרת שפכטל ולהחליק עם ספוג רטוב, הייבוש אורך כיממה.
את כל התיקונים יש להחליק עם אלטק חוץ, ולהמתין כיממה עד לייבוש. לאחר תיקון החורים יש לצבוע בשכבת יסוד מקשר לצבע על כל שטחי הקירות.
תאורת חוץ חזקה
חשוך בחוץ ולכן מומלץ להתקין במנורות פלואורסצנטיות המפיצות אור חזק. במרפסות הפתוחות ובגגות יש למקם את המנורות בחזית, וגוף התאורה מופנה כלפי פנים, למניעת פיזור האור החוצה.
הכנת הגג
לפני עונת הגשמים חשוב לבדוק את תקינותם של מרזבי הניקוז על ידי הזרמת מים באמצעות צינור, וניקוי עלים ולכלוך שהצטברו בעונת הקיץ. אם יש עלווה של עצים קרוב לגג המבנה, מומלץ לגזום ולהכניס רשתות מיגון למרזבי הניקוז למניעת סתימה בעונת החורף. בנוסף, יש לדאוג לאטימת הגג. מומלץ להשתמש בציפוי אקרילי גמיש, משוריין בסיבים לאיטום גגות ומיועד לציפוי גגות בהם קיים שיפוע לניקוז.
איך עושים את זה?
1. יש לנקות היטב את הגג מחול, אבק ושאריות סיד מתפוררות. יש לטאטא ולאסוף את הלכלוך ולאחר מכן לשטוף את הגג, תוך כדי שפשוף עם מטאטא כביש חזק.
2. יש לגרד בשפכטל מקומות נפוחים, רופפים ועוד, ולוודא שלאחר השטיפה כל המים זורמים לניקוז ושלא נשארים שטחים עם במים. אם יש סדקים במשטח, יש למלא אותם לאחר הייבוש במסטיק אקרילי ולהמתין 24 שעות לייבוש.
3. יש למרוח את הגג בשתי שכבות של ציפוי גג איכותי, את חיבורי המשטח ודפנות הגג יש למרוח בעזרת רולר או מברשת סיד גדולה.
שיפוץ רהיטי גן וחוץ
אם מקפידים לטפל ברהיטי הגן, הם יחזיקו מעמד בחוץ, גם בשמש הקופחת של הקיץ וגם בסערות החורף. לקראת החורף כדאי לשפץ, לנקות, לשייף, להסיר חלקים רופפים, חלודה ושומנים ולצבוע פריטי עץ ומתכת הניצבים מחוץ לבית, כולל רהיטים, דקים, תיבות דואר, שערים, גדרות ומשקופים.
עיצוב החוץ
עם הכנה נכונה והוספת פריטים משלימים אפשר לבלות בחצר או במרפסת גם בתקופת החורף. שמיכות, פליזים, פטריות חימום ומשקה חם הם רק חלק מהדברים שניתן להוסיף כדי להשרות אווירה נעימה בחורף גם מחוץ לבית.
פנים הבית: לאטום ולחמם
תיקוני סדקים
במסגרת ההכנות לחורף חשוב לתקן סדקים בקירות החיצוניים של המבנה. דרך הסדקים עלולים לחדור מים ולגרום להופעת כתמי רטיבות. בנוסף, מים עלולים לחדור גם דרך חלונות וארגזי תריסים כתוצאה מהתייבשות חומרי האיטום והסיליקון מסביב לפרופילים של החלונות או דרך ארגזי תריסים לא אטומים.
את הסדקים והחלונות אפשר לאטום לבד:
1. פתחו את הסדק עם מברג ונקו את האבק שהצטבר עם מברשת קשה.
2. צבעו את הסדק צובעים עם יסוד פריימר S שקוף בעזרת מברשת, והמתינו שעתיים-שלוש שעות לייבוש.
3. לאחר הייבוש יש למלא עם מסטיק גמיש נירוסיל סופר או נירוטקס עד מישור הקיר ולהמתין לייבוש מלא, כ-24 שעות.
4. אחרי הייבוש יש להחליק את הקיר באזור הסדק עם גולדבונד מרק אמריקאי, ולאחר ייבוש החומר להחליק שוב, עד ליישור מלא ואחיד של הקיר. מנקים היטב את הקיר מן הטיח הנותר והאבק ואז אפשר לצבוע.
תאורת פנים
למרות שמזג האוויר בארץ נוח יחסית גם בחורף, רובנו מבלים שעות ארוכות יותר בין כותלי הבית. 10-30 אחוז מהוצאות החשמל במשק בית ממוצע הן בגין תאורה (הספק החשמל שנצרך באופן ישיר על ידי גופי התאורה), ואפשר לצמצם הוצאה זו לשלושה אחוזים ואף פחות מכך על ידי שינויים והתאמות בתאורה:
בחדרים שבהם מרבים להשתמש בתאורה, מומלץ להעדיף נורות לד. בחדרים שבהם ממעטים להשתמש בתאורה, כדאי להאיר בנורות ליבון.
