אם הגעתם לשלב הגמילה מחיתולים, סביר להניח שאתם כבר לא הורים כל כך טריים, ויודעים דבר או שניים על הורות. אחד הדברים הראשונים שבטח למדתם, זה שכמעט שום דבר לא הולך כפי שכתוב בספר. כך גם בתהליך הגמילה: במקרים רבים הוא מתחיל כמו שצריך, הילד מתחבר לסיר, אוהב את התחתונים וכמעט שלא מפספס. אך ברגע אחד הדברים משתנים או שמשהו פשוט נעצר ותוקע את העניינים. אל תרימו ידיים. החוק הראשון של תהליך גמילה אומר שצריך לעבור אותו ללא לחצים. וכן, יש לא מעט ילדים שסובלים מאותם קשיים.
נורית מיבר, יועצת משפחתית, מציגה שמונה בעיות עיקריות שיכולות לצוץ בתהליך גמילה ודרכים לפתור אותן:
1. גמול מפיפי, אבל קקי מפספס
למה זה קורה? בדרך כלל ילדים נגמלים מקקי במקביל לגמילה מפיפי, או מיד לאחר מכן. אך ישנם לא מעט מקרים בהם הילד מתקשה לעשות קקי בסיר בזמן ומפספס. במקרים האלו צריך לבחון באיזה שלב הוא נמצא תהליך הגמילה: אם מדובר בהתחלה, תראו אם אתם מושיבים אותו מספיק פעמים במהלך היום על הסיר באופן יזום. אם מדובר בשלב מאוחר, תבדקו האם אתם מפעילים עליו לחץ. תהליך גמילה נכון הוא ללא לחצים וכעסים מצד ההורים.
איך פותרים? הרגילו את הילד לישיבה יזומה על סיר או אסלה בשעות מסוימות, למשל בבוקר או אחרי הגן. תקדישו פעמיים-שלוש פעמים ביום שיוגדרו כזמנים קבועים בהם יושבים על האסלה ומנסים לעשות קקי. כך השעות הקבועות הללו ייכנסו לסדר היום. נסו להבין באילו שעות הילד שלכם רגיל לעשות קקי ותפעלו בהתאם.
2. גמול ביום, אך לא בלילה
למה זה קורה? זה מאוד תלוי בגיל ובשלב הגמילה של הילד. לפני שתגיעו לגמילת הלילה, גמילת היום צריכה להיות מבוססת, ועם הזמן גם הלילות אמורים להיות יבשים. אם הילד גמול כבר תקופה והוא עדיין מפספס, יכול להיות שהעניין הוא כמות השתייה לפני השינה. במידה ומדובר בילד גדול שמתעורר עם סדינים רטובים בקשו ממנו לעזור לכם להחליף סדינים, שיהיה שותף לתוצאה, אבל שוב בלי לכעוס עליו או לבקר אותו. במקרים חמורים שחוזרים על עצמם כדאי לפנות לייעוץ.
איך פותרים? הקפידו על שתייה מועטה לפני השינה. תתעקשו על הליכה לפיפי לפני שהולכים לישון, גם אם הילד אומר שאין לו. במידה ויש הרטבות חוזרות תיזמו הליכה נוספת לשירותים לפני שאתם נכנסים למיטה. חשוב שלא ייווצרו מאבקי כוח וכעס ביניכם בעניין, זה לא יפתור את הבעיה.
3. מסרב לעבור מסיר לאסלה
למה זה קורה? להמון ילדים קל יותר להתחיל את הגמילה עם סיר ולא בישיבה על האסלה המאיימת. הסיר קטן ונמוך, והרגליים של הילד יציבות על הקרקע. המון ילדים חרדים מהאסלה הגדולה ששייכת לעולם המבוגרים, מהרעשים שהיא עושה ומפתחים חשש מליפול אל החור הגדול, ולכן מתקשים במעבר מסיר לאסלה.
איך פותרים? קודם כל חשוב להבין שזה בסדר ואין כאן שום בעיה חריגה. אם הילד מעדיף לעשות צרכים בסיר תזרמו עם זה, אך חשוב להשאיר את האסלה בתהליך: את נייר הטואלט זורקים לאסלה, כך גם את הקקי והפיפי, ויחד מורידים את המים. כאשר הביטחון של הילד יעלה, האסלה תהיה פחות מאיימת ולאט לאט הוא ייפרד מהסיר.
