פעמים ספורות במהלך השנה אנו מתלבשים יפה ומתכנסים סביב שולחן גדול וערוך עם המון אנשים הקרובים לנו בצורה מסויימת, חלקם יותר, חלקם פחות, את חלקם, כמו למשל את אמו של חתנה המיועד של הבת דודה מדרגה שנייה, נפגוש בפעם הראשונה, וכנראה שגם האחרונה. אין לדעת מה תהיה האווירה בשולחן חג משפחתי כזה, ובמקום חג שמח וזורם, אתם יכולים בקלות למצוא את עצמכם תקועים בין החמות העצבנית לבין החברה החדשה של הדוד, שתיכף מתעלפת מרוב סטרס.
בשלב זה, עיני הכל יתורו אחר המושיע: זה שיודע לשבור את הקרח וליצור שיחה קלילה ונעימה שתוביל את יושבי השולחן לעבר שנה טובה יותר. סמולטוק זו מיומנות שהשליטה בה תהפוך אתכם לגיבורי העל של החג. קבלו שמונה טיפים מקצועיים, שליקטנו בעזרתה של מומחית הסמולטוק והנטוורקינג הבינלאומית שושי גל פוגלמן, בעלת חברה למינוף קשרים עסקיים ומעבירה סדנאות בארץ ובחו"ל, שיעזרו לכם לעשות את זה כמו שצריך.
שבו ליד אנשים שאתם לא מכירים
צאו מאיזור הנוחות. כדאי להביט על סיטואציות מסוג זה כעל הזדמנות לפגוש ידידים חדשים ויצירת קשרים. אין סוף לסיפורים שמתארים קשרים אישיים או עסקיים שהחלו כך, לכן כדאי דווקא להתעקש שלא לשבת ליד מכרים אלא ליד אנשים חדשים. הסמולטוק תמיד יתחיל אצלכם, ואתם צריכים לעשות את הצעד הראשון, וחשוב שתעשו אותו בצורה חיובית ומסבירת פנים. זה לא מסובך. פשוט צריך להתעניין באדם השני באופן עדין, ובלי חדירה לפרטיות. אפשר לפתוח בשאלה כמו: "מה התכניות שלך לחג?". זה אמנם יכול להיות מפחיד ועלינו להסתכן בדחייה, אך חשוב להתגבר על הפחד הזה ולחשוב חיובי.
היו חיוביים ומלאי מחמאות
חיוך הוא קריטי, גם אם הגעתם לאירוע במצב רוח מזופת, וגם אם אתם לא מבלים את הערב עם האנשים שקיוויתם לבלות איתם, וההרכב אינו אופטימלי. חיוך משחרר אנדורפינים בגוף, ונותן מסרים חיוביים לאדם שמולנו. חשוב במיוחד לפרגן למארחת. פרגון אינו חנפנות, אלא זיהוי של משהו טוב שנותן תחושה נעימה. כשנכנסים לבית המארח, אפילו אם הסיטואציה אינה נוחה לנו, כדאי למצוא משהו טוב לומר על השולחן, הריחות, או שינוי כלשהו שנערך בבית. קל להחמיא. קל גם לקטר, ומכך כדאי מאוד להמנע. המטרה היא לקבל את השנה החדשה בשמחה ובחיוך. ישנן ארוחות אחרות בהן תוכלו לשחרר קיטור.
הימנעו מפרות קדושות
ארוחת ראש השנה היא לא הזמן המתאים לדבר על פוליטיקה, המצב הכלכלי ושאר נושאים קשים או מעוררי מחלוקת. זה הזמן לנושאים מתוקים ומחוייכים. ישנן שאלות, אפילו תמימות, שעלולות לדרוך על יבלות כואבות. על מנת שלא תלבינו את פניהם של האורחים האחרים, הימנעו משאלות ישירות כמו "איפה אתה עובד?", ושאלו במקום: "במה אתה עוסק?". עוד שאלות עם פוטנציאל נפיץ הן: "איפה הילדים בחג?" או "איפה אתה גר?". אם מישהו גר בשכונה לא טובה, למשל, זה עשוי להקשות עליו. במקום כדאי לשאול: "כמה זמן לקח לך להגיע?".
