איך השתנתה המשפחה הישראלית בעשור האחרון? יותר רווקות בחרו להפוך לאמהות, ויותר משפחות הן חד הוריות, כשבראש רובן עומדת אישה. לעומת זאת, שיעור הנישואין בקרב זוגות נותר גבוה ביחס למדינות המערב. כך עולה מנתונים שפרסמה היום (שלישי) הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לקראת יום המשפחה שיצויין מחרתיים, ביום חמישי. הנתונים המשווים בין מאפייני המשפחות של שנת 2010, לעומת המשפחות של שנת 2000. בלשכה בחרו שלא להתייחס לשיעור הגירושין שגדל בשנים האחרונות, כדי לא לקלקל את החגיגות.
מספר הלידות של נשים יהודיות רווקות כמעט והכפיל את עצמו מ-2,600 לידות בשנת 2000 ל-4,900 לידות ב-2010. בהתאמה, ניתן לראות עלייה של כתשעים אחוזים במספר האמהות הרווקות, מ-8,400 אימהות רווקות בשנת 2000 ל-16,100 אמהות עשר שנים מאוחר יותר.
רק כמחצית מהמשפחות בשנת 2010 הן משפחות המורכבות מזוג הורים וילדים עד גיל 17, אך למרות המגמה המרמזת על ערעור מבנה המשפחה המסורתי, נראה כי ביחס למדינות המערב הזוגות בישראל עדיין דבקים במסורת הנישואין. 96 אחוזים מתוך הזוגות בישראל של 2010 היו זוגות נשואים, לעומת ארצות הברית וספרד שבהן עשרה אחוזים כבר ויתרו על מוסד הנישואין. בהולנד ובדנמרק אחוז הזוגות שבחרו שלא להתחתן או שטרם עשו זאת היוו כעשרים אחוזים מכלל הזוגות.
תל אביב וחיפה מתרחקות ממבנה המשפחה הסטנדרטית
תל אביב שומרת על תדמיתה הליברלית יותר, עם מספר המשפחות החד הוריות הגבוה ביותר מבין 6 הערים הגדולות (ירושלים, תל אביב, פתח תקווה, חיפה, אשדוד וראשון לציון). מספר המשפחות החד הוריות בפתח תקווה, לעומת זאת, היה הנמוך ביותר מבין הערים שברשימה, נכון לשנת 2010. מיד אחריה, ממוקמת באר שבע, גם היא עם אחוזים נמוכים יחסית של משפחות חד הוריות.
למעלה משליש מהמשפחות בתל אביב, כמו גם בחיפה מורכבות מבני זוג בלבד, ללא ילדים. לעומת ירושלים שבה רק כעשרים אחוזים מהמשפחות נטולות ילדים. הגדרתן של חיפה ותל אביב כערים "זקנות" בהם מתגוררים אנשים מבוגרים יותר, מהווה כנראה את אחת הסיבות לכך.
בשתי ערים אלה ניתן גם למצוא את מספר הנפשות למשפחה הנמוך ביותר מבין הערים הגדולות, עם ממוצע של כשלוש נפשות למשפחה. בישראל באופן כללי, מספר הנפשות הממוצע למשפחה היה בשנת 2000 3.76 נפשות בממוצע לעומת 3.74 נפשות ב-2010.
ההורים של שנת 2010 מתמודדים עם התמכרות שרק הולכת וגוברת בקרב ילדים: המחשב. כמעט מחצית מההורים חושבים שילדיהם מבלים מול המחשב במקום עם חבריהם, 65 אחוז מכלל ההורים פועלים נגד התופעה ומגבילים את זמן השימוש של ילדיהם במחשב.