"החיים שלי בבית היו רעים מאוד. רציתי להתגרש מאשתי אבל נשארתי בבית רק כדי לא לאבד את המשמורת על הילדים", מספר אלון, אב לשלושה ילדים בני 5,4 ו-6 וחצי, שבימים אלה מנהל הליך גירושין ומאבקי המשמורת על ילדיו ויכול להיפגש עם ילדיו רק פעמיים עד שלוש פעמים בשבוע.
אלון הוא אחד מהאבות המצפים בקוצר רוח לאישורו של החוק ששר המשפטים, יעקב נאמן עתיד להעלות להצבעה בכנסת. נאמן החליט היום לאמץ את מסקנות ועדת שניט, שהוקמה כדי לבחון את ההיבטים המשפטיים של האחריות ההורית לאחר גירושים. אם המלצות הועדה יאושרו בכנסת, החזקה על ילדים להורים גרושים לא תעבור באופן אוטומטי לידי האם וכל מקרה ייבחן לגופו בבית המשפט.
"המצב כרגע - אפליה כלפי 'האבות מהסוג החדש'"
"אני מאוד מעורב בגידול הילדים שלי. מאז שנולדו הילדים החלטתי שאני לא עובד פעמיים בשבוע ונמצא איתם כל יום מארבע בצהריים עד הערב. אני גם הייתי זה שלרוב מקריא להם סיפורים ומשכיב אותם לישון", מספר אלון, "כרגע אני לא יכול לבקש חזקה משותפת. הילדים בוכים כי הם רוצים להישאר עם אבא שלהם אבל הם לא יכולים. החוק, שנחקק לפני עשרות שנים, הוא מיושן והמצב, כמו שהוא קיים היום פוגע בכל האבות מ'הסוג החדש' שלא זוכים לשיווין בפני החוק".
בני דון-יחייא, מומחה לדיני משפחה, ועורך דינו של אלון, כותב הספר "תורת היחסים" העוסק בנושא, מסביר כי "לחוק יש סיכוי לעבור כי אנחנו נמצאים בעידן של שוויון. קיימת מגמה של שיווין כלפי נשים, וברוח זו, סביר שהכנסת תחליט שיש צורך להעניק שיוון גם לגברים". אלון מצדו מבטיח כי "אם החוק לא יתקבל בסופו של דבר, אני אלחם ואוביל מאבק עד שהחוק יאושר".
"ילדים לא אמורים לנדוד מבית לבית"
בזמן שאבות כמו אלון נאבקים למען יישום החוק, אימהות מן הצד השני של המתרס דווקא מודאגות מהאפשרות שהחוק יאושר. "מתוך דאגה לילדים להורים גרושים, אני מקווה שבית המשפט לא יישם את התיקון הזה", אומרת א', אם לילד בן 4 וחצי, שהתגרשה לפני כשנתיים מבעלה ומנהלת בימים אלה הליכים משפטיים להסדרי הראייה של אב בנה.
"פרופ' דן שניט, שעומד בראש הועדה הוא לא פסיכולוג ילדים ולכן ההחלטה לא מקצועית בעיני. לדעתי ילד עד גיל 6 צריך את אמא שלו לידו. חשוב שילד יהיה בקשר עם אביו, אבל ילד קטן ואפילו ילד גדול צריך לישון בבית אחד ולא לנדוד מבית לבית, כי זה פשוט דופק לילד את החיים. במקרים חריגים בהם האם לא כשירה לגדל את הילדים, בית המשפט מתערב בכל מקרה", היא אומרת.
"אישה לא הופכת אוטומטית להורה טובה יותר"
ר', אם לשני ילדים בגילאים 9 ו-12, דווקא לא מסכימה עם א', למרות היותה אישה. לפני חודשיים מ' ובן-זוגה התגרשו סופית, לאחר שלא הצליחו להסכים על חלוקת המשמורת בכוחות עצמם, השניים נעזרו במגשר והגיעו להסכמה.
"לדעתי יש משהו באמא שגורם לה לגדל את הילדים בצורה שפויה יותר מהדרך בה גבר יגדל את ילדיו, אבל זאת הכללה גסה מאוד ואני מתנגדת לטענה שעצם היותה של מישהי אישה, הופך אותה אוטומטית להורה טובה יותר", אומרת ר'.
"יש כל-כך הרבה מקרים שונים לחלוטין אחד מהשני. אני חושבת שהדרך הטובה ביותר היא לבחון כל מקרה באופן עצמאי, אבל המדינה תצטרך הרבה משאבים כדי לעשות את זה ולשלוח עובדים סוציאליים לכל משפחה. לא ברור לי איך יצליחו לעשות את זה".