התכוננו מראש
יש כמה דרכים לתכנן מפגש 'ספונטני' מוצלח. בשלב ראשון אתם מוזמנים להתקשר אל המארחת ולברר איתה אם צריך להביא משהו. מנה משלכם יכולה לשמש כנושא שיחה נהדר, ותחבר אתכם לאירוע. אוכל הוא גורם מחבר נהדר בין אנשים ומעודד שיחה על מסעדות, יקבים, תרבויות שונות ועוד. כמו כן, אפשר לברר עם המארחת מיהם בדיוק האורחים, ולהריץ עליהם חיפוש קטן בגוגל. תוך כמה שניות סביר שתדעו אם יש לכם נושאים משותפים, וקפיצה לדף הפייסבוק עשויה אפילו לגלות מכרים משותפים.
אל לכם, כמובן, לגלות לבני שיחכם שריגלתם אחריו, כי הוא עשוי לחוש מכך לא בנוח. אפשר גם לבקש מהמארחת שתושיב אתכם לצדו של אדם מסויים. כדאי גם להכין אנקדוטה או סיפור נחמד על ארוחת ראש השנה אחרת, למשל, למקרה שתתקעו.
אל תמכרו את עצמכם
חשוב לחוש את רוח השיחה ולא לרוץ קדימה מהר מדי. אם לא נשאלתם על עיסוקכם באופן מיוחד, אל תחלקו כרטיסי ביקור לכל השולחן, ואל תתפארו בהישגיכם הבינלאומיים בתחומכם. בשלב הבא, אחרי שהסמולטוק יתפתח לשיחה עמוקה יותר, אתם בהחלט מוזמנים למנף את ההיכרות למשהו מעבר.
ויש גם כמה טיפים למארחים:
שולחן מרובע
עדיף, מבחינה חברתית, שהמשתתפים בארוחה ישבו סביב שולחן מרובע או עגול ולא ארוך. כדאי אפילו לשקול ליצור שולחן מדיקטים ותושבות, על מנת שאנשים רבים יותר יוכלו לדבר אחד עם השני. סביב שולחן מרובע השיחה זורמת טוב יותר, ויש יותר גיוון ותחושת יחד.
לפתוח בברכה
למארח או למארחת יש אחריות מעבר למנות המוגשות על השולחן. יש להם אחריות לאווירה שתהיה בערב, ועל הזרימה בשולחן. כדאי שיפתחו את הארוחה בנאום קטן, חצי ספונטני, המברך את הבאים, ויתן לערב טון חיובי. כדאי גם, בדיוק כפי שנהוג לעשות בחתונות, לעבור בזמן הארוחה בין האורחים, לראות מה שלומם ולעורר ביניהם שיחות. בין אם המארחים הם אלה שהושיבו את האורחים או לא, אפשר לעזור להם להרגיש בנוח. המארחים הם בעצם הנושא המשותף העיקרי של אורחים רבים, והם יכולים להציע להם עזרה כמו: "אתם יודעים? לשניכם יש תחביב משותף", "שניכם באים במקור מ..." או "שניכם בעסקי ה...".
שנו מיקום
משנה מקום, משנה מזל. באופן כללי, מומלץ לשנות אווירה, ולהגיש את הקינוחים במקום אחר, למשל סביב שולחן בופה, בעמידה, באיזור הסלון. כך אנשים יוכלו להחליף שותפים לשיחה במידה ונקלעו לשבת ליד אדם שאי אפשר לשבור עמו את הקרח. סיטואציה כזאת מולידה אינטראקציה, וידוע שפינת המתוקים מולידה דברים טובים.