בחללים שבהם מדליקים ומכבים את האור כמה פעמים ביום, ומשתמשים בתאורה דקות ספורות בלבד, מומלץ לא להשתמש במנורות פלואורסצנטיות. כיבוי והדלקה מרובים מקצרים את אורך חיי הנורה. במקום זאת מומלץ להשתמש בנורת הליבון הרגילה. אם משתמשים בתאורה יותר משעתיים ביום, רצוי להשתמש בנורות לד, שהן חסכוניות ביותר ואינן מושפעות ממספר הפעמים שבהם מדליקים ומכבים אותן.
לסלון מומלץ להשתמש בתאורת תקרה מתפזרת נעימה, משולבת בעמעם למניעת סנוור מהטלוויזיה. כמו כן, מומלץ בחורף להוסיף מנורה עומדת בצדי החדר, ליצירת אווירה חמימה.
טיפ: יש לוודא את תקינות תאורת החירום, לוודא שהסוללות טעונות ושהנורות אינן שרופות.
תנורים, מפזרי חום ומזגנים תקינים
מומלץ לוודא שכל תנורי החימום תקינים ונקיים, ואם צריך לתקן או לרכוש חדשים. אם מדובר בתנורים או במפזרי חום ניידים, חשבו היכן הם עומדים והכינו כבל מאריך אם צריך. בבתים עם ילדים חשוב לבחור מיקום נכון וגבוה למניעת כוויות ושריפות.
בעת קניית תנור או מפזר חום, מומלץ לבדוק שיש בו מפסק אוטומטי במקרה של נפילות או תזוזות.
מומלץ לנקות את הפילטר של המזגנים וכך לשפר את יעילותם ולמנוע פיזור אבק וריחות לא נעימים בחדר.
כתמי עובש ורטיבות
כתמי רטיבות ועובש על התקרות והקירות נגרמים בדרך כלל מבעיה באיטום. אפשר להזמין איש מקצוע שיתקן את הבעיה או לפתור אותה לבד: יש למצוא את מקור הרטיבות ולטפל בו, לאחר פתרון מלא של בעיית הנזילה יש להמתין עד שהקיר יבש, לנקות את כתם העובש בעזרת מטלית עם אקונומיקה, ולאחר מכן לנקות את הקיר במים נקיים ולהמתין עד לייבוש מלא של הקיר. לאחר ייבוש מלא צובעים את הקיר בשתי שכבות צבע.
ביקורת חשמל
פעילות רבה מאוד של מערכת החשמל גורמת לחימום חוטי ההולכה. אם בחורף הקודם היו היו קפיצות נתיכים (כלומר שאלטרים), כדאי להזמין חשמלאי לבדיקה מונעת. עלות בדיקה כזו היא 500-900 שקל, בהתאם לגודל הבית וכמות הפיוזים והאזורים שצריך לבדוק.
חדרי הרחצה והשירותים
מומלץ לוודא את תקינות דוד החימום. אם רוצים שהמים יתחממו במהירות (למשל אם יש ילדים קטנים בבית), מומלץ להתקין "אטמור" בחדר הרחצה. האטמור חסכוני למי שאינו צורך מים רבים במקלחת.
טיפ: בחדר הרחצה רצוי להתקין גוף תאורה עם כיסוי, מוגן אדים ומים כדי להימנע מקצרים חשמליים.
עיצוב פנים הבית
קל מאוד להכניס אווירה חמימה לאזור המגורים. ניתן לשלב על הספה כריות בצבעים חמים כמו חום כהה, אפור, ירוק בקבוק ועוד. כך, גם אם הספה בצבעים בהירים, הכריות יוסיפו תחושה חורפית נעימה. גם שטיח מתחת לשולחן הסלון ושמיכות טלוויזיה (כרבוליות) יקפיצו את המראה החורפי.
בחדר השינה כדאי להחליף את המצעים הדקיקים עם ההדפסים הצבעוניים במצעים עבים עם טקסטורת פלנל נעימה. אפשר להוסיף עוד מספר כריות, שמיכות ואפילו שמיכה קטנה העשויה פרווה להשלמת המראה.
ניתן לפזר קערות עם פירות העונה כגון פירות הדר באזור המטבח ובכלל ברחבי הבית. במקום מפות שולחן קיציות עם הפרחים וצבעים בהירים אפשר להשתמש במפות חלקות בצבעים חמים כדי לתת למטבח טאץ' מתאים לתקופה הקרירה. אפשר להציב מספר עציצים עונתיים בסביבת הסלון והמטבח, או לאסוף בחצר ענפים ולסדר אותם בצנצנות וכדים שקופים יחד עם עלים יבשים בגוני הסתיו.
הטיפים והעצות באדיבות אורה הר-לב (הקניינית לשעבר ברשת IDdesign), רז גולן (מנהל קטגורית צבע ברשת ACE), אייל בן שמואל (מנכ"ל לד מרקט), מוטי ישראלי (יועץ תאורה ראשי ברשת מחסני תאורה) איריס שמיר (אדריכלית פנים), ערן שוסטר (מנהל מטה הסחר ברשת הום סנטר) ואלעד כהן (מנכ"ל חברת מייקאובר)
רוצים ליישם את ההמלצה על צביעת ריהוט הגן? כך תעשו זאת
אם סיימתם עם הבית, עברו לגינה והכינו אותה לחורף