בעוד עמק הסיליקון סוער בעקבות מעברה של מריסה מאייר, אחת המנהלות הבכירות בגוגל, לתפקיד מנכ"לית יאהו, פרט אחר ולא פחות חושב מסעיר את העולם – מאייר בת ה-37 נמצאת בחודש השביעי להריונה הראשון. לדברי בכיר ביאהו, ההריון כלל לא היווה שיקול עבורם ובראיון לאתר All Things Digital ציין כי "כל אשת מקצוע צריכה לשקול את כל הגורמים ולאזן בין עבודתה למשפחתה". קצת קשה לדעת כיצד לפרש את ההצהרה הזאת. מצד אחד, מדובר בצעד מבורך של חברת ענק שלא נתנה להריון להוות מכשול עבור אישה. מצד שני, כל אמא קרייריסטית חוותה על בשרה את דרישות הג'וב הגדול ואת המחיר המצופה שהיא צריכה לשלם בחיי המשפחה.
אז אפשר לשלב בין אמהות לקריירה?
מאייר ממש לא הולכת להיות האמא הראשונה שתכהן בג'וב כל כך תובעני, אבל אולי בגלל כוחן העולה של נשים בעולם, קולן של האמהות הקרייריסטיות נשמע לאחרונה יותר ויותר. לפני כחודש הצהירה אן מארי סטולר, בכירה לשעבר בממשל האמריקני, כי אחרי שנים רבות של קריירה תובענית, התפכחה והבינה שפשוט אי אפשר לשלב בינה לבין הילדים. במאמר שכתבה למגזין 'האטלנטיק', היא מתארת מצבים בהם הייתה נוכחת באירועים עם הנשיא ברק אובמה כשהמחשבה היחידה שעברה בראשה היתה שבנה המתבגר נכשל בלימודים ומסרב לשמוע לקול המבוגרים בגלל חוסר נוכחות הורית. אחרי תקופה ממושכת בה התייסרה, החליטה לעזוב את הקריירה המרשימה, החלה לנהל חיים שקטים וכיום היא חוקרת ומרצה באוניברסיטת פרינסטון. "הגעתי למסקנה שזה בלתי אפשרי להיות אשת קריירה במשרה גבוהה בממשל ואם לשני בנים מתבגרים. נאלצתי לבחור. עשיתי בחירה נבונה, ולראייה, עכשיו מצבו של בני מצויין".
מאייר תוכל גם ללמוד דבר או שניים משריל סנדברג, מנהלת בכירה בפייסבוק, ששטחה בפני הורי העולם לפני מספר חודשים את משנתה בנוגע להצלחתה לשלב בין הורות לקריירה. בסרטון שלה, שפורסם באתר מייקרס, היא הצהירה כי בכל יום היא יוצאת מהעבודה לפחות בחמש וחצי, (כן, בעולם המודרני השעה הזאת נחשבת למוקדמת), וממליצה לכל האמהות בעולם לעשות זאת. "עד שש אני בבית להכין ארוחה ולאכול עם ילדיי. כך אני נוהגת מאז שאני אמא. כך נהגתי כשעבדתי בגוגל, וכך אני נוהגת בפייסבוק, אבל רק בשנה-שנתיים האחרונות אזרתי אומץ להכריז על כך בפומבי".
גם אצלנו, בישראל, השילוב בין אמהות וקריירה אינו פשוט, אבל אפשרי. זהבית כהן, מנכ"לית קרן ההשקעות "אייפקס ישראל", אמא לשלושה, ואחת הנשים החזקות בעולם העסקים בארץ, סיפרה לפני מספר בראיון לתקשורת על שגרת יומה כאמא, אז עוד הייתה אמא לאחד. היא מתחילה אותו בחמש בבוקר כדי להספיק להתארגן לפני שבנה מתעורר, ומבלה איתו לפחות שעה עד שהיא הולכת לעבודה. "אני קמה, מתארגנת וקוראת עיתונים. הילד מתעורר בסביבות שש, ואז אני מכניסה אותו אליי למיטה. לפעמים הוא לא מתעורר ואז אני מעירה אותו בעצמי. אני מרגישה די נורא עם זה, אבל חייבת את השעה הזאת שלנו ביחד בבוקר. יום או יומיים בשבוע אני משתדלת להיות בבית בשש וחצי בערב, ואז יש לי זמן איתו עד שמונה. כשהוא הולך לישון אני ממשיכה את יום העבודה שלי, חוזרת לטלפונים ולמיילים. ויש ימים שאני לא רואה אותו בכלל וזה קשה. אני משתדלת שסופי השבוע יהיו רק של שלושתנו. כשהמטפלת מתקשרת אני תמיד יוצאת מישיבות".
כהן גם סיפרה באותו ראיון על הפעם הראשונה בחייה בה סירבה לשיחת טלפון מהעבודה. בנה, מייקי, היה אז בן שבוע ואושפז לאחר שסירב לאכול. בזמן שעמדה לצידו פתאום קיבלה שיחה מהעבודה. "היו צריכים אותי דחוף לטפל במשהו. לא משבר, אבל נושא די מהותי. אמרתי להם שאני לא יכולה עכשיו. אם זה יכול לחכות, שיחכה, אם לא, תפתרו את זה בלעדיי. בחיים שלי לא אמרתי דבר כזה עד אותו יום".
למרות שהיא יכולה להרשות זאת לעצמה, סיפרה כהן כי אין לה מטפלת שגרה איתם בבית, מתוך החשש שהדבר עשוי לגרום לה להתנתק מהאמהות.
סגירת מכרזים בחדר לידה
ענבל אור, המנכ"לית והבעלים של אור סיטי נדל"ן, ואמא לבנות 5 ו-8 מצליחה ללהטט בטבעיות על עקבי הסטילטו בין שתי המשרות התובעניות שלה. אמנם בעלה שעובד עימה חולק איתה את הנטל, אבל אמא היא אמא. "שילוב של קריירה ומשפחה הוא האתגר הגדול ביותר של אישה בעולם החדש אבל האפקט האמהי מוסיף משקל כבד של התלבטויות. בראייתי אנחנו יכולות להעניק לילדים את הכל ולא להשתמש באמהות כתירוץ למעצור בהתקדמות ביעדים העסקיים".
אור מסתובבת ביומיום עם שני טלפונים ניידים - אחד עסקי ואחד משפחתי המיועד לקבלת שיחות מבנותיה, גם אם הוא גורם למבוכות קטנות לפעמים: "הייתי אתמול בישיבה גדולה כשלפתע הבת הקטנה התקשרה בשיחת וידאו וביקשה לדבר איתי ולראות את שאר הנוכחים. לא כל כך נעים, אבל גם לא אוותר בגלל זה על שיחה איתה. אין תחליף לקבלת חיבוק מהילד שלך ואחרי כל שיחה כזו אני מתמלאת אנרגיות חדשות שמושכות אותי לעוד כמה שעות. נכון, יש ימים שלא רואים אותן, אבל למשל, אחרי יום ארוך שהיה אתמול החלטתי, שהיום אחר הצהריים אני עושה הפסקה ומבלה איתן".
אישה הרה היא עובדת טובה כמו כל עובד אחר מבחינתך?
"ברור! אני עבדתי עד שעתיים לפני הלידה, השתתפתי במכרזים ותיאמתי פגישות בחדר הלידה. חזרתי לעבודה יומיים אחרי. מאחר ובעלי עובד לצידי פשוט התחלפנו. הוא היה עם התינוקת ואני הייתי במשרד. לא, לא הנקתי, אבל כנראה שלא הייתי עושה את זה גם אם הייתי בבית".
אור ממליצה למאייר לשמור על איזון ולהכין מרפקים למתחרים שינסו לפגוע בה. "לא לוותר, הריון זה לא מחלה, ההיפך הוא הנכון. לצעוד קדימה ולזכור שהכל אפשרי ובגדול".
יש מחיר אך לא שווה לוותר
בדומה למאייר נכנסה רבקה אלגריסי, כיום מנכ"ל פעילים ניהול תיקי השקעות, אם לבנות 4 ו-7, לתפקידה הקודם כמנכ"לית פריזמה קרנות נאמנות, כשהיתה בחודש השמיני להריונה. "אמנם כיהנתי בתפקידים בכירים עוד לפני שהפכתי לאם, אך אני לא רואה סיבה שאי אפשר יהיה לעשות את הדברים יחד. זה לא קל, נכון. תמיד קיים הצורך להזניק את הקריירה ובתפקידים בסדר גודל שלי שהפכו תובעניים עוד יותר בשנים האחרונות בשל המשבר הקשה בשוק ההון, יש תחושה שלא מספיקים לקדם ולספק את צרכי הבית והמשפחה כמו שרוצים. לכן חשוב שתהיה תמיכה ראויה בבית ולדאוג שלא מגיעים למצבים קיצוניים כמו לא לראות את הילדים ימים שלמים. אני משתדלת שתהיה חופשה משפחתית גדולה בקיץ ושנהיה יחד בחגים ובסופי שבוע. אני זו שמארגנת את הבנות בבוקר ומפזרת אותן בגן ובבית הספר. אישה בהריון מתפקדת במלוא מובן המילה ואפילו מעבר לכך. אני חזרתי לתפקיד אחרי מספר שבועות ודאגתי שהמטפלת של הילדה תהיה נוכחת בעבודה איתי כי הנקתי אותה, ואחר כך שאבתי עבורה חלב עד שהיתה בת שנה. זו תקופה קשה מאד אבל אפשרית".
משלמים מחיר.
"בהחלט. יש מחיר חד משמעי שמשלמים, אך לא שווה לוותר עליו. היכולת שלנו להאציל סמכויות ולהטיל מטלות על כפיפים לנו, להתחבר דרך על ערוצי המדיה המרובים כיום, מאפשרים לנו יותר נוחות בזמנים לא רגילים. הנוכחות הפיזית חשובה לילדים ולהורים וחשוב שהיא תהיה ממלאת ומגוונת".
אמא לילדים יותר ממוקדת
גילה גמליאל, סגנית השר לקידום צעירים ונשים במשרד ראש הממשלה, ילדה את שתי בנותיה במהלך הקדנציה הנוכחית שלה בכנסת ומאמינה שכל אישה יכולה לאזן בין העבודה והמשפחה. "הלידות לא גרעו מהיכולת שלי לקדם חוקים רבים כולל חוק העוסק בחופשת לידה לסטודנטיות. אמהות לילדים הן בדרך כלל יותר ממוקדות והזמן שלהן מנוצל ביותר יעילות. אני עובדת קשה על מנת לקדם חוקים שיאלצו את מקום עבודה לתמוך במשפחה, לדאוג שכמה שיותר זוגות יוכלו לשלב הורות וקריירה, גם המערכת הציבורית והחברות הפרטיות צריכות להיות קשובות לכך".
מה מצבנו מבחינת מעמד הנשים בעבודה?
"לא טוב, בעיקר כיוון שיש לנו עדיין מחסור עצום בנשים בעמדות מפתח, בכנסת ובממשלה, כראשי רשויות ובתפקידים בכירים בחברות פרטיות. יש הרבה על מה לעבוד בתחום הזה. חשוב להבהיר למעסיקים שהריון ולידה לא אמורים להיות חלק משיקולי המנהלים בקבלת עובדות. מאייר משמשת מודל מוצלח עבור נשים רבות נוספות ואני מברכת את חברת יאהו שעשתה את הצעד החשוב הזה ולא ראתה בהריון אבן נגף. כחברת כנסת, חזרתי לעבודה אחרי חופשת הלידה שלי אבל עבדתי מהבית כבר משלבים מוקדמים בהרבה. זה לא גרע דבר מבנותיי ואין לי רגשות אשמה".
כמעסיקה מאמינה פנינה רוזנבלום כי נשים הן העובדות המסורות והיעילות ביותר. מאחר ומדובר בעסקי קוסמטיקה, מרבית המועסקות שלה הן נשים. "מה שחשוב זה מידת הרצינות של העובדת. אם מדובר בבחורה רצינית שבאה לעבוד ולא לקשקש בטלפון, היא תספיק בכמה שעות פי שניים ממה שגבר יספיק באותו זמן. ככה זה. גם אישה בהריון זו לא בעיה, כי אם היא לא מפונקת היא פשוט יולדת וחוזרת לעבודה. נשים הן כוח עבודה ענק ומה שהן עושות מתשע עד שלוש גבר יעשה