איגוד רופאי הילדים בישראל פנה הבוקר למשרד הבריאות בבקשה לקדם חקיקה שתמנע מילדים שלא קיבלו את חיסוני השגרה הניתנים בטיפת חלב להירשם לגני ילדים. בנוסף, מציעים הרופאים, כי אותם הורים שבוחרים שלא לחסן את ילדיהם ייקנסו ואף ימצאו את עצמם מול סנקציות משפטיות.
"ניסיון להפחיד את הציבור"
"בכדי להבין את הפנייה צריך להבין את הבעיה", אומר ד"ר צחי גרוסמן, מזכ"ל אגוד רופאי הילדים. "ישנם אזורים בארץ, כמו במגזרים החרדים ובאזורי מסוימים בצפון הארץ, שבהם שיעור ההתחסנות נמוך מ-80 אחוזים. ברגע שזה קורה הסיכון להתפרצות מחלות גבוה ביותר. אם ניקח לדוגמא את מחלת החצבת: ילד חולה שלא התחסן למחלה יכול להדביק לא רק ילדים לא מחוסנים, אלא גם ילדים מחוסנים שרמת הנוגדנים שהתפתחה אצלם לאחר החיסון היא לא 100 אחוז, אלא 70 אחוז. כך שילד לא מחוסן מסכן גם את הילדים המחוסנים. ילד לא מחוסן מהווה נזק סביבתי לגן או לבית הספר כמו שאדם שמעשן בתוך מסעדה אינו פוגע רק בעצמו, אלא גם באנשים שנמצאים בסביבתו".
באיגוד הרופאים מסבירים כי ההחלטה לקדם חקיקה בנושא מגיעה לאחר התבוננות במה שקורה בעולם, וכי ישנם נתונים המצביעים על התפרצות מחלות כאשר שיעור ההתחסנות נמוך. "בשנתיים האחרונות אנחנו רואים בכמה מקומות בעולם התפרצות של מחלת החצבת באזורים בהם שיעור ההתחסנות למחלה ירד, כך שישנו קשר ודאי", מוסיף ד"ר גרוסמן. "הורים שמסרבים לחסן את הילדים מסיבות אידיאולוגיות או דתיות יוכלו לקבל פטור, אך זהו מצב עדיף על מה שקורה עכשיו. כי למרות שהאפשרות לא לחסן תהיה קיימת, התהליך אותו יעברו הורים שלא מעוניינים לחסן, כמו חתימה על מסמכים ואישורי רופא, יוריד את שיעור הלא מתחסנים".
מהצד השני, מור סגמון, יו"ר עמותת חסון, עמותה למתן מידע על חיסונים, ואב שבוחר שלא לחסן את ילדיו, טוען כי מכתב אגוד רופאי הילדים הוא חציית קו אדום. "זהו לא הניסיון הראשון להפחיד ולהלחיץ את הציבור בישראל", הוא מציין. "משרד הבריאות מציג תמונה בה כל החיסונים יעילים ובטוחים. בישראל תינוק בשנת חייו הראשונה מקבל 33 מנות חיסון לעומת 20 מנות חיסון שמקבל תינוק בארצות הברית או 14 מנות שמקבל תינוק ביפן. אין אמת אונברסלית, אם אדם לא רוצה להתחסן נגד טטנוס הוא לא משפיע בהחלטתו על תחלואה של אחרים. נושא החיסונים רחוק מלהיות חד משמעי כמו שמציגים אותו באיגוד רופאי הילדים, והוא אינו מצדיק פגיעה כה חמורה בזכויות בסיסיות של חופש הפרט ובהורים שבוחרים לא לחסן".