אחרי השנים הראשונות בהן הורים עורכים מסיבות יום הולדת גדולות לילדיהם, כשאלו מתבגרים והמוזמנים מהגן מתרבים, הורים רבים מבינים שצריך לחשוב באופן כלכלי ומזמינים רק חלק מילדי הגן. אולם לצד השיקול הכלכלי, נותרים הילדים שלא מוזמנים מאחור, וכשהם שומעים על כך מילדים אחרים הם נעלבים. האם זוהי חובת הגננות לדאוג לכך שכל הילדים יוזמנו, מה יכול ועד ההורים או שבכלל מדובר באחריות ההורים המזמינים?
"משפיע על האווירה בין ההורים"
בעוד חלק מההורים נוטים לגישה שאם לא מזמינים את כולם רצוי שלא יזמינו אף אחד מהגן למסיבת יום הולדת, אחרים אינם מסכימים ואומרים שאין סיבה להיעלב אם הילד או הילדה שלך לא הוזמנו למסיבה פעם בכמה זמן.
סיוון (שם בדוי), אם לילדה בת 5 מהשרון, לא יכלה לעמוד מנגד לעוול שלטענתה נגרם לביתה. "כששמעתי על התופעה הזאת לראשונה, כמובן שנורא נעלבתי. ראשית נעלבתי כי הסתבר לי שהבת שלי לא תמיד מוזמנת, אבל אחר כך גם חשבתי על המסר החינוכי לכל הילדים, המוזמנים והחוגגים. המסר שאומר שלא כל הילדים בגן שווים ואנחנו מזמינים רק את מי שאנחנו חושבים ש'ראוי'".
לאחר שפנתה לגננת ולוועד ההורים וכן שלחה מייל לכל ההורים בגן, הגורמים הנ"ל החליטו להתערב. "בסופו של דבר החליטו שהנוהג החדש יהיה או שמזמינים 4-5 חברים טובים או שמזמינים את כל ילדי הגן. כנראה שאצלנו בגן התופעה הזאת נגמרה, עצוב שזה היה צריך בכלל להגיע לזה".
"הבן שלי לא הוזמן השנה לאף יום הולדת. הוא מעולם לא אמר לי שהוא נפגע, אבל אני שומעת על ימי הולדת שמתרחשים, והעלבון הוא יותר שלי משלו". כך מספרת נעמה (שם בדוי) מירושלים על בנה בן ה-6. "זה עצוב לי כאמא אבל זה חסר משמעות אם זה לא פוגש אותו. אני חושבת שהגן לא יכול באמת להשפיע כי בתחילת השנה הגננות עשו ישיבה ואמרו שילדים בגיל גן לא זקוקים לימי הולדת אחר הצהריים והחגיגה בגן ממש מספיקה עבורם.
"גם העניין הזה שגורמים לילד לבחור איזה ילדים להזמין זה להעמיד אותו באי נוחות. לו הילד שלי היה מוזמן למסיבות הפרטיות אז הייתי נלחמת למען החלשים ואומרת שהוועד צריך לפעול אבל אני לא יוזמת מהלך כזה כי זה כאילו נידי כזה. אני חושבת שאין אפשרות לפקח על זה ושאנשים יכולים לעשות מה שהם רוצים אחר הצהריים, אבל להיות ערים לזה שיש לזה השלכות על אווירה בין הורים. לי לא נעים שאמא עומדת לידי ומזמינה הורים אחרים ואומרת 'יום שישי אתם אצלנו ליום הולדת'. צריכה לדעתי להיות איזו רגישות, אבל אם היא לא נבנית היא לא נבנית".
מחלקים הזמנות מחוץ לגן
רינת בלינקו, גננת בגן עירייה בירושלים מטרום-טרום עד חובה, מספרת על נקודת המבט של הגננת. "אין הנחיה מסוימת לגבי התנהלות גננות. מעבר לשעות פעילות הגן, הגננת יכולה להמליץ ולהסביר אבל לא לבטל או להחליט", היא אומרת. "בדרך כלל, מסיבות שרק חלק מוזמנים אליהם מתרחשות בשל שיקולים תקציביים ומזמינים רק חלק מהילדים. אנחנו מדגישות שזה לא יפה ושיש ילדים שנעלבים, ולא מסכימות לחלק את ההזמנות בזמן פעילות הגן אלא רק אחרי. צריך להבהיר שילד לא יגיד כלום על יום ההולדת בגן אבל זה מאוד בעייתי.
"בשנה שעברה הייתה מסיבת יום הולדת בגן חובה, והאמא רצתה לעשות משהו מיוחד, אבל תקציבית לא יכלה להזמין את כל ה-35 ילדים. היא החליטה שכדי לא לעשות את זה בבית תזמין 8-10 חברים טובים והם נסעו לקיפצובה. היא הייתה מאוד רגישה למצב הבעייתי שלא תוכל להזמין את כולם. ביקשנו ממנה שאת ההזמנות לא יחלקו בגן, וכמובן שלא יספרו לילדים מוקדם מדי על זה כדי שלא יתרברבו. זה התאים לנו מאוד שזה היה בסופ"ש והילדים שכחו קצת מהמסיבה. השנה הייתה אמא שרצתה לעשות מסיבת פיג'מה לבנות אבל לא חילקו הזמנות בגן וזה לא הורגש על ידי או על ידי הילדים".
"לדעתי זה גורם להמון תחרותיות בין הילדים וזה לא בריא בכלל", אומרת רוני (שם בדוי), גננת בגן פרטי לגילאי שנה וחצי עד שלוש ביישוב ליד ירושלים. "הגננת יכולה לומר מילה או שתיים אבל אין לה שליטה על זה. אם נוצר מצב שילדים נפגעים וזה מגיע לכך שיש השפעה על הילד בגן אז הגננת צריכה להתערב, אבל אחרת זה שיקול של ההורים. מחובתה של הגננת לעשות מסיבת יומולדת לילד בתוך הגן ומה שקורה מחוץ לגן זה לא עניין שלה. יכול להיות שהתערבות של הוועד תשפיע. יש להורים כוח היום בכל מה שקשור למפגשים החברתיים מחוץ לגן".
"זאת השפלה גדולה לילד"
היועצת המשפחתית מיכל דליות, דווקא חושבת שעל הגננות להתערב משום שמדובר בפגיעה קשה בילדים. "גננת אמורה לאסור על הורי הגן לעשות ימי הולדת לילדים נבחרים מהקבוצה ולא לכולם ביחד", היא אומרת. "בגילאי 4-7, בוודאי גם אחר כך, לא להיות מוזמן ליום הולדת זו אחת ההשפלות היותר גדולות שאפשר לגרום לילד ולא חשובה מה הסיבה. גם אם היא ממש הגיונית להורה המזמין והמקיים, מבחינת הילדים זה נורא ואיום. להיחשב ללא מקובל זה הדבר הגרוע ביותר שיכול לקרות לילד. גם אם זאת לא הסיבה, הילד לא יאמין – הוא יחשוב שזאת הסיבה.
"אני חושבת שגננת טובה אמורה להודיע בגן שהיא אוסרת על דברים כאלה. זה לא מבטיח שכל ההורים ישמעו בקולה, ויהיו הורים שיגידו שהגננת לא קובעת להם מה הם יעשו במסיבה של ילדיהם. במקרה כזה על ההורים לקבל נזיפה וכל ההורים האחרים נדרשים לא לשתף פעולה עם ההורה המזמין. אני חושבת שזה נורא לא להזמין את כולם, ואם ועד ההורים מסכים עם הגננת הוא צריך להתערב. צריך להבין שאי אפשר לכפות שום דבר על אף אחד ואם הוועד וגם הגננת רוצים את שיתוף הפעולה של כל ההורים זה צריך להיעשות בצורה מאוד מכבדת, מסבירה ומבקשת שיתוף פעולה. אם זה יבוא בצורה כוחנית, הוועד והגננת לא יקבלו שיתוף פעולה".
מדוברות משרד החינוך נמסר כי "חגיגת יום ההולדת לאחר שעות הפעילות בגן, נתונה לשיקול דעתם של ההורים. בתוך כך, באם תתבקש, הגננת תייעץ להורים כיצד לקיים חגיגות אלו. הגננת, כחלק מתפקידה, מקנה לילדים ערכים חברתיים שבמרכזם: שיתוף, נתינה, הגשת עזרה, מוסריות, קבלת כל אדם באשר הוא וערכים חברתיים נוספים. בנוסף, הגננת מקדמת כישורים חברתיים ובכללם: למידת פתרון קונפליקטים, הכלת כלל הילדים בקבוצת הגן ועוד. יחד עם זאת, ההורים ומשפחות הילדים הם הגורמים העיקריים בחינוך ילדיהם ובתוך כך, הם המחליטים כיצד לחגוג לילדיהם את חגיגות יום ההולדת המתקיימות מחוץ לשעות פעילות הגן".