גם הציני שבאנשי המרכז יצטרך להודות שכשזה מגיע לאווירה (ואוויר), אין כמו ירושלים. העיר שחוברה לה יחדיו מציעה נופים ואתרים יפים בשפע ויחד עם האבן הירושלמית והמבנים העתיקים שזרועים על כל צעד ושעל, בהחלט קשה להתחרות באווירת החו"ל שירושלים מציעה. לא פלא, אם כך, שרבים בוחרים בה כיעד לשוטטות נעימה שמאפשרת "לספוג אווירה". אבל מה עושים כשהרגליים מתחילות להתעייף והבטן משמיעה תזכורות לקיומה? למזלכם, לא תצטרכו לנדוד רחוק מדי בחיפוש אחר המלצות – כי ארבע מהן מרוכזות ממש כאן עבורכם ורק ממתינות לרגע שבו תחליטו להרים את הכפפה (ואת ההנדברקס) ולעלות לעיר הקודש.
בית קפה-ספרייה במבנה עתיק: "תמול שלשום"
אם תבקשו המלצות למקומות קסומים בעיר מירושלמים, סביר להניח שמישהו יגיד לכם די מהר שאתם חייבים לבקר ב"תמול שלשום". בית הקפה-ספרייה הזה ממוקם בתוך מבנה עתיק בן 150 שנה בנחלת שבעה, השכונה השלישית שנבנתה מחוץ לחומות העיר ואם יש משהו אחד שלא חסר בו זו אווירה – ובשפע, לצד אוכל טוב. ולראיה, ארוחת השקשוקה של "תמול שלשום" הוכתרה בידי הלונלי פלנט כאחת מעשר ארוחות הבוקר הטובות ביותר בעולם.
"הקמתי את המקום לפני 19 שנה", מספר דוד ארליך, אחד מצמד הבעלים. "מה שאת רואה היום דומה מאוד לעיצוב ההתחלתי של 'תמול שלשום'. הקו העיצובי קלאסי: הריהוט עתיק, עשינו שימוש רב באבן הירושלמית, יש פה נישות וכוכים. כשראיתי את הבניין מיד התאהבתי וידעתי שכאן אפתח את המקום שלי ולמרות שהעיצוב בהחלט מתכתב עם הסביבה שבה אנחנו ממוקמים, ההשראה הגיעה דווקא ממקומות יפים וחמודים שראיתי בארה"ב, כשחייתי שם שלוש שנים".
כמו מה למשל?
"לדוגמה, הייתי בנורת' המפסטון (עיר קטנה במסצ'וסטס, ה.ז') וראיתי בית קפה שהוא גם חנות ספרים. במקום אחר הגעתי לבית קפה שעשה שימוש בריהוט עתיק. אני לא מגיע מתחום העיצוב וגם לא מתחומי הביזנס והמסעדנות, אבל בכל הנוגע ל'תמול שלשום' היו לי אינטואיציות חזקות מאוד וידעתי בדיוק מה אני רוצה. שילבתי את כל הרעיונות העיצוביים שהצטברו עם הזמן והם באים לידי ביטוי כאן".
אז לא נעזרת במעצב?
"לפני שפתחתי את המקום התחבטתי בשלל דילמות. כן ראיינתי מעצב שהגיע עם פלסטיקים וכל מיני רעיונות שלא התאימו למה שדמיינתי בעיני רוחי. בסוף אמרתי לו תודה ובניתי משהו נפלא בעצמי".
ואיך שומרים על הקו העיצובי של המקום?
"אני חושב שהכל מתחיל מהבניין העתיק שבו אנחנו ממוקמים. מי שעזר לי לשפץ היה אדם עם כשרון לאבן הירושלמית וכבוד לקסם של פעם. הוא ידע להוציא ממנה את היופי האותנטי שאצור בה. מעבר לבסיס המוצלח הזה, הריהוט כולו עתיק והדבר השלישי שתורם לעיצוב ולאווירה הוא הספרים, שנותנים תחושת סלון ביתי נעים בסגנון של פעם. יש אנשים שספרים זרים להם וזה לא הקטע שלהם, אז הם לא מבינים מה ניסינו לעשות כאן וקורה שמישהו נכנס ושואל אם זו ספרייה. רוב הזמן אנחנו נתקלים דווקא בתופעה ההפוכה שאני קורא לה: 'התאהבות בתמול שלשום'; אנשים נכנסים עם מבט של 'וואו' בעיניים ומתאהבים בנו על המקום".
איפה: רחוב סולמון 5, ירושלים, 02-6232758.
נגיעה של צבע במבנה עות'מני: קפה "לנדוור בתחנה"
כשהבעלים של רשת לנדוור החליטו להקים סניף בתוך מבנה עות'מני בעל השפעות טמפלריות במתחם התחנה בירושלים, מעצבת הפנים של המקום, אלונה אליאסי, נתקלה במספר אתגרים. החלל מחולק לשני חדרים שונים בגודלם והתקרות הגבוהות שלו הגבילו מאוד את אפשרות התמרון העיצובי. אליאסי החליטה להפוך את הסניף לסניף קונספט יחיד במינו, שיישען על ערכי הרשת, אבל יתחשב בסביבה בה הוא נטוע וכך המקום לבש קסם עיצובי מיוחד שמשלב את החדש עם הישן: בר הישיבה הגדול במקום נבנה בהשראת בתי מלון באירופה וארה"ב של שנות ה-50 והתקרה שמעליו אוירה בדומה לתקרת חלון רכבת.
