על אף שהחורף מגיע אלינו כל שנה, כמו שעון, הישראלים, חמי מזג מטבעם, לא ממש מכירים בעונה הגשומה כחלק מחייהם, וכשהיא כבר מפציעה ומביאה עימה רוחות וסופות עזות, העניין ממלא את כל ערוצי החדשות ושיחות הסלון. חוסר ההיכרות הזה שלנו הישראלים עם החורף יוצר, מתברר, סכנה גדולה מאוד, בייחוד באוכלוסיות החלשות והרגישות של מבוגרים וילדים. בסוף השבוע הסוער שפקד את המדינה נהרג תינוק בן שנה מלוד לאחר שתנור חימום בביתו הביא לפריצת שריפה במהלך הלילה. ארגון בטרם לבטיחות ילדים מנסה למנוע את האסון הבא, והוציא מספר המלצות מסודרות להורים, כדי להבטיח שיהיה חורף נעים ורגוע.
לפי נתוני הארגון ניתן לזהות שלושה מנגנוני היפגעות מהם נפגעו יותר ילדים בשלושת החורפים האחרונים: כוויה מנוזל חם, הרעלה מתרופה והיפגעות בזמן השגחה הורית. שיעור הנפגעים עקב כוויה גבוה באופן משמעותי בהשוואה לשאר ימות השנה. מהנתונים ניתן לראות כי אחוז האשפוזים עקב הרעלה שמקורה בתרופה היה גבוה יותר בהשוואה לשאר ימות השנה. כמו כן, נמצא כי בחורף ישנו שיעור גבוה יותר של ילדים שנפצעו ואושפזו למרות שהיה נתונים תחת השגחה הורית.
חימום הבית
מזגנים ורדיאטורים הם מכשירי החימום הבטוחים ביותר בסביבת ילדים, מכיוון שהם אינם מאפשרים מגע עם אש גלויה. אלו הם גם אמצעי החימום היחידים שניתן להשאירם דולקים גם במהלך הלילה. ברכישת מכשיר חימום חשוב לוודא את קיומו של תו תקן. חשוב לדעת, שעל כל מוצר חייב להיות רשום שם היצרן וארץ הייצור.
ההמלצה היא לא להשתמש לחימום הבית באמצעי חימום שיש בהם אש גלויה, מאחר והסיכון להיפגעות מכוויה גבוה. התנורים הנמצאים בקבוצה זו הם: תנורי ספירלה, תנורי נפט או גז מטלטלים ומפזרי חום.
יש להקפיד ולהשגיח השגחה צמודה על תינוק או פעוט הנמצאים בבית ולהרחיק את התנור מסביבת המשחקים.
המלצות למניעת הרעלה
יש להרחיק מהישג ידם של ילדים תרופות, לרבות כדורי ויטמינים ומומלץ לאחסנן במקום גבוה או נעול. יש לאחסן חומרי ניקוי והדברה, חומרים דליקים הרחק מטווח השגתו של פעוט במקום גבוה או נעול כך שלא יתאפשר לילד להגיע אליהם ולהחזירם למקומם מיד בתום השימוש. חשוב לשים לב, תרופה אינה סוכריה, אין לקרוא לה כך, כדי שילד לא יקשר ביניהן.
בכל חשד להרעלה יש לפנות מיד למכון הארצי למידע בהרעלות, הפועל 24 שעות ביממה, בטל': 04-8541900.
המלצות למניעת היפותרמיה בתינוקות
תינוקות רכים רגישים יותר לטמפרטורות נמוכות מאשר מבוגרים, וחום גופם עלול לרדת בקלות רבה יותר. הטמפרטורה המומלצת בסביבתו של תינוק רך היא 22 מעלות. כיצד תשמרו על חום גופו של התינוק בחורף?
יש לדאוג לחימום נאות של חדר התינוק, בהתאם להמלצות שניתנו לגבי חימום הבית, תוך הקפדה על כללי בטיחות ומניעת התלקחות. הטמפרטורה בחדר צריכה לעמוד על כ-22 מעלות צלסיוס. כמו כן, יש לדאוג ללחות בחדר, אך גם לאוורור.
יש להלביש את התינוק בכמה שכבות קלות של בגדים המחממים יותר מבגד עבה אחד המגביל את תנועותיו. חשוב לזכור כי תינוקות אינם יודעים להתכסות, ולכן יש להלבישם כאילו אינם מכוסים בנוסף, מומלץ לכסות את התינוק בשמיכה חמה, אך קלה. בלילה אל תסתפקו בשמיכה, וגם אז הלבישו את התינוק בכמה שכבות. בגדים עוטפים את גופו מכל הכיוונים ושומרים על חומו טוב יותר. בנוסף, את השמיכה הוא עלול להסיר ממנו ולא יהיה ביכולתו להתכסות מחדש.