מוצצים הם אהובי לבם של הורים טריים המנסים להרגיע את התינוקות שלהם, ומשפחות רבות מתייחסות אל יצורי הגומי הקטנים בכבוד של ממש ולא זזים מטר בלעדיהם. כל הורה תלוי-מוצץ יודע שהמוצצים לא עושים חסד עם שיני הילדים, אך מרבית ההורים לא משערים לעצמם שכאשר הם דוחפים לפה הפעוט את הגומי המנחם הם דוחפים פנימה גם עשרות סוגי בקטריות ומחלות. מחקר חדש ומזוויע נותן את כל הפרטים המטונפים.
שכבה דקה וקבועה של בקטריות
על פי מחקרם של ד"ר תום גלאס, פרופסור לפתולוגיה ורפואת שיניים, וצוות חוקריו מאוניברסיטת אוקלהומה שבארה"ב, על מוצץ תמים של ילד פעוט ניתן למצוא מגוון רחב של בקטריות הגורמות למחלות, פטריות ועובש, ושעל חלק מהמוצצים ישנה שכבה דקה וקבועה של בקטריה שנקראת 'ביופילם', שמשנה בקביעות את סביבת הפה של התינוק או הפעוט. הביופילם הזה יכול לגרום לדלקות שונות ולהגביר את הסיכוי של הילדים לחלות במחלות קיבה כמו קוליק ובדלקות אוזניים. עוד רעות חולות שעלולות לצמוח מאותן בקטריות: בעיות עיכול, אלרגיות, אסתמה ומחלות אוטואימוניות.
ד"ר גלאס ציין שאותה הבעיה שמופיעה במוצצים קיימת גם בגשרים לשיניים של ילדים, ואפילו במגני פה של ספורטאים. הנקבוביות של הפלסטיק אוגרות בהן מים, מזון וחיידקים, ואלה מקומות טובים להתרבות והתפתחות של פטריות ובקטריות.
במסגרת המחקר, שיתפרסם בכתב העת של האגודה האמריקנית לפתולוגיה קלינית, נאספו עשרה מוצצים מתינוקות בריאים. פטמות המוצץ נקטמו ונחתכו דק, ואז נשלחו למעבדה על מנת לתת להן צ'אנס לגדל בקטריות ללא התערבות. אחרי יומיים החוקרים מצאו 40 סוגים שונים של בקטריה, שחלקן כה קיצוניות ועמידות עד שסירבו להגיב לטיפול בפניצילין ומתיצילין.
"לילדים עם מוצץ יש יותר פצעים בפה"
ד"ר גלאס יצא עם פרסום המחקר בהמלצה להורים להפסיק להשתמש במוצץ להרגעת תינוקות. "לאחר המחקר הזה, אני שואל: למה לקחת סיכונים? מוצצים עלולים לגרום למחלות", אמר. להורים שמתעקשים להמשיך להשתמש במוצץ, ממליץ ד"ר גלאס להשרות אותם יום יום בתמיסת ניקוי מיוחדת לשיניים, ולא להכניס לפה הילד מוצץ שנפל על הרצפה או התלכלך. כמו כן, הוא ממליץ לזרוק לפח מוצצים אחרי שימוש של שבועיים בלבד, כי לאחר מכן ההתבלות מגבירה את הסיכוי להתפתחות בקטריה.
"בקרב ילדים שמגיעים עם מוצצים, בדרך כלל עד גיל ארבע, רואים יותר נטייה לפצעים בפה", אומרת רופאת השיניים ד"ר רוזי בר חנן מהצוללת הצהובה, מרפאת שיניים לילדים. "זה בגלל שהמוצץ משאיר הרבה בקטריות בסביבת הפה. מדובר בדבר ידוע. על מנת לחטא את המוצץ יש פשוט לשטוף אותו עם מים פושרים ולוודא שהוא לא מנוקב או סדוק. חשוב לזכור שהפה אינו סביבה סטרילית, ובעצמו רווי חיידקים ושהרוק מכיל חומרים אנטיבקטריאליים. אין מה להיכנס להיסטריה אלא להתנהל באיזון. ילד שלא חשוף לזיהומים בכלל יחטוף יותר מחלות מילד שמדי פעם נפל לו המוצץ והרימו אותו".
>> כל המחקרים הכי מעניינים בנושאי הורות בעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים"
>> יש כאלו שמקשרים למוצץ בעיות בהתפתחות
ואיך באמת נגמלים ממוצץ?