לא רק בתים מבפנים
"כשאנחנו עובדים על התוכן של האירוע אנחנו מנסים לעשות אותו הכי מעניין ומעורר השראה שאנחנו יכולים. כזה שיהיה משמעותי לתרבות הישראלית ושיגרום לאנשים לחשוב ולנסות להבין את הסביבה הבנויה שבה הם חיים", כך אומרת אביבה לוינסון, מייסדת ומנהלת "בתים מבפנים".
פסטיבל האדריכלות הגדול "בתים מבפנים - תל אביב יפו" יתקיים שוב ב-20-18 במאי,, והפעם בסימן הקשר בין הקהילה למרחב העירוני. הנושא הנבחר ייבחן באמצעות עשרות סיורים במבני ציבור היסטוריים וחדשים, בבתים פתוחים, במפגשים עם אנשי מקצוע ובעיקר חשיפה לפעילויות וליוזמות של תושבים למען חיי קהילה נעימים ומספקים.
מטרת הנושא שנבחר היא להציג בפני קהל המבקרים ראי להתרחשות משמעותית בעיר. "נושא הקהילה נמצא היום במרכז העשייה בעיר, הן מכיוון הממסד שמפנה משאבים חסרי תקדים לנושא והן מכיוונם של תושבים פעילים שיוזמים ומתארגנים בקהילה סביב נושאים חברתיים, אקולוגיים וכדומה", אומרת לוינסון, "מבחינתנו, הקהילה היא הבסיס לדמוקרטיה. אזרחים ותושבים מבינים שבכוחם לא רק לחלום אלא לשנות את המציאות כחלק משגרת החיים שלהם, בין אם מדובר בהתארגנות לשינוי הרחוב שבו הם גרים, בבניית מתנ"ס או בהקמת גינה משותפת ובין אם מדובר במחאה חברתית, אידיאולוגית או פוליטית. זו הדרך של התושבים להכתיב לעצמם סולם ערכים, לשפר את איכות החיים שלהם ולהשפיע על המרחב הפיזי המיידי שלהם".
עוד בערוץ עיצוב הבית:
החצר הפנימית כמוקד קהילתי
מומחים רבים בתחום העיור, האדריכלות והחברה גורסים שבעתיד הבתים של כולנו ישמשו כ"מבצרים מודרניים" וכמעט לא יהיה צורך לצאת מהם. מסיבה זו, ייתכן שהמרחב והפעילות הציבוריים והקהילתיים הופכים חשובים יותר מאלו הפרטיים. "בין היתר, יש שני מבנים שאפשר יהיה לבקר בהם השנה שמדגימים את האורבניות העתידנית הזאת של עיר במגדל", מסבירה לוינסון, "הראשון, הוא הפרויקט של גינדי בשוק הסיטונאי שבו יש עירוב שימושים של מגורים, חינוך, ספורט, פארק ומסחר. עד כדי כך, שמי שגר שם באמת לא צריך לצאת מהמתחם כי ילדיו לומדים בגן ובבית הספר שנמצאים בו. עוד פרויקט דומה, בקנה מידה קטן הרבה יותר, הוא המרכז הקהילתי המשגשג בפלורנטין הבנוי משלוש קומות בתוך מגדל מגורים עם מסחר למטה. העובדה שרוב המשתמשים גרים בקומפלקס, יוצרת מפגש חברתי כמו גם אינטרסים וסולם ערכים משותפים שנבנים סביב עניין תרבותי".
פרויקטים קהילתיים ששופצו ופתוחים לביקור
בית גבריאלוביץ': מתחם שבו שני בניינים, הוקם בשנת 1911, הורחב בשנת 1926 ושופץ והורחב שוב בשנת 2017 על ידי גל פלג אדריכלים. הבניינים מקיפים חצר פנימית ושקטה המנותקת מהרחוב ומשולבת בלב הפרויקט במטרה לייצר מפגשים חברתיים ובילוי משותף של הדיירים. דרך יפו 13. שבת, 11:00-14:00, סיורים מודרכים ב-11:30, 12:30, 13:00. אין צורך בהרשמה.
בית האיכרים, אדריכלות בשירות התעשייה: בניין שנבנה בשנת 1957 על פי תכניתו של אדריכל שמואל רוזוב, ובשנת 2017 שומר וחודש על ידי בר אוריין אדריכלים עם עיצוב פנים של סתר אדריכלים. התכנון המחודש, המבוסס על ההקשר הגיאוגרפי-תרבותי של המבנה ושל פעילות המשרדים שבו, כולל תוספת של שלוש קומות שלהן מערכת תריסים שחורים אופקיים הבולטים למרחוק. אליעזר קפלן 8. חמישי, 14:00 ו-15:00. סיורים ל-25 מבקרים ברישום מראש.
דירות פרטיות ששופצו ופתוחות לביקור
בית הקשתות: דירה השוכנת בחלל מהמאה ה-18, שבו תקרות קמורות וקשתות כורכר. הדירה, המשקיפה לנמל יפו ולים התיכון, עברה לאחרונה שיפוץ יסודי ועיצוב מחדש על ידי פיצו קדם. הדירה מוקפדת ומפנקת עם מטבח מתוחכם הנעלם מאחורי דלתות רשת, חלל רחצה מקורי ומפתיע וחדר שינה הפתוח אל החוץ. כיכר קדומים 16. חמישי 15:00-18:00, שישי 10:00-13:00
דירה בשוק הפשפשים: דירתם האקלקטית של האדריכלית והאוצרת לימור יוסיפון גולדמן ושל בן זוגה המעצב הגרפי אבישר גולדמן. הדירה, ששופצה בסגנון עכשווי ובדגש על נוחות, שוכנת בבניין מגורים המתוכנן סביב חצר פנימית ירוקה. בעיצובה נעשה שימוש רב בעץ כחומר גלם בתצורות עיבוד שונות. בין היתר, ניתן לראות בה רהיטים וחפצים שעיצבו בעצמם ופריטי אספנות מכל העולם. יהודה מרגוזה 15/18. חמישי 16:00-19:00, שבת 11:00-15:00
דירה בבניין לשימור: דירת המגורים של המעצבת רשי לב ומשפחתה השוכנת בבניין משנות ה-30 שעבר לאחרונה שיפוץ יסודי שבמסגרתו שולבו בדירה אלמנטים מודרניים כמו חדר אמבטיה עשוי בטון ומטבח חדשני. יחד עם זה, נשמרו מאפיינים מקוריים כמו תקרות גבוהות, מפתחי עץ, מרצפות מעוטרות וציורי קיר מרהיבים. בלפור 9. חמישי 18:00-20:00, שישי 14:00-17:00, שבת 10:30-13:30
מרפסת יש מאין: דירה שעברה שיפוץ יסודי ותוכננה מחדש בתוך תוכנית מלבנית, על ידי מעצבת הפנים חן שדמי. חלק מהסלון המקורי הוסב למרפסת הצופה לכיוון הגינה, יוצרת מעבר בין חוץ לפנים ומחדירה תחושת מרחב ואור טבעי. רמברנט 28/5. שבת 10:00-13:00
האירוע בשיתוף עיריית תל אביב. מייסד ואוצר: אדריכל אלון בן-נון. מייסדת ומנהלת: אביבה לוינסון. לפרטים: www.batim-il.org
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?