ילד ליד מגש ירקות (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אוהבים ירקות? גם אנחנו | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
בשנים האחרונות, עם החשיפה הגבוהה למידע ברשת ולאורח חיים שונה, אנו שומעים יותר ויותר על אנשים שהחליטו להפוך לטבעונים. לא פעם מדובר בהורים לילדים צעירים אשר מחילים את אורח החיים הטבעוני גם עליהם. מה זה אומר להיות טבעוני? והאם זה בכלל בריא לילדים?

ראשית, כדאי להבין את ההבדלים בין צמחונות לטבעונות. צמחונות היא למעשה הימנעות ממוצרים מן החי: בקר, עופות ודגים. טבעונות לעומת זאת היא הימנעות מחמירה יותר ממוצרים מן החי והתוצרים שלהם: לא רק מבשר הבקר אלא גם מחלב, לא רק מעוף התרנגול אלא גם מהביצים.

רוני גוטליב, דיאטנית קלינית B.S.C  ומנהלת הדרכה רפואית בפלוריש הדס, מציינת שחשוב שלילד טבעוני תהיה סביבה תומכת בבית ובמסגרות בהן הוא נמצא. אם הבחירה להיות טבעוני נובעת מאידיאולוגיה צריך לשמור על עקביות לאורך תקופה ניכרת, ברגע שיש משחק פעם כן ופעם לא זה מבלבל את הילד. "ילד טבעוני כפוף להורה וזו לא בחירה שלו, ולכן צריך להאמין בזה שזה הדבר הכי טוב עבור הילד שלך", אומרת גוטליב.

נטלי שוינקלשטיין, נטורופתית וטבעונית כ-6 שנים "בגלל אידיאולוגיה ומודעות לתזונה" כלשונה, ומדריכה משפחות עם ילדים טבעוניים לתזונה מאוזנת, מגדלת כך את שני ילדיה בני ארבע ושמונה חודשים, שניהם כמובן טבעונים עוד מהיותם עוברים. היא מעידה שבמהלך הזמן כולם מסביב הפכו לטבעונים: בן זוגה, הוריה ואפילו סבתה.

"הכל תלוי באופן בו מציגים את הדברים לילדים, חשוב להסביר להם ולשתף אותם מדוע אנו בוחרים בדרך הזו, והתוצאה היא שהילד שלי גאה בטבעוניותו מול חבריו בגן", היא מסבירה. "הוא יודע שאנחנו משקיעים בו ומכינים במיוחד בשבילו". בנה של שוינקלשטיין הולך לגן עירוני, והיא זו שמספקת לו את האוכל מדי יום ומשתדלת שייראה דומה ככל האפשר לתפריט היומי בגן. לגננת הודיעה שהם טבעונים ושתחשיב אותו כאילו היה אלרגי למוצרים אחרים. היא מודה שאם מדי פעם הוא לוקח ביס מפיצה או מעוגה מבחינתה זה בסדר, ובעיקר נותנת לו את האפשרות לבחור בזה ולא כופה עליו את הבחירה.

יש מספיק ויטמינים בצומח?

גוטליב מציינת שהיתרון העיקרי בדרך חיים טבעונית היא בהגנה מפני מחלות לב ובעיות בכלי הדם, מאחר ובמוצרי בשר, בעיקר במוצרי הבקר, יש כולסטרול LDL שהוא "הכולסטרול הרע" שמזיק לאיברים אלו. יתרונות נוספים הם תחושה של קלילות ופחות נפיחות, "אבל אלו הן תחושות אינדיבידואליות ואין עליהן מחקרים שמצדיקים אותם", אומרת גוטליב.

ולגבי החסרונות? מאחר ומדובר בהימנעות מסוגי מזונות רבים, נוצר היעדר של סוגי ויטמינים ומינרלים רבים שאנו זקוקים להם. בבשר מן החי יש ויטמין B-12  והספיגה היעילה בגוף היא בעיקר ממנו, בצומח הוא נמצא בכמות מעטה יחסית והספיגה תהיה פחות יעילה. אולם שוינקלשטיין טוענת מנגד, כי הבשר שאנו אוכלים מגיע מאותן חיות צמחוניות שמקבלות בעצמן את ויטמין ה-B-12 מהקרקע והצומח. בגלל העידן המודרני קשה ליישם תזונה שהיא מהקרקע ובגלל זה למרבית האוכלוסייה חסר ויטמין B-12 , למעט חקלאים ובעלי גידולים אורגניים שאוכלים את המזון מהקרקע הפרטית שלהם, להם יש יותר ויטמין B-12 .

ילד מסרב לאכול מהצלחת (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
איך חיים בלי בשר וביצים? מתארגנים על תפריט מראש | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
מלבד זאת, גוטליב מציינת כי סידן נמצא בכמות גבוהה ובספיגה יעילה במוצרי חלב. "בזמן הילדות, מסת העצם נבנית ומניעה של מוצרי חלב עלולה לפגוע בבניית מסת העצם", היא אומרת. סידן אמנם אפשר לקבל ממוצרים מן הצומח כמו טחינה, אך יש לצרוך כמויות מאוד גדולות כדי לקבל את הכמות הנדרשת.
שוינקלשטיין מדגישה לעומתה כי "מזון מן החי לא נועד לצריכה אנושית, בטח שלא בכמויות בהם הוא נצרך היום וודאי שלא מוצרי חלב, שאותם לא נועדנו לאכול. חלב הפרה מיועד לעגל, כמו שכל צאצא צריך לקבל חלב מאימו". שוינקלשטיין אף מציינת כי בבחירה בין המוצרים "המועשרים" לבין אלו שלא, מומלץ להימנע מאלו המועשרים כיוון שזה מייצר עומס בגוף של תוספים ותרכובות סינטטיות, וחבל על המאמץ שהגוף משקיע בלפנות את זה.

בנוגע לשאר הוויטמינים, גוטליב ממליצה לקחת תוספי תזונה לאורך כל תקופת הטבעונות, ולהיות תחת מעקב של בדיקות דם כדי לוודא כמה ומה רמת החוסרים בגוף. בנוסף, יש צורך בליווי תומך של דיאטנית או רופא. שוינקלשטיין מדגישה כי כל אדם צריך לבצע מעקב של בדיקות דם לברזל, ויטמין B-12  ויטמין D (שעל מנת לשפר את ספיגתו בגוף יש להיחשף לשמש) בגלל שהתזונה המערבית משפיעה על גופו. "אלו בעיות של העידן המודרני ולא של טבעונות", היא מוסיפה.  

איך נראה תפריט טבעוני לילדים?

כשרוצים להפוך לטבעונים, המפתח הוא לעשות שינוי הדרגתי. רצוי להסביר לילדים ולקבל את זה שבהתחלה יהיו התנגדויות כי קשה להיפרד מהטעם המוכר, ולכן אפשר לחקות מרכיבים ולמצוא תחליפים כמו ממרחים מקשיו, משקאות משיבולת שועל וזאת תוך כדי יישום של תזונה מגוונת ועשירה בירקות פירות, דגנים וקטניות. כדאי גם להכין מזונות שהילדים אוהבים עם שיפורים: רוטב עם קטניות לפסטה או ממרחים בצבעים שהם רגילים. אך אין ספק, כדי שתזונה טבעונית תהיה בריאה צריך להשקיע וזה דורש התארגנות מראש ומחשבה תחילה.

ילדון מתלכלך מהאכילה עם המזלג (צילום: kickers, Istock)
"הכל תלוי באופן בו מציגים את הדברים לילדים" | צילום: kickers, Istock
אז מה אוכלים?
בוקר:
ניתן לבחור בין פירות טריים או שייק, פירות יבשים, דייסה או פתיתי כוסמין, כריך עם ממרח אבוקדו, חומוס או ירקות קלויים.
צהריים: ניתן להכין קציצות מאורז וחומוס אפויים ברוטב עגבניות, מוקפץ עם אטריות מקמח מלא וירקות, רוטב קטניות, ירקות מוקפצים עם אורז, מרקים עם כופתאות או בצקניות מקמח מלא.
ביניים: אגוזים (בהתאם לגיל, אפשר גם לטחון לילדים צעירים יותר), פירות טריים ויבשים, שוקולד ביתי, ממרחים מתוקים מטחינה וסילאן, מעדנים מקוקוס צעיר, גלידה ביתית מפירות.
ערב: סלט, טחינה, אבוקדו, טופו עם ירקות, שקשוקה בלי ביצים עם ירקות קלויים או קוביות טופו, פיצות בתנור עם ירקות וזיתים וגבינת טופו.

ההשפעה על בריאות הילדים

שוינקלשטיין טוענת שניתן לראות את ההשוואה בין ילדיה לבין ילדים אחרים בפן הבריאותי, גם בגלל היותה נטורופתית וכאם לילד שהולך לגן: ילדים אחרים חולים לעיתים תכופות יותר, יותר אלרגיים וסובלים מבעיות של מערכת העיכול ובעיות עוריות.

"ילדים שאוכלים הכל ולא חושבים מה הם מכניסים לפיהם הרבה יותר חלשים ויש להם חוסרים, לעומת אלו שאוכלים תזונה טבעונית בריאה. הם חזקים ופחות צריכים בדיקות ותוספים ואת כל המעקב הזה שמזהירים מפניו", אומרת שוינקלשטיין. "ילדים שאוכלים הרבה מוצרי חלב אשר דלים בברזל, נוטים יותר לפתח אנמיה מילדים שאוכלים מגוון מאכלים".

היא מדגישה כי כל הערכים התזונתיים שילדים צריכים נמצאים בצומח, ומציינת כי אמנם הספיגה קטנה כאשר משווים לחי, אבל הכמויות מתוכננות באופן כזה שנוכל לספוג אותן, ולא מעבר למה שצריך להיספג, וכאשר אוכלים מגוון וכמה שפחות מעובד מקבלים הכל.

כמות החלבונים שצורכים היום לטענתה היא מעל מה שאנחנו צריכים, לא בכמויות האלה ולא בצורה התעשייתית הזו, ואז זה מכביד על הכליות והכבד. "תינוקות שמקבלים חלב מן החי מצליחים לשרוד את זה כי זה מזון עשיר במה שכל עגל היה צריך לקבל, אבל בגלל זה יש הרבה בעיות עוריות ואלרגיות", היא אומרת. "אם זה היה טבעי לנו, זה לא היה קורה. הרי אף תינוק אינו אלרגי לחלב אימו".

>> לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?

>> "פתאום הילד שלי רוצה להיות טבעוני"