בישראל 2017 רבים מעדיפים לחגוג את היום המאושר בחייהם בטקס אזרחי במדינה זרה, כדי לא לדרוך על מפתן הרבנות הראשית לישראל. את ההחלטה הגורלית הזו שתשפיע על אורח חיי משפחתם בעתיד מקובל לזקוף לחובת אטימות הממסד הדתי.
לאותם זוגות מציעים ארגונים רפורמיים בעיקר יחס חם ואוהד בניגוד ליחס הפחות מחבב והמחמיר אותו הם יקבלו מהממסד. באחרונה פעילותם של אותם ארגונים עלתה מדרגה עם השקת קמפיין חוצות המעודד חתונה אזרחית, מה שגרם לעלייה מסוימת בנוטשים את הנישואין כדת משה וישראל.
הזוג שביטל חתונה אזרחית לטובת הרבנות
טל טימור (33) ומיכל ניר (27) הכירו באפריל 2015 ובראשית 2017 החליטו להינשא. גם הם היו בדרך למדינה זרה כדי להתחתן אזרחית. רגע לפני, מיכל נתקלה בפרסום של ארגון "משפחה שווה" והחליטה להרים לשם טלפון מתוך הנחה שמדובר ביוזמה אזרחית, אלא שמעבר לקו היה הרב ישראל מאיר ריאני, צעיר חרדי שהקים ארגון רבני חדש: "בנועם", מתוך מטרה לדוג זוגות שחפצים בנישואין אלטרנטיביים ולכוונם אל חיק האורתודורכסיה.
הרב ריאני. בדרך לקפריסין עוברים ברבנות | צילום: יחסי ציבור, mako יהדות"אני ובעלי לעתיד היינו נגד הרבנות ובשל כך התחלנו לברר על חתונה רפורמית וכבר קבענו מועד ואולם", מספרת מיכל, "לא האמנתי ברבנות ובשיא הכנות חשבתי שהיחס הוא של כפייה ואני פשוט לא מאמינה בזה. ענין הרבנות לא היה שייך לרקע ולדרך בה גדלתי למרות שהורי התחתנו ברבנות ולכן היה נראה טבעי שנתחתן בחתונה רפורמית. לי מדוע עדיף להתחתן ברבנות ולא אצל הרפורמים. היה משהו מרגיע בקול של הרב ריאני כשהוא הסביר לי מדוע עדיף להתחתן ברבנות".
איך המשפחה הקרובה קיבלה את הזיג-זג שלכם?
"ההורים שלנו כיבדו כל החלטה שלנו, לא הייתה להם דעה מסוימת ולכן לא היה לנו קושי לבחור בין שתי הדרכים: רפורמים או רבנות".
הזוג מספר כי למרות הדרך המטלטלת שהם עשו, חבריהם עדיין חושבים להתחתן בחתונה אזרחית. "יש לנו חברים שחושבים להתחתן לא ברבנות כי הם חושבים רע על הרבנות, אבל אני מניחה שגם הם בסוף יבינו שלא הכול שחור. דיברתי עם אחת מהחברות שהגיע הזמן להתחתן דרך הרבנות".
זוג נוסף שנשבה בקסמיו של ריאני הם מעיין וירדן, דתיה וחילוני שגרים במודיעין והתלבטו כיצד למסד את הקשר.
"בתחילת הדרך חשבנו לערוך חופה על ידי רב פרטי", הם מספרים, "רצינו לחסוך את כל הבירוקרטיה ולכן היה הכי טבעי שלא להיות חלק מהממסד הרבני, אלא להירשם כידועים בציבור, אבל מעין התקשתה לוותר". כשחיפשו באינטרנט רב פרטי הגיעו אל ריאני, שהציע לסדר הכל ללא המתנה, וכמובן דאג שהזוג יינשא כדת משה וישראל: "הוא היה כל כך מדהים. אני מתמחה בעריכת דין ובמהלך היום לא הייתה לנו אפשרות להגיע אליו והוא הרגיע אותי והגיע בשעות הערב המאוחרות. לא רק זה, תעודת הנישואין של הוריי אבדה ובלעדיה לא ניתן להינשא. הרב השיג לנו גם את זה".
ריאני, חדור מוטיבציה ותחושת ניצחון, מספר בהתרגשות שהפרויקט שלו בינתיים לא רווחי: "אנחנו הקמנו סטארט אפ שלא היה מאז הוקמה המדינה. אנחנו עוקפים את כל הבירוקרטיה ומנגישים את שירותי הדת באותו הרגע. בלי המתנה מורטת עצבים" , הוא מספר.
