בשנים האחרונות נטבע היטב מושג חדש בהורות: הורי הליקופטר. מדובר באותם הורים שמרחפים תמידית ומטרטרים סביב ראשו של הילד, מתערבים בכל פרט קטן בחייהם ושמים אותו במרכז חייהם. יש אומרים שהחברה שלנו, ששמה את הילד במרכז, היא שיצרה אותם, והם נמצאים בכל מקום. יש סיכוי סביר שגם אתם כאלה. לכן, מחקר חדש בנושא מייצר רעש שלא יבייש צי של הליקופטרים, וחושף כי אמהות-הליקופטר סובלות יותר מדכאון ובעיות נפשיות.
"הורי-הליקופטר גורמים לנזק לעצמם ולילדים"
צוות החוקרים, מאוניברסיטת מרי וושינגטון בווירג'יניה, תשאלו 181 אמהות לילדים מתחת לגיל חמש, והגיעו למסקנה ש'אמהות אינטנסיבית', כפי שכינו את התופעה, פוגעת בבריאות הנפשית של האם. הבשורה במחקר היא למעשה המיקוד בהורה ולא בילד. פסיכולוגים רבים בשנים האחרונות מזהירים כי הורות מעורבת מדי לא מאפשרת לילד להתפתח כמו שצריך, והתיווך המיותר שההורים עושים מייצר ילדים שבריריים מדי שמתקשים לתפקד בעולם האמיתי. על פי צוות החוקרים אם אינטנסיבית היא "אם שמאמינה שהיא טובה בהורות מבן זוגה, שהילד צריך להיות במרכז, שההורים אמורים לחוש כי הילד מעניק להם הגשמה עצמית ושעל ההורה לספק לו גירויים אינטלקטואליים תמידית".
הנשים שהשתתפו במחקר, שפורסם בכתב העת הרפואי 'ילדים במשפחה', הן בנות 18-49, כולן נשואות ומהמעמד הבינוני ונשאלו סדרה של שאלות על מנת להגדיר היטב את סגנון ההורות שלהן. האמהות שחשו שהאם היא הדמות החשובה בחיי ילדיה והתקשו לאפשר לאחרים לטפל בהם הפגינו פחות שביעות רצון בחייהן. אמהות שהאמינו שהורות מצריכה המון ידע ויכולות מיוחדות הפגינו גם רמות גבוהות של מתח ודיכאון. אחת מארבע נשים הראתה סימני דיכאון, ולמרות שרוב הנשים עבדו, האמהות שהוגדרו כ'אינטנסיביות', הצהירו שהילד יותר תובעני ויוצר להן מתח בעבודה.
"על פי הבנתנו, זו בעצם הגישה של הנשים לאמהות שמייצרת בהן מצוקה", אומרת ראש צוות החוקרים, ד"ר קתרין ריזו. "אם אמהות אינטנסיבית כרוכה בכל כך הרבה תוצאות רגשיות-נפשיות שליליות, למה נשים ממשיכות להתעקש על זה? הן כנראה מאמינות שתשומת הלב וההתעסקות הופכות אותן לאמהות טובות יותר, ולכן הן מוכנות להקריב את בריאותן הנפשית על מנת לחזק את הילד קוגניטיבית, חברתית ורגשית. במציאות, זו כנראה אינה התוצאה. אף ילד לא מאושר כשאמו חרדה ומדוכאת, והורות אינטנסיבית עשויה להוביל להיפך הגמור: לא מעט טוענים כי הילדים מחמיצים את האושר שבילדות, את היכולת להתבודד, להשתעמם ולגלות דברים בעצמם. ההורים הללו לא יודעים מתי לעזוב, והם כנראה עושים נזק לכל מי שכרוך בעניין".
המחקר החדש פתח שוב את הדיון שהסעיר את כל העולם במאי השנה, כאשר מגזין טיים עיטר את שערו בתמונתה של אם המניקה את בנה בן השלוש וחשף את הזרם הנקרא 'הורות מקושרת' – זרם של הורות אינטנסיבית. בראש הזרם עומד הגורו ד"ר ויליאם סירס שסחף אחריו המוני אמהות מסביב לעולם שמקדישות לילדיהן לא מעט, ואף מאתגרות בכך את החברה ואת הנורמה, מתוך אמונה שבכך הן מחזקות את ילדיהן ותורמות להם ולמשפחה.