אחרי החוגים, המשחקים, הארוחות, המקלחות, וגם צחצוח השיניים, מגיע אחד הרגעים היותר נעימים של היום – טקס הקראת הסיפור שלפני השינה. ההתכרבלות והזמן האיכותי שמעבירים ההורה והילד יחד במסע על כנפי הדמיון, הופכים את החוויה המשותפת לכזו שלשני הצדדים לא קל לוותר עליה. אילו ספרים ימתיקו את הפרידה הלילית וינעימו את השינה?
"חשוב מאוד לחלוק לפני השינה ספר שגם ההורה וגם הילד אוהבים והוא מסב הנאה לשניהם. כדאי לבחור אותו יחד או להקריא שני סיפורים שכל אחד בחר", אומרת יעל מולדצ'סקי, עורכת ראשית של ספרי ילדים ונוער בהוצאת כנרת - זמורה - ביתן. "עבור ילדים רבים ההירדמות היא מעין פרידה מההורים ומהעולם שסביבם ולפרידה הזאת מתלווים לעתים חששות. סיפורי לילה טוב מובהקים כמו ספרה הקלאסי של מרגרט וייז בראון "לילה טוב ירח" מזמינים את הילד לטקס שינה מרגיע ומנחם שמקל עליו את הפרידה. סיפורים מחורזים ומתנגנים ושירי ערש יכולים גם הם לעזור לילד להירגע ולשקוע בקלות לתוך שינה. לכן, כדאי לקרוא את הסיפורים מתחת לשמיכה, במיטה של הילד. ילדים אוהבים לחזור שוב ושוב על אותו סיפור. הם אוהבים להסתכל באיורים בזמן שההורה מקריא ולמצוא בהם עוד ועוד פרטים. כעבור זמן הם גם לומדים את הסיפור האהוב בעל פה, ומבקשים להחליף תפקידים ולראות איך אבא או אמא שוקעים בשינה עמוקה הרבה לפניהם".
מולדצ'סקי מציעה שרגע לפני שהעיניים נעצמות, כדאי להכיר ולהקריא לילדים את הספרים הבאים:
לפעוטות בגילאי 1-3
לילה טוב ירח / מרגרט וייז בראון איורים: קלמנטהרד
לילה טוב ירח הוא שיר ערש מחורז, טקס פרידה לעת ערב, שבו ארנב ילד נפרד מכל הדברים שסובבים אותו ואומר לכולם לילה טוב.
ההתנגנות הנפלאה של הטקסט, שהשתמרה בתרגום של יהודה מלצר, כמו מרדימה גם את הילד הקורא שיחד עם הארנב אומר שוב ושוב לילה טוב לעולם.
המון פרטים קטנים טמונים באיורים – מחוגי השעון שזזים קדימה, הירח שזורח אט אט בחלון, האור הדועך מעמוד לעמוד– כל אלה רומזים לארנב ולקורא הקטן שהגיע הזמן לישון!
ארנבת נמה נום / ג'וליה דונלדסון איורים: אכסלשפלר
ספר לקטנטנים על ארנבת שלא מצליחה להירדם. ומי מפריע לה לישון? דב בנאי, תזמורת עכברים, שועל חוטב-עצים וגם צב על גלגלים. ומי יעזור לה לשקוע בשינה? כל החברים כולם שבאים לשיר לה שיר ערש, כמובן.
דונלדסון ושפלר שזכורים מספריהם הנפלאים "טרופותי" ו"לקוף יש בעיה", יצרו סיפור משחק משעשע עם חלונות נפתחים, שמזמין את הילדים לגלות בכל עמוד מי מפריע לארנבת להירדם, ולשיר לה לסיום נומה נום, נומה נום..
לגילאי 3-6
לילה טוב גורילה / פגי רתמן
שומר גן החיות אומר לילה טוב לכל בעלי החיים. אבל הוא לא שם לב לקופיף השובב שגונב לו את המפתחות ומשחרר את כל החיות. ולאן הן הולכות? אל ביתו של השומר, כמובן. כי אפילו החיות לא רוצות להירדם לבד.
זהו משל משעשע על חוויית ההירדמות של הילד ועל החשש להיפרד מההורים ששומרים עליו. סיפור שמסופר בעיקר דרך האיורים הנפלאים. ההומור שטמון בהם מאפשר לכל ילד להזדהות בקלות עם הקופיף וכך לעבד ולאבד את החשש שאולי מקנן גם בליבו רגע לפני שהוא נפרד מאימא ומאבא והולך לישון.
סיפור אחרי השינה / שהם סמיט איורים: עינת צרפתי
אמא ואבא סיפרו סיפור לפני השינה, נתנו נשיקה ועוד חיבוק אחרון, דידי כבר עצמה את העיניים... ואז,הופ! מתחיל הסיפור שאחרי השינה. כי מה הכי מעניין את הילדים? מה עושים ההורים בסלון עם כל הדודות והדודים רגע אחרי שהם נרדמים. ומי באמת נרדם בסוף הסיפור? אתם כבר יודעים את התשובה - אמא ואבא, אלא מה?
סיפור לילה טוב פרוע ושובב, שיעורר הזדהות אצל ההורים המותשים, ופרצי צחוק אצל הילדים שלא עייפים בכלל.
לגילאי 5-6
לאן הולכות הדאגות בלילות / אנתוני בראון
לפעמים בלילות אילי חושב מחשבות מדאיגות, על העננים ועל הגשם ועל הציפורים הגדולות בשמים. "אל תדאג" אומרים לו כולם, אבל רק סבתא יודעת באמת מה צריך לעשות. היא נותנת לאילי מתנה מיוחדת – בובות קטנות, בובות דאגה, שאפשר לספר להן הכול לפני השינה.
סיפורו הרגיש של האמן הבריטי אנתוני בראון נותן ביטוי לפחדים שמתעוררים אצל ילדים עם רדת הלילה ומקום בטוח לפרוק אותם לפני השינה. מקורן של בובות הדאגה הוא מגואטמלה, שם נוהגים הילדים לספר להן את דאגותיהם. לעיתים הזמן השקט שלפני השינה משמש גם לשיחה. אנתוני בראון אומר לנו שלספר על הפחד, פירושו גם להשתחרר מהפחד, וגם אימא או אבא יכולים לפעמים להיות בובות דאגה.
לכל הגילאים
חלומות שמורים / ערך: אביב מסינגר איורים: אורית ברגמן
שירי ערש הם הדרך הטובה ביותר להירדם. המקצב המערסל של השיר, המנגינה העדינה, הקול האוהב של ההורה, כל אלה משרים שלווה וביטחון ומאפשרים לילד לשקוע בשינה ברכות.
באסופה חלומות שמורים 38 שירי ערש עבריים של טובי המשוררים ובהם מרים ילן שטקליס, לאה גולדברג ויהונתן גפן. המגוון הגדול מזמין כל הורה וכל ילד לבחור את השירים שהוא אוהב, לשיר ולשמוע אותם ברגעי הקרבה שלפני השינה.