הם נראים ככרבולות מתוקות, אין להם מערכת שורשים כך שלא דרוש להם עציץ, ניתן לגדלם בבית או בחוץ וברגע שנשביתי בקסמם התגלה לי עולם שלם של אפשרויות משעשעות ומקסימות לשימוש בהם – קבלו את צמחי האוויר.
לפני כמה שנים הם צצו לפתע במשתלות, מודבקים לרוב באיזו קומפוזיציה לא מוצלחת על פיסת עץ ו/או אבן שלא עשתה לי חשק. רק כשהתגלגלתי במקרה למשתלת אפיפיט של הראל ועדנה סרוסי במושב גאליה, ופי נפער בתדהמה, נשביתי בקסמם. הם מונחים שם בצפיפות, על מדפים, על הקירות, עשרות סוגים ומינים של צמחי אוויר מציצים אלייך מכל עבר.
התחיל בתחביב והמשיך בבדיחה משפחתית
משתלת אפיפיט היא משתלה ביתית זעירה וקסומה שאינה דומה לשום מקום אחר. משתלת בוטיק לצמחים מיוחדים. סרוסי מספר שהעסק נבע מתחביב שמקורו נטוע עמוק בילדותו. לאביו היה אוסף גדול של קקטוסים וסוקולנטים וכבר כילד גידל בעצמו אוסף משלו, טיפח גן ירק והשתעשע בהרכבות. במהלך השנים עברו אוספים רבים תחת ידיו. כל פעם צמח אחר קיבל את הפוקוס, הייתה תקופת איסוף שרכים, אחרי כן דקלים, אבל נוצרו בעיות של מקום לגידול והאוספים שהתקבעו והמשיכו לעסק - הם אוספי הסחלבים וצמחי אוויר.
הוא גילה אותם באחד מהטיולים שעשה עם משפחתו באירופה, במהלכו ביקרו במשתלה ששמעו עליה. במשתלה גודלו צמחים מיוחדים והרבה הרבה צמחי אוויר שתפשו את עיניו. במשך כל הביקור התהלך הראל במשתלה ומלמל "אני המום, אני המום". עם הזמן נדבק הביטוי והפך לשם המשתלה בשיחות המשפחתיות: משתלת "אני המום". שם בעצם נולד האוסף הגדול והעקבי ביותר שהפך עם הזמן לעסק – משתלת אפיפיט.
"בהתחלה הבאנו צמחים לעצמנו", מספר סרוסי. הבאנו צמחים עם רישיון בשביל ללמוד אותם וכיוון שהתעניינו בהם. עם הזמן למדנו אילו מהם משגשגים באקלים שלנו ואילו קלים לריבוי. כשעברנו לגאליה חיפשנו עסק שנוכל להפעיל מהבית והיה זה אך טבעי לפתוח משתלה לצמחים המיוחדים הללו שהכרנו היטב.
"בתחילת הדרך כל כך התרגשנו מכל צמח חדש שהגיע שלא היינו מסוגלים למכור אותם. מייד שמנו בצד עם שלט – לא למכירה! היום אחרי הרבה שנים וסלקציה למוצלחים אנחנו מרבים בעצמנו ומוכרים.
הראל מכיר לעומק את הצמחים שהוא מוכר ומובטח לכם הסבר מפורט על תנאי הגידול הדרושים על מנת שהחבר החדש ישגשג בביתכם.
אי אפשר לדבר על צמחי אוויר, מבלי להתייחס לאלופת צמחי האוויר העולמית הלוא היא פלורה גרוב מסן פרנסיסקו. נהגתי לשוטט באתר שלה בעיקר בגלל מה שהיא עושה עם סוקולנטים וגיליתי לראשונה שימוש מקסים ומשובב נפש של הטילדנסיות. היא מפזרת אותם בחופשיות עם המסמרים המשולשים שלה על קירות צבעוניים ובכלל מניחה אותם בכל מקום אפשרי. לפני שנתיים, כשהגעתי לסן פרנסיסקו ניגשתי מיד לראות במו עיני. החנות שלה מקסימה, הזויה ומשעשעת. זוג אופניים תלויות ומצופות טילדנסיות הן דוגמא אחת מיני רבות. שיטוט באתר יביא לכם השראה ורעיונות למכביר.
טיפים והוראות גידול
• אין לשתול את הטילדנסיות בקרקע, גם לא להניח בתוך כלי לא מאוורר או בתוך מים – זה יביא לרקבונן.
• אור – למקם את הצמחים במקום מואר היטב. שמש בוקר או אחר הצהריים תיטיב עימם, אולם לא בשמש ישירה במשך יום שלם.
• מומלץ להרטיב היטב את הצמח פעמיים-שלוש בשבוע על ידי ריסוס יסודי, או תחת ברז מים. מים ללא אבנית כגון מי גשם או מי עיבוי מזגן עדיפים. להשקות במהלך היום. לא בשעות הערב.
• רצוי לדשן את הצמחים אחת לשבועיים עם דשן נוזלי ברבע מהמינון המומלץ.
• ניתן להדביק את הטילדנסיות באמצעות דבק חם או סיליקון לכל משטח שהוא.
7 הצעות הגשה עם צמחי אוויר
אז מה אפשר לעשות עם צמחי האוויר? מעבר להמלצות, כל אחד מוזמן להמציא, כיד הדמיון הטובה עליו.
1. להניח בקערת קרמיקה קטנה ויפה ולשים על אדן החלון.
2. להדביק על אבן או חלוק נחל שמצאתם.
3. להניח בתוך בועת זכוכית ולתלות.
4. להכין עציץ תלוי, כמו בתמונה הראשונה בכתבה (הסבר בקישור לבלוג Designsponge).
5. להניח על שלישיית מסמרים מוברגים לקיר כמו שפלורה גרוב מסן פרנסיסקו עושה.
6. לשזור על חוט ניילון כשרשרת, או לצרף כמה שרשראות כאלה לווילון.
7. להדביק על קנה במבוק ולתלות מהפרגולה.
משתלת אפיפיט, מושב גאליה, ביקור בתיאום מראש. מחירים: החל מ-24 שקלים לצמח בודד.
במדור הקודם: איך לטפח אדנית שמחה ובריאה?
לכל הכתבות במדור המשתלה
צמחי אוויר בתוך מלחיות, קונכיות ועוד רעיונות אפשר למצוא ב-Etsy
נשבתם בקסמם של צמחי האוויר? שתפו את החברים בפייסבוק
עיצוב גינות - עתר ארזי
יש לכם טיפים שווים לטיפוח עציצים ושתילים? שלחו לנו סיפורים ותמונות לכתובת: living@mako.co.il