על הקירות הירקרקים הותרו האיורים המקוריים שהיו במקום ואליאסי, יחד עם הממתגת של הרשת, רונה פרומר, החליטה לעשות שימוש בפלטת צבעים של גוונים ירוקים, צהובים ואדומים, מתוך רצון להכניס אל המבנה העתיק וה"כבד" תחושת קלילות ואופטימיות. גם ריצוף האבן ייחודי, כאשר כל חלל זכה לריצוף משלו ואילו הכניסה למטבח ולשירותים נבנתה כמעין קרון רכבת ומשלבת אלמנטים שנלקחו מהתמונות ההיסטוריות של התחנה – כהומאז' לתחנה הישנה ולסביבה בה ממוקם הסניף.
כל אלה, לצד קסמו של מתחם התחנה המשופץ, הופכים את הסניף למקום שנעים לעצור בו, למתוח את השרירים, לתת מנוחה לרגליים וליהנות מאוכל, שתייה ואווירה ייחודית.
איפה: רחוב דוד רמז 4, התחנה הראשונה, ירושלים, טלפון: 02-5877988.
עיצוב מלוכלך בלב השוק: "פסטה בסטה"
ממש בלב שוק מחנה יהודה התוסס, החליטו חיים אברהמי ושיר בקר להקים דוכן של פסטה טרייה. המחירים – זולים, המוצרים – טריים טריים והעיצוב מיוחד ומזמין. השילוב של כל אלה – יחד עם הריחות המשגעים של האוכל – הופך את "פסטה בסטה" למסעדה מזמינה שבלתי אפשרי לעבור לידה בלי להיכנס לטעום.
"ידענו שנפתח מקום שמצד אחד הוא נטע זר בשוק – כי הוא עסק אוכל ולא בסטה אמיתית, אבל מצד שני לא רצינו להיות מנוכרים מהשוק, רצינו להיות חלק ממנו", מספר חיים אברהמי. "רצינו למצוא את הדרך להשתייך לסביבה ולכן מלכתחילה הרגשנו שאנחנו מחפשים עיצוב 'מלוכלך' שמתחבר לשוק".
מעבר לסביבת השוק, מצאתם השראה עיצובית בעוד מקומות?
"בספרד נתקלנו בארגזי שוק ישנים והחלטנו שאנחנו רוצים בר שעשוי מכאלה ארגזים. פנינו ל'סטודיו מקומי' ויעקב, המעצב שעבד איתנו, הסביר לנו שבר הוא לא דבר שבאמת רואים אותו, לכן הדבר הנכון הוא לתלות את הארגזים הפוך מאחורי הבר דווקא. הוא הצליח לתרגם למעשים בדיוק את מה שדמיינו ולא הצלחנו לומר".
ומה היו הדגשים שחשבתם עליהם לצד העיצוב שמתכתב עם הסביבה של השוק?
"המקום שלנו מכיל כמות גדולה של אנשים והוא קטן מאוד, כך שהייתה המון מחשבה על שימושיות ולכל ארגז יש מטרה מסוימת. היתה גם מחשבה על חומרי הגלם: הבר עשוי מפח לא מגלוון שמחליד מהר. רצינו שכבר מהשבוע השני הבר ייראה כאילו עברו עליו המון אנשים והמון אוכל. הרצפה עשויה מבטון מוחלק שזרויים בו פיגמנטים שחורים ותורמת לאווירה האותנטית. שמנו לב שבעסקי אוכל העיצוב תמיד נקי ומבריק והולך בקווים ישרים. המחשבה שלנו היא שהאוכל חייב לשדר סטריליות, אבל מאחר והמקום נטוע בתוך השוק שהוא כולו בליל וערבוב של צבעים ובלאגן – העיצוב צריך להיות בהתאם. זה קו שאנחנו שומרים עליו גם בסניפים שפתחנו מאוחר יותר בתל אביב ובבאר שבע, אפילו שבבאר שבע, בניגוד לתל אביב, המסעדה לא ממוקמת בסביבת השוק".
איפה: "פסטה בסטה", רחוב התות 8, שוק מחנה יהודה, 077-5404633.
שטרודל תפוחים בלב העיר העתיקה: ההוסטל האוסטרי
עוד אחד מה"קונצנזוסים הירושלמיים" הסודיים הוא ההוסטל האוסטרי, בית הארחה לצליינים, הממוקם בפינת ויה דולורוזה ורחוב שער הגיא ברובע המוסלמי של העיר העתיקה. ההוסטל מפורסם, לא רק בגלל שטרודל התפוחים הוינאי האותנטי שלו, אותו תוכלו לאכול בגינה הקסומה של המקום לצד כוס קפה חם ומהביל – אלא גם בנוף המדהים של העיר העתיקה הנשקף מגגו.
האכסניה ממוקמת במבנה יפהפה בן שלוש קומות, שנבנה בין השנים 1857-1869 ותוכנן בידי האדריכל אנטון אנדליכר. הקומה השלישית התווספה בשנת 1895 ומהווה שבירה מסוימת של האופי האדריכלי של הבניין (יש שיאמרו שזה חלק מהקסם). עיצוב הפנים של המקום מתאפיין בלוק אירופאי קלאסי, כולל טרקלין מפואר מהמאה ה-19, הקירות מצופים בעיטורים ובציורים ורצפת הטרקלין מחופה בעץ. הגינה המקסימה של ההוסטל מהווה מקום מפלט נעים שניתן ליהנות בו מהאוויר הירושלמי המשובח לצדם של טעמים אירופאיים קלאסיים והשילוב של כל הנ"ל הופך את העצירה בפינת החמד הזו, לחוויה ירושלמית שאתם פשוט חייבים לעצמכם.
איפה: רחוב ויה דולורוזה 37, 02-6265800.
פנים רבות לה: בתים מיוחדים בירושלים
אבן ירושלמית: הווילה עם המסלעה