הלילה (בין חמישי לשישי) נקבל את שעון הקיץ בברכה אך גם נפסיד שעת שינה יקרה. בשעה שתיים בלילה נזיז את מחוגי השעונים שעה אחת קדימה ונתעורר אל יום שישי עייפים מהרגיל. איך זה ישפיע על הילדים שלנו, למרות שהם בחופשה מהלימודים? מה מומלץ לעשות? והאם יש דרך להכין אותם לשינוי?
כמו ג'ט לג
הזזת מחוגי השעון שעה אחת קדימה משפיעה גם עלינו המבוגרים, אך לנו קל יותר להתמודד עם הקיזוז בשעות השינה, רוב הילדים לעומת זאת ירגישו בצורה ניכרת יותר את השינוי. "לא כל הילדים יושפעו מהשינוי", אומרת עדי ולטר, יועצת שינה. "זה מאוד תלוי בילד, בטמפרמנט שלו ובגיל. תינוקות עד גיל חמישה חודשים לא ירגישו בשינוי משום שהמערכת של יום ולילה עדיין אינה מסודרת בגיל בזה, פעוטות החל מגיל שנה כבר ירגישו זאת יותר, ומגיל חמש יהיה לילדים הרבה יותר קל להתמודד משום שפיזיולוגית הם מתמודדים עם השינוי כמו מבוגרים".
איך תכינו את הילד לשינוי? מומלץ להקדים הערב (חמישי) את שעת ההשכבה בשעה בערך. כלומר, אם ילדכם רגיל לישון בשעה שמונה תשכיבו אותו לישון בשעה שבע. "כעת זה כבר מאוחר לכך, אבל אני ממליצה להתחיל בתהליך כמה ימים לפני ובכל פעם להקדים את שעת ההשכבה בעשרים דקות עוד כך שביום חמישי תגיעו מוכנים לשעת ההשכבה המוקדמת", מציינת ולטר.
מה קורה אם הילד מסרב לישון מוקדם ונרדם בשעה הקבועה?
"צריך לקחת בחשבון שביום שישי הם יהיו עייפים מהרגיל, הם הרי ישנו שעה פחות ממה שהם רגילים. חשוב להיות קשובים ולשים לב לעייפות של הילדים, מומלץ להשכיב אותם לשנת צהריים מוקדם יותר, ובמידה והם לא ישנים בצהריים כדאי להתכונן לשנת לילה מוקדמת מהרגיל. בכל מקרה המצב יסתדר מעצמו תוך יומיים-שלושה".
אז כיצד תעזרו להם בימים הקרובים להתסגל למעבר?
- בימי שישי רובנו נוהגים להשכיב את הילדים מאוחר מהרגיל בשל ארוחות הערב המשפחתיות. תהיו קשובים לילד ובמידת הצורך קצרו את הארוחה הפעם או ותרו עליה.
- את שעת ההשכבה תקדימו בהדרגה עד שתגיעו לשעה המקורית. לדוגמא: אם הילד רגיל להירדם בשעה שמונה, ביום שישי השכיבו אותו לישון ב-20:40, ביום שבת ב-20:20 וביום ראשון כבר תוכלו להשכיב אותו לישון בשעה שמונה.
- בימים בהם שעות האור מתארכות, חשוב לא להתבלבל ולהשכיב את הילד לישון בשעה הקבועה. הילד יהיה עייף גם כאשר יש אור בחוץ. ילד שהולך לישון בזמן ולא מאוחר מדי כשהוא כבר עייף מדי זה ילד שישן טוב יותר.
- רוב הילדים יגיבו לשינוי כמו ג'טלג, לכן חשוב לשים לסימני עייפות, להחשיך את החדר כאשר יש אור בחוץ עד שהשעון הביולוגי יסתדר מחדש.