מה תגובת הרבנות הראשית למהלך העצמאי הזה?
המהלך שלנו הוא לא עצמאי כלל וכלל, הארגון הוקם בברכת ועל פי בקשת הרבנים הראשיים לישראל, המנהיגים שלנו זה הרבנים הראשיים לישראל ושיתוף הפעולה שלנו עם משרד הדתות והמועצות הדתיות הוא פורה מאוד. אנחנו המעטפת הכללית והמושלמת לשירותים המוענקים על ידי משרד הדתות.
אז למה הרבנות מקימה אתכם במקום לפתור בעצמה את הסיבוך שהיא יצרה?
הרבנות לא הקימה אותנו אלא הרבנים הראשיים נותנים לנו רוח גבית. לשירותים המוענקים במסגרת השירות הציבורי יש את הקצב שלהם. לבירוקרטיה בשירות הציבורי אין פתרון מידי ולמרות שבראש מערכת הרבנות הראשית ומשרד הדתות עומדים רבנים דגולים ומנהיגים רוחניים הרואים בהנגשת שירותי היהדות ערך עליון, לא תמיד הדבר מחלחל לאחרון הפקידים. המיזם שלנו יודע לתת לזוגות בישראל מענה ושירות בגובה העיניים ברישום ב- WhatsApp 24 שעות ביממה".
טל ומיכל. משהו בקול של הרב משך אותם בחזרה לרבנות | צילום: יחסי ציבורהרב חזקיהו סאמין אחראי מחלקת הנישואין במשרד לשירותי הדת מסביר כי "הרבנות לא יכולה לפעול בדומה לארגון "בנועם". אנחנו כמשרד ממשלתי לא יכולים להפעיל מתנדבים שיעזרו לזוגות בהמצאת מסמכים. אנחנו מתעסקים בלב העשייה לשפר את השירות במועצות הדתיות".
אתה לא יכול להתעלם מכך שיש לרפורמים נוכחות משמעותית במדינה, והם כן מצליחים בנישואים האלטרנטיביים
אין כאן תחרות מי יותר חזק. יש כאן שאלה מהותית בעיני, האם הציבור הכללי והמסורתי במדינת ישראל מקבל את התפיסה הרפורמית או לא. הסיבה שזוגות בוחרים להתחתן באמצעות ארגונים שאינם כפופים לרבנות הראשית, זהו רק בגלל סיבות של בירוקרטיה ולא בשל קבלת התפיסה הרפורמית.
לדעתך הרפורמים מסכנים את היותנו מדינה יהודית?
בהחלט כן. הרוח הרפורמית המקבלת בשוויון נפש ואף מעודדת נישואי יהודים ושאינם יהודים ובכך מעלימה מעם ישראל מיליוני יהודים אל מחוץ לגבולות היהדות, בואה של הרוח הזאת למדינת ישראל, תביא בהכרח למציאות שאחוז ניכר מעם ישראל לא יהיה קיים יותר בדורות הבאים.
מדוע לרבנות יש תדמית רעה?
לצערנו מאוד קל להיגרר אחר כל מקרה מצער שבו פקיד אולי לא נהג כשורה, להעצים את המקרה במדיות השונות ובכך לצרוב בתודעת הציבור כי הרבנות והמועצות הדתיות הם גופים שאינם פועלים כפי המצופה מהם. אי אפשר לומר שאין אג'נדה בקרב חלקים מהתקשורת בישראל להשחיר את פני הרבנות הראשית, ואכן יש לדבר הזה השפעה ישירה בקרב דעת הקהל.
זה לא העניין. האזרחים מרגישים שהרבנות כופה עליהם את המגבלות שלה בעוד הם אמורים לחיות חיים חופשיים. כמו למשל חתונה אזרחית או חתונה לזוג חד מיניים
מדינת ישראל כפי שהוגדרה במגילת העצמאות הינה מדינה יהודית ודמוקרטית. רובו המוחלט של עם ישראל מעוניין לחיות במדינה המתנהלת בערכי רוח היהדות, להכרתי, אלו הבוחרים שלא להינשא כדת משה וישראל לא נתקלים בשום פעולה של כפיה מצד הרבנות, זכויותיהם הכלכליות והמעמדיות קיימות ומוגדרות כך שאין מגבלות וכפיה שהרבנות מטילה.