הקיץ היא לא רק עונת המלפפונים, הים והבריכה – אלא גם העונה החמה לגמילה מחיתולים. הורים רבים מנצלים את הימים החמים לגמילה, ובדרך כלל לאחר שהצליחו במשימה עוברים לגמילת לילה. אולם אם במהלך היום אנחנו ליד הילדים, תומכים ועוזרים בדרך למטרה היבשה, בלילה הקטנים מתמודדים לגמרי לבד עם השלפוחית, בתקווה לקום יבשים.
איך אפשר לעזור להם לצלוח את גמילת הלילה בשלום? ד"ר ברוך קושניר, פסיכולוג קליני ומנהל מרפאות לטיפול בגמילה לחיתולים, הרטבת לילה וחרדת אסלה נותן לכם את כל הטיפים שיעבירו את הלילה שלכם בשלום:
1. העיתוי לגמילה נתון בידי ההורה. זמן הגמילה הוא בחירה של ההורה: אפשר להתחיל לגמול בלילה כשמתחילים את גמילת היום, אפשר להתחיל את גמילת הלילה אחרי שהשגנו כבר גמילת יום, ובדרך כלל, ההורים שמים לב שיש יותר ויותר לילות בהם הילד קם בבוקר עם חיתול יבש ומורידים לו את החיתול - בלי לעשות משהו מיוחד. אם הוא קם עם טיטול יבש לילות רצופים – אפשר להבין שהוא גמול.
2. הגמילה הלילית היא פעולה טבעית שלא בשליטת הילד. חשוב להבין שגמילת לילה היא טבעית. בניגוד לגמילת יום, בה ההורה יכול לעזור ולסייע לילד, גמילת לילה היא פעולה טבעית של הגוף שמתרחשת לבד בין גיל שנה לשלוש. הילד היבש הוא בדיוק כמו מבוגר יבש: מישהו שלא מסוגל להרטיב בלילה, כך שאם השלפוחית שלו מלאה הוא יקום כדי לרוקן אותה – או יישן איתה מלאה עד הבוקר.
>> לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?
3. אל תמנעו מהילד שתייה לפני השינה. אם חשבתם שמניעת שתייה לפני השינה היא שתוביל ללילה יבש – טעיתם. בגלל טבעיות התהליך, ילד גמול יקום לרוקן את השלפוחית או יישן איתה מלאה עד הבוקר, וילד לא גמול ירטיב – פשוט כי הוא עוד לא גמול.
4. אל תכריחו את הילד לעשות פיפי לפני השינה. עקרון הטבעיות משחק תפקיד גם פה. הרגל של "פיפי ולישון" הוא בסדר גמור כל עוד הוא חלק מטקס השינה והוא נעשה בקלילות ושיתוף פעולה. ברגע שפיפי לפני השינה מתחיל להיות בסיס לעימותים או מעכיר את האווירה, ברגע שההורים מרגישים שהילד חייב לעשות פיפי לפני שהוא הולך לישון – זה הופך לעניין שלילי שלא יתרום לגמילה.
5. אל תעירו את הילד בלילה כדי שיעשה פיפי. אולי תשיגו כך לילות יבשים, אבל הערה של הילד באמצע הלילה לא תתרום לשליטה שלו בשלפוחית, שכפי שכבר הבנו מתפתחת באופן טבעי ובקצב שלו.
6. הילד הרטיב בלילה? אל תעשו מזה עניין. לכעוס על ילד על שהרטיב בלילה זה בדיוק כמו לכעוס עליו על כך שיש לו חום. גמילת הלילה היא מנגנון גופני שאין לילד שליטה עליו עדיין ואסור בשום פנים ואופן להסביר לו שהוא כבר גדול ו"לא צריך להרטיב", או להציע לו שבפעם הבאה יקום לשירותים כשיש לו פיפי בלילה. מצד שני, חשוב להימנע מגישה "ניחומית", כאילו הילד נכשל – כל דבר כזה הופך את האירוע לעניין שמקבל תשומת לב, מלחיץ ולא תורם לגמילה.
7. בתקופת גמילה? השתמשו במצעים מתאימים. כדי להקל על ההורים וגם על הילדים, אפשר להשתמש בסדינית מיוחדת ששמים מעל הסדין. היא סופגת את השתן בלילה וחוסכת את הצורך להחליף סדין כשהילד מרטיב – במקום זה, פשוט מכניסים למיטה סדינית חדשה. אם החלטתם לגמול את הילד שלכם בחורף או שיש לו בעיית הרטבה, תוכלו למצוא מקבילה גם לשמיכת הפוך, כך שהיא תישאר יבשה.
8. הקלו על עצמכם ועל הילד. אם ניסיתם לגמול את הילד בלילה שבועיים ואתם רואים שאין שינוי במצב – אל תחששו לחזור לחיתול ולנסות שוב עוד כמה חודשים. אף אחד לא ירוויח אם תחיו בתנאים שלא מתאימים כרגע.
9. עבדו עם הילד. כל הניסיונות צריכים להיות בהרמוניה עם הילד, וחשוב לא לתת לעניין הגמילה להפוך לעימות עם הילד, לדרישה או לנזיפה.
10. מתי צריך להתערב? אם ילד עבר את גיל שלוש ועדיין לא מראה סימני גמילה – פנו לייעוץ מקצועי. אפשר לשים לו בחיתול זמזם שמתריע כשהוא מתחיל להרטיב בלילה ומלמד את הגוף שלו, באמצעות התנייה, לשלוט בשלפוחית.