מקרה נוסף של ילד שנשכח במכונית התרחש אתמול בתל אביב. על פי הדיווח, המטפלת השאירה את בן הארבע לכמה רגעים ברכב, כשבדיוק בזמן הזה עברו במקום פקח חנייה ונהג גרר שלא שמו לב כי הוא בפנים וגררו את הרכב לחניון רידיניג. הפעוט נמצא במכונית בחניון כשהוא מעולף וטמפרטורת גופו גבוהה, אך קיבל עזרה ראשונה במקום וניצל.
המקרה הזה נגמר בשלום באופן יחסי, אך מומחי הבטיחות מזהירים ממקרים בהם משאירים את הילדים לדקה אחת במכונית ובטוחים כי שום דבר לא יקרה.
"אנחנו חושבים שאנחנו יוצאים לדקה, ובאמת מתכוונים לכך שזה יהיה לדקה, אבל אנחנו לא באמת יכולים לדעת כמה זמן זה יימשך בפועל", אומרת איילת גבעתי, ראש תחום פיתוח בארגון 'בטרם לבטיחות ילדים'. " לדוגמא, לפעמים אנחנו רק הולכים לקנות לחם, אבל לא יכולים לדעת אם התור במכולת יתארך; וכשיוצאים להביא את הילד מהגן, ומשאירים את הילד השני באוטו, אנחנו עלולים להתעכב עם הגננת שיש לה משהו חשוב לספר לנו. אנחנו בני אדם ויכולים להיקלע בקלות לתוך סיטואציה שאינה רק בשליטתנו, ולכן אסור לנו בכלל להגיע למצב הזה. אנחנו צריכים להחליט שאנחנו לא משאירים את הילדים, אפילו לא לרגע, ברכב. פעמים רבות אנחנו עושים זאת מתוך חשיבה על נוחות הילד ולא רק מטעמי נוחות שלנו - הוא נרדם ואנחנו לא רוצים להעיר אותו, או שאנחנו אומרים לעצמנו שישעמם לו במכולת אז משאירים אותו עם ספר או עם הסמארטפון, וחושבים לעצמנו 'כמה זמן זה כבר ייקח?'. אבל זה משהו שאסור לנו לעשות".
שימו את הסלולרי במושב האחורי
על פי ארגון בטרם, פגיעה כתוצאה מהשארת ילדים ברכב הינה אחת הבולטות בעונת הקיץ. בין השנים 2008 ועד סוף 2011, דווח בתקשורת על 141 ילדים שהושארו לבדם ברכב ונפגעו מכך. שישה מקרים הסתיימו במוות, ושלושה מקרים הסתיימו בפגיעה קשה או אנושה. לא מדובר רק במקרים של ילדים שהושארו לרגע ברכב, אלא גם באירועים בהם ילדים נשכחו.
"מצב בו אנו עלולים לשכוח שהילד נמצא איתנו ברכב יכול לקרות לכל אחד", מציינת איילת. "מצבים אלו לרוב מתרחשים בשל הסחת דעת או עקב שינוי שגרה. פעולות רבות אנו מבצעים אוטומטית מבלי לחשוב עליהם, לכן בסיטואציה של שינוי שיגרה שבו אנו מרוכזים בדרך או בשיחת טלפון קיומו של הילד (הרגוע) ברכב יכול לרגע להישכח מאיתנו. מצב זה יכול להתקיים כאשר הורים מתחלפים ביניהם בשגרת היום ובחלוקת התפקידים של פיזור הילדים בגנים. אלו מקרים שקורים ולכן חשוב להיות מודעים לכך כל הזמן".
איילת מדגישה כי הטמפרטורה במכונית בימי הקיץ עולה במהירות ברגע שמכבים אותו, וכי חום קיצוני משפיע על תינוקות ופעוטות במהירות רבה יותר ובצורה חמורה יותר. במחקר שנערך מטעם חברת ג'נרל מוטורס, נבדקה טמפרטורת האוויר במכונית אשר שהתה בשמש בחום של 35 מעלות, ואשר אווררה לפני כן באמצעות מזגן. לאחר 20 דקות, הטמפרטורה במכונית הגיעה ליותר מ-50 מעלות. במחקר נמצא כי גם אם משאירים חלון פתוח מעט, מידת החום במכונית עולה לרמות מסוכנות ביותר לילדים, למבוגרים פגיעים ולבעלי חיים.
כדי למנוע את האסון הבא, מדגישים בארגון 'בטרם' מספר נקודות שעל ההורים לתת את תשומת ליבם אליהן:
- לא משאירם ילדים ברכב אפילו לא לרגע.
- מומלץ להניח את המכשיר הסלולרי, הארנק, התיק או כל חפץ חשוב אחר מאחור. כך לא יתרחש מצב בו הנהג יצא מהרכב בלי להבחין בילד שנשאר מאחור.
- יש לוודא כי כל הילדים ירדו מהרכב לאחר חנייתו.
- הקפידו כי מפתחות או שלט רחוק המאפשר הסרת הנעילה של הרכב יהיו רחוקים מהישג ידם של ילדים.
- ילדים מסוגלים לשחרר את מעצורי הרכב תוך כדי משחק, ולדרדר אותו ובכך לסכן את עצמם ואחרים.
- חשוב לשמור על בטיחותם של ילדים דווקא כאשר בימים בהם אין סדר קבוע וההתנהלות אינה מאורגנת, בעיקר בחופשות.
- יש להסביר לילדים שאין לשחק בתוך הרכב או מחוצה לו.
- במידה וילד נמצא כשהוא כלוא ברכב, יש להוציאו במהירות המיידית, ובמידה והוא חם או מרגיש ברע יש לפנותו לטיפול מיידי.