הורים רבים לא תמיד יודעים מהו העיתוי הנכון להפסיק לילדיהם את שנת הצהריים. לא מעט מהם גם מנסים לעשות זאת, אך כשמגלים שהילד מתקשה להתרגל למצב מפסיקים בנסיונות ומבלבלים את הילד עוד יותר. הדילמה מתי להתחיל בכך כרוכה כעת בגורם נוסף: חוק חינוך חינם לילדים מגיל 3. החוק מעמיד הורים רבים בהתלבטות האם להעביר את בני השלוש לגן עירוני שבו לא נהוגה שנת צהריים, או להשאירם בגן הפרטי ולאפשר להם להמשיך ולישון באמצע היום בגן שנה נוספת. גם הורים שכבר קיבלו את ההחלטה להעביר את הילד לגן העירוני מוטרדים מהשאלה כיצד יסתדר ילדם עם יום הלימודים הארוך במסגרת תכנית "אופק חדש", ומהי הדרך הנכונה להרגיל אותו להפסיק לישון בצהריים.
אז איך מחליטים על העיתוי ומהי הדרך הקלה ביותר לעשות את זה? הנה כמה עצות:
איך יודעים אם הילד בשל לכך?
בדרך כלל ילדים מתחילים לדלג על שנת הצהריים לאחר גיל 3. לפני כן, לא מומלץ לוותר עליה. אם אתם מתלבטים האם הגיע הזמן, דעו שישנם סימנים מאוד ברורים לכך, אולם הם תקפים אך ורק אם הילד יודע להירדם באופן עצמאי וישן ברציפות כל הלילה מבלי להתעורר או לעבור למיטת ההורים. במידה והמצב אינו כזה, מומלץ קודם ללמד את הילד הירדמות עצמאית ושינה רציפה, ורק אז לבחון האם מתקיימים עבורו התנאים הבאים:
1. הילד לא מצליח להירדם בערב לפני 21:30 למרות שנכנס למיטה כבר ב-20:00 בערך.
2. הילד, שעד לא מזמן היה נרדם בקלות יחסית ומהר, פתאום מתחיל "להעסיק" אתכם לפני השינה בטענות שונות ומגוונות כמו אני רעב/צמא/רוצה לשירותים (ולא עושה כלום)/עוד חיבוק וכו'.
3. קשה לכם להעיר אותו בבוקר.
אם כל אלו מתקיימים, ישנה סבירות גבוהה כי ילדכם אינו זקוק יותר לשנת צהריים והיא אף מפריעה לו לשינה תקינה בלילה. תמיד ישנה עדיפות ששעות השינה תהיינה בלילה ולא ביום. אין תקופה בשנה שנחשבת טובה יותר להתחיל זאת, ואם הילד עונה לקריטריונים האלו אז כל זמן נכון. גם מחר.
איך עוזרים לו בתהליך?
בהנחה שלילדכם הרגלי שינה טובים (הירדמות עצמאית ושינה רציפה) סביר להניח שהיום הראשון ללא שנת צהריים יהיה קשה לו ולכם, אבל דעו שכבר למחרת המצב ישתפר פלאים. בקשו מהגננת לא להשכיב אותו לישון, ולהעסיק אותו במקום זה בדברים אחרים גם אם הוא מאוד עייף. זכרו שבלילה הקודם, בו נרדם מאוחר בגלל שנת הצהריים, הוא לא ישן מספיק ולכן יהיה עייף. אם הוא יראה בגן את כולם ישנים סביבו והכל שקט וחשוך, ישנה סבירות גבוהה שיירדם ולכן שיתוף הפעולה של הגננת הוא הכרחי.
גם בשעות אחר הצהריים של אותו היום הילד שלכם יהיה עייף מאוד. מנעו ממנו פעילות שקטה שתרדים אותו והשכיבו אותו לישון מוקדם באותו ערב, אפילו בשש-שש וחצי. באותו לילה הוא ככל הנראה יירדם מהר ויישן עד הבוקר, משמע ישלים כ-12 שעות שינה, ומכאן שלמחרת בצהריים כבר לא יהיה עייף כל כך ויהיה לו קל יותר למשוך עד הערב. סביר שכבר למחרת תוכלו להשכיב אותו לישון מעט יותר מאוחר, ובימים הראשונים ירצה לישון בשעה 19:00 בערך. אפשרו לו את זה ועם הזמן תדחו בכל פעם את שעת ההשכבה מעט.
אפשרות נוספת היא להתחיל להיפרד משנת הצהריים בסוף השבוע בבית. כדאי שתהיו מוכנים להעסיק את הילד החל משעת הצהריים כדי שלא ירדם והשכיבו אותו לשנת הלילה מוקדם יחסית באותו יום.
דבר נוסף, ישנם הורים שמעדיפים כן לאפשר לילד לישון שנת צהריים בסוף השבוע כדי שיוכלו הם בעצמם לנוח. ראשית, אם זה עובר לכם בראש תוכלו להבין למה גם הגננות אינן מוותרות על שנת הצהריים של הילדים כל כך בקלות, ושנית, אם החלטתם כי זהו הזמן להיפרד משנת הצהריים עשו זאת בעקביות בכל ימות השבוע, כולל סופי השבוע. אם בכל זאת חשוב לכם שהילד ישן בצהרי יום שישי (כדי שיהיה ערני בארוחת הערב המשפחתית, למשל), אז אפשרו לו לישון, בהנחה שעדיין יסכים לזה.
איך נעזרים בגננת?
בגנים רבים אנשי הצוות לא מעוניינים להוריד את שנת הצהריים כיוון שזה משרת אותם, והרי גם הם צריכים את המנוחה שלהם. מצד שני, אתם ההורים שמשלמים להם, וזכותכם לדרוש מהצוות להיות עם הילדים שלכם גם אם הם ערים בשעות שאחרים ישנים. אני ממליצה לכל הורה שמכניס ילד בן שנתיים וחצי עד שלוש לגן - לשאול מראש, לפני ההרשמה, מה הצוות יעשה אם תרצו להוריד את שנת הצהריים. לרוב, לפני ההרשמה הם יבטיחו לכם הכל, ואז, במהלך השנה כשתזכירו להם זאת, הם לא יוכלו לסרב.
אם קשה לכם לדרוש מהגננת יחס מיוחד דברו עם הורים נוספים בגן. רוב הסיכויים שאתם לא היחידים המעוניינים להוריד את שנת הצהריים של הילד שלכם וכשתגיעו כקבוצה ותדרשו שאחד מאנשי הצוות יעסיק את הילדים הערים לא תהיה לגננת ברירה אלא להיענות לכם.
זכרו, זוהי זכותכם.
קיצור זמן שנת הצהריים? לא מומלץ
הורים רבים מבקשים כפתרון ראשוני לקצר את שנת הצהריים ולהעיר את הילד אחרי שעה. לרוב זהו פתרון לא יעיל. מניסיוננו בעבודה עם הורים לילדים בגילאים הללו, כשמעירים את הילד מוקדם מדי זה רק מפריע לו וגורם לו להסתובב עצבני כל שעות אחר הצהריים. כמו כן, ברוב המקרים הוא עדיין יתקשה להירדם בלילה.
הכותבת היא גנית פרג, מפתחת שיטת "לילה טוב" להרגלי שינה בריאים