הם מקום מושבם של נבחרי העם ובין כותליהם מתקבלות ההחלטות שמכתיבות את ההיסטוריה. לא בכדי נחשבים מרבית בתי הפרלמנט בעולם כמבנים ארכיטקטוניים מרהיבים וייחודיים ומתאפיינים במימדים עצומים ועיצוב שהולם את אופי המדינה. לרגל הבחירות שייערכו מחר וייקבעו מי יהיו החכים הנבחרים של כנסת ישראל ה-19, קיבצנו את ששת בתי הפרלמנט המסקרנים והיפים בעולם, מהעתיק ביותר בהונגריה ועד התוכניות לפרלמנט העתידני בעירק.
אתם יודעים איך מעוצב בניין הכנסת? היכנסו לכתבה
המיוחד: גג תלוי בפרלמנט הסקוטי
שנת הקמה: 2004
אדריכל: הנריק מירלאס
מספר מושבים: 129 חברי פרלמנט
שטח: 31 אלף מ"ר
על המבנה: בסוף שנות ה-90 זכה האדריכל הספרדי, הנריק מירלאס, בתחרות לעיצוב בית הפרלמנט החדש של סקוטלנד. הבנייה שהחלה ב-1999 והייתה אמורה להסתיים ב-2001, התארכה בשלוש שנים והתקציב ההתחלתי, שעמד על 40 מיליון פאונד, זינק ל-414 מיליון ועורר לא מעט ביקורת מהציבור, מהפוליטיקאים ומהתקשורת הסקוטית. הבניין שתוכנן ליצור דיאלוג בין הנוף הסקוטי, אנשיה ותרבותה, זכה לתשואות מאנשי האקדמיה ומבקרים אדריכליים. מספרים שלפגישת העיצוב הראשונה נכנס מיראליס עם ענפים ועלים, זרק אותם על השולחן ואמר "זה הפרלמנט של סקוטלנד".
התוצאה: אוסף לא היררכי אלא אורגני של בניינים נמוכים שנועד לאפשר למבנים להשתלב ולהתמזג בנוף הסלעי שמסביב, ולסמל את הקשר בין הטבע לעם הסקוטי. לבניינים שנבנו תכונות רבות שקושרות אותם לטבע, כמו למשל גג הלובי שמעוצב בצורת עלים, החלונות הגדולים שפונים אל הפארק. החלל הפנימי גם משלב את החוץ כאשר הקירות והרצפות בנויים מאבנים מקומיות כמו גרניט וגנייס. הריהוט גם הוא בנוי מהעצים המקומיים כמו אלון ושקמה.
אהבנו: אחד האלמנטים מעוררי ההשתאות הוא גג הפרלמנט, אשר נתמך על ידי קורות עץ אלון אליהם מחוברים כ-112 חיבורי נירוסטה, התלויים על מוטות פלדה מהקירות. המבנה הייחודי מאפשר לגג להיות תלוי בגובה 30 מטר מבלי להיעזר בעמודים תומכים. הכניסה למליאה נעשית דרך משקוף עשוי אבן, שהיתה בעבר חלק מהפרלמנט הישן שנבנה ב-1707 ומסמלת את הקשר בין הפרלמנט ההיסטורי למבנה החדש. המבנה השנוי במחלוקת גרף פרסים רבים, ביניהם הפרס היוקרתי סטירלינג בשנת 2005.
האורבני: אתר מורשת עולמי בפרלמנט של ברזיל
שנת הקמה: 1964
אדריכל: אוסקר נימאייר
מספר מושבים: 594
על המבנה: האדריכל המודרני אוסקר נימאייר, שנפטר לפני חודש בגיל 104, נחשב לאגדה במולדתו ובין עבודותיו גם תכנון בניין האו"ם בניו יורק. את הקונגרס הברזילאי הוא תכנן בסוף שנות ה-50 בזמן שכיהן כאדריכל הראשי של עיר הבירה ברזיליה. המתחם מורכב מכמה בניינים, חצי הכדור השמאלי מאכלס את הסנאט, והימני משמש כחדר הפרלמנט (כנסת), במרכז שני מגדלים שמשמשים כמשרדי הפרלמנט. הקונגרס ניצב ברחוב מרכזי בבירה, כשבחזית ישנה רחבת דשא שנועדה לקיום הפגנות.
אהבנו: בשנת 2007 הכריז המכון למורשת לאומית על בניין הקונגרס כאתר מורשת היסטורי. הבניין גם נבחר על ידי UNESCO World Heritage Sites להיות בין אתרי המורשת העולמיים, כחלק מהמבנים העירוניים המקוריים של ברזיליה.
המואר: תאורה טבעית משתנה בפרלמנט של בנגלדש
שנת הקמה: 1982
אדריכל: לואיס קאהן
מספר מושבים: 354
שטח: 800 אלף מ"ר
על המבנה: בית הפרלמנט הבנגלדשי הוא מהגדולים בעולם. הוא גם נחשב לאחד הבניינים החשובים ביותר של המאה ה-20. בנייתו החלה באמצע שנות ה-60 ונמשכה כמעט 20 שנה. המתחם מכיל מדשאות, אגמים ונועד לשקף את התרבות וההיסטוריה המקומית ולנצל את השטח באופן מקסימלי. חיצוניותו מתוכננת בפשטות מרהיבה עם קירות ענק ששקועים באכסדרות ופתחים גדולים של צורות גיאומטריות. הבניין הראשי שנמצא במרכזו של המתחם מחולק לשלושה חלקים: הפלאזה המרכזית, הפלאזה הדרומית והפלאזה הנשיאותית. אגם מלאכותי מקיף את שלושת צדדיו של המבנה המרכזי אשר ממשיך לקומפלקס אכסניית חברי הפרלמנט.
אהבנו: קאהן היה אשף בעיצוב עם משחקי אור. באולם הכינוסים שמכיל כ-354 מקומות לחברי פרלמנט, הוא בחר להשתמש באור טבעי כדי להאיר את המרחב ולהעסיק את החושים. החלל מואר מלמעלה על ידי פתיחת מתומן בתקרה הכיפתית שנפרסת כמו מטרייה בגג המבנה. התאורה הטבעית משתנה במהלך היום ויוצרת אווירה שונה במשך כל שעות היום.
ההיסטורי: 40 ק"ג של זהב טהור בפרלמנט של הונגריה
שנת הקמה: 1904
אדריכל: אימרה שטינדל
מספר מושבים: 386
שטח: 268 מטר אורך, 123 מטר רוחב
על המבנה: הפרלמנט אשר ממוקם בבודפשט, הוא אחד מבתי המחוקקים העתיקים והמרשימים באירופה. בנייתו הושלמה בשנת 1904, והיא כללה 40 מיליון לבנים, חצי מיליון אבנים יקרות ו-40 ק"ג של זהב טהור. המבנה המרהיב נבנה בסגנון נאו-גותי עם השפעות רנסאנסיות. יש לו חזית סימטרית וכיפה מרכזית. חללו הפנימי מציג שני אולמות פרלמנט זהים לחלוטין, שמתוכם אחד משמש כפרלמנט והשני מיועד לסיורים מודרכים.
אהבנו: המבנה המרהיב כולל 10 חצרות פנימיות, 13 מעליות, 27 שערים, 29 גרמי מדרגות, 242 פסלים ו-691 חדרים. 12.5 קילומטר של מסדרונות עשירים וכיפה בגובה 96 מטר.
הפנורמי: כיפת זכוכית שקופה בפרלמנט הגרמני
שנת הקמה: 1894 שיפוץ המבנה: 1999
אדריכל: פאול ואלוט שיפוץ המבנה: סר נורמן פוסטר
שטח: 137 מטר אורך, 97 מטר רוחב
מספר מושבים: 622
על המבנה: בניין הרייכסטאג שוכן במרכז העיר ברלין. הבניין נוסד במאה ה-19 ונהרס במלחמת העולם השנייה, מה שגרם לפרלמנט הגרמני להחליף את משכנו ולעבר לעיר בון. רק ב-1991הוחלט לשקם את המבנה ההיסטורי על מנת שישוב לשמש כבית הפרלמנט הגרמני. במסגרת תחרות בינלאומית לשיקום הבניין זכה האדריכל האנגלי, סר נורמן פוסטר. פוסטר לא נגע בעיצוב החיצוני המקורי, אך החליף את הכיפה ושינה את פנים המבנה. בחלל הפנימי הוקם אולם מליאה ששטחו 1,200 מ"ר, ומעליו כיפת זכוכית המאירה אותו באור טבעי. הכיפה השקופה מסמלת את שקיפות העבודה הפרלמנטרית, ואפשר לראות ממנה את דיוני המליאה.
אהבנו: התוספת החדשה בחלקו העליון של המבנה מציגה מבט פנורמי על הנוף העירוני ומשמשת כנקודת תצפית על העיר ברלין, בעזרת מערכת מדרגות לוליינית ניתן לטפס כ-50 מטר מעל העיר. בשנת 1999 שבו דיוני המליאה לבניין ההיסטורי לאחר 50 שנים בעיר בון.
המסקרן: איך ייראה הפרלמנט החדש בעיראק?
בסוף 2011 הכריזה עיראק על תחרות בינלאומית לתכנון פרלמנט חדש שיחליף את המבנה מתקופת סדאם חוסיין. המכון המלכותי של האדריכלים הבריטים, אשר פיקח על התחרות והגן על הפרויקט שמוערך ב-414 מליון דולר מפני שחיתות, בחר בפרויקט של משרד האדריכלות הלונדוני Assemblage, לתכנן את הפרלמנט החדש.
אבל לאחרונה חלה תפנית מרעישה בעלילה, שעושה כותרות: למרות הניצחון, אף גורם מקומי לא יצר קשר עם המשרד מאז זכייתם. האנגלים טוענים שהעיראקים במגעים מתקדמים עם האדריכלית הבינלאומית ילידת עיראק, זאהה חדיד, שזכתה במקום השלישי בתחרות, כדי שתעצב את הפרלמנט החדש. בעוד המצב המעורפל אינו מתבהר ולא ידוע אם העיראקים יכבדו ויכירו במועמד הזוכה, אתם מוזמנים להתרשם מהמבנה המרשים שתכננו האנגלים. הגישה היתה להתייחס אל הפרויקט כחלק מעיצוב עירוני ולא כאל אובייקט אדריכלי. רוב המתחם תוכנן כדפוס של עיר: רחובות, גינות עירוניות וכיכרות.
ועכשיו מבט מקומי: סודות ממליאת הכנסת
וגם: כמה חדרים יש בבית הלבן?