ברוב הבתים האמהות הן אלה שמשקיעות את מרבית הזמן, הנשמה והלב מסביב לשעון בשביל שהילדים יהיו בריאים, משכילים ובעלי ערכים. זו הסיבה שמפתיע כל כך לגלות שמחקר ספרדי חדש מפנה אצבע מאשימה דווקא כלפי כל הסופר-מאמות האלה, ומתריס שהן בעצמן אחראיות לכך שילדיהן יוצאים שוביניסטיים מפלי-נשים.
לאב סקסיסטי אין השפעה
במחקר, בו לקחו חלק 1,500 ילדים בגילאי 11-17 ו-1,500 הורים, נמצא שדווקא האמהות הן אלו שאחראיות להתפתחות של תפיסות מפלות וסקסיסטיות אצל ילדיהם, אפילו במקרים בהם האם עצמה העידה שהיא סובלת בחייה משוביניזם ואפליה מגדרית. לפי החוקרים, ככל הנראה התופעה נובעת דווקא מתוך השפעתה הנרחבת ונוכחותה המאסיבית של האם בחיי הילדים, ומתוך כך שהם נחשפים אל חייה ואל התייחסות הסביבה אליה יותר מלכל דבר אחר, ומגיבים להתנהלותה בעולם.
"יש פה פרדוקס אדיר", מודה ד"ר מאטה גראגורדוביל, מנהל המחקר מהאוניברסיטה הבאסקית שבספרד. "אם לוקחים בחשבון שנשים הן-הן הקורבנות של השוביניזם והאפליה, איך יכול להיות שהן גם אלה שמנחילות בילדיהן את הערכים הללו? המסקנה היא שהמידע שהנשים מעבירות אינו רק זה שהן בוחרות במילים, אלא, ובעיקר, הדרך בה הן מתנהגות. המחקר מצא לראשונה קשר בין דורי בלתי מעורער של סקסיזם".
כאמור, גם הוריהם של הילדים תושאלו במסגרת המחקר שפורסם בכתב העת פסיכותמה, בו נבדקו, אצל שני הדורות, רמות של סקסיזם. "רמת הסקסיזם של האמהות נמצאה תואמת את זאת של הילדים. נמצא שלאב, סקסיסטי או לא, יש פחות השפעה, במיוחד על הבנות. על הבנים ההשפעה האבהית גדולה מעט יותר", אומר ד"ר גראגורדוביל, אך מסייג ומבהיר שייתכן וזה נתון לכך שאבות מבלים יותר זמן עם בניהם מאשר עם בנותיהם. "קיים צורך אמיתי לעבוד עם הורים, ובעיקר עם אמהות, בנושאים של מגדר ודעות קדומות. רובן אפילו אינן מודעות לכך, אבל הן מעבירות את הדעות הקדומות עליהן חונכו הלאה, לילדים, ומסתבר שההשפעה שלהן היא מכרעת. הטמעת ערכים שוויוניים בגיל צעיר תוריד את האלימות והאפליה בחברה".
"הילדים שומעים את התסכול ומפנימים אותו"
החוקרים מזכירים כי ישנם עוד מקורות רבים לקבלת מידע שיכול להשפיע על תפיסתם של ילדים בנושא, כמו המדיה, שמלאה במסרים מפלים כלפי נשים, ועל ההורים לתת דעתם גם לכך. כמו כן, המחקר מאשר כי בנים הם מטבעם יותר סקסיסטיים מבנות, ושגברים ונשים בעלי גישה סקסיסטית נוטים למצוא האחד את השני, וליצור זוג המאוחד בעמדותיו. עוד גורם משפיע על רמת האפליה המגדרית הוא הרקע הסוציו-אקונומי, כאשר במשפחות ממעמד סוציו-אקונומי, חברתי ותרבותי נמוך יותר נמצא ערכים גבוהים יותר של סקסיזם ואפליה נגד נשים.
"הנשים בעולם שלנו יותר מתוסכלות רגשית כי הן בעצם עובדות בשלוש עבודות: בטיפול בילדים, טיפול בבית ובעבודה מחוץ לבית", מסבירה ד"ר ליאת ברש, פסיכותרפיסטית, מטפלת משפחתית, זוגית ואישית. "אנו נמצאות במקום קונפליקטואלי בגלל השאיפה לפמיניזם מול המציאות, ומבטאות הרבה תסכול בקול. הילדים שומעים את התסכול ומפנימים אותו, ואחר כך יתנו לכך ביטוי מבחינה מגדרית.
"לדעתי, הבעיה מתחילה מכך שתפקיד האישה השתנה, והנשים עברו תהליך שינוי כאמהות וכנשים ומעוניינות לבטא את עצמן ולהגשים את עצמן, והגברים לא עברו כל שינוי, ויתרה מכך, לא מבינים את השינוי בהגדרת התפקידים. זה יוצר צמתים קונפליקטואליים רבים בין הזוגות כשלא ברור על מי נמצאת האחריות, מה שמביא לתסכול רב ולתקיעות בתא המשפחתי, ואת כל אלה סופגים הילדים".