4. מוכן לעשות בסיר רק אם מקבל פרס
למה זה קורה? המון הורים מתחילים תהליכי גמילה עם פרסים וזה מאוד לא מומלץ. התגמול עבור ההצלחה צריך להיות על ידי עידוד ויצירה של תחושת ערך, ולא על ידי פרסים. ברגע שאנחנו מתגמלים על ידי פרס אנחנו מעבירים מסר לא נכון. מה יקרה אם אני אפספס? לא יהיה לי פרס? ההורים צריכים לעודד את הילדים לשליטה בגוף שלהם ולאחריות, ולא לשם קבלת הפרס.
איך פותרים? זהו תהליך שיש להפסיק אותו תוך כדי חיזוק העצמאות של הילד. אל תישאבו לעניין, כי אם כן, הפרסים יהפכו לשגרה ואתם תפספסו את המסר. ילדים שמחונכים על ידי קבלת פרסים, לא יסכימו בשלב הבא לנעול נעלים או להתלבש לבד ללא פרס.
5. נגמל לגמרי ופתאום חזר לפספס
למה זה קורה? רגרסיות יכולות להתרחש כאשר ישנם שינויים בבית או בגן, ולכן יש לבדוק מה השתנה. האם נולד אח חדש? האם ישנה תקופה לחוצה בבית? אולי קרה משהו בגן? בכל מקרה חשוב לנסות להבין מה גרם לעניין ובמידת הצורך לטפל בו.
איך פותרים? אל תיבהלו מרגרסיה, זה לא נורא. תקבלו את הצעד אחורה כחלק מהתהליך, ובמקביל תבדקו אם יש סיבה רגשית או נפשית לעניין.
6. עושה בסיר רק כשהוא עירום. כשהוא לבוש מפספס
למה זה קורה? ילדים מודעים לעצמם יותר כאשר הם בלי בגדים, וכל טיפה של פיפי מורגשת באופן מיידי. גם להורים קל יותר להבחין מתי הילד עומד לעשות פיפי ולרוץ איתו לשירותים בזמן. יש ילדים שמתקשים להוריד את ערמות הבגדים, ולכן לא מספיקים לעשות פיפי בסיר. אך נראה, שילד שלא מפספס כשהוא עירום בשל לגמילה גם עם בגדים.
איך פותרים? עכשיו, כשחם בחוץ, תשאירו את הילדים עם בגדים קלים. אפילו רק עם תחתון שיאפשר להם לתרגל הורדה של פריט לבוש במידת הצורך.
7. הילד מסרב לעשות קקי ומתאפק גם כשיש לו
למה זה קורה? בהמון מקרים מדובר בכעסים של ילדים על ההורים בנושא הגמילה. כאשר ישנם לחצים וכעסים סביב גמילה, הילד יכול לחשוב: "הקקי הוא שלי ואני לא אתן להם את זה". במקרים כאלו כדאי לבדוק מה אתם עושים לא נכון. כל תהליך הגמילה תלוי בליווי ובתמיכה של ההורים. כאשר יש לחץ, יש לעיתים גם התאפקויות. אם תגיבו בהיסטריה לכל פספוס, הילד ילחץ מלפספס ויעדיף להתאפק.
איך פותרים? לפני שנכנסים לתהליך גמילה, תקראו, תשאלו שאלות ותלמדו כיצד מומלץ לעשות את התהליך בצורה נכונה. בזמן התהליך אין מקום להפעיל לחץ או כעס על הילד. ברוב המקרים זה יגרור תוצאה הפוכה. אם את מרגישים שהלחץ שהפעלתם משפיע על הילד, תשחררו, תרפו ותתחילו מחדש.
8. גמילה מוצלחת בגן, קשיים בגמילה בבית
למה זה קורה? לרוב הילדים תהליך הגמילה בגן הוא פשוט יותר. בהמון גנים יש תהליך גמילה קבוצתי תומך שמאוד מקל עליהם, כי שם הילד הוא חלק מקבוצה שעוברת את אותו התהליך. כולם יושבים על הסיר עכשיו, בדיוק כמו שכולם יושבים לאכול. תחושת היחד תורמת לילד ומשחררת אותו מלחצים מיותרים שקיימים לעיתים בבית.
איך פותרים? במידה ומדובר בשינויים קיצוניים, נסו לבדוק מה לא עובד בבית. האם אתם מפעילים לחץ? האם אתם לא קשובים? נסו לייצור סביבה תומכת גם בבית ותנו לזמן לעשות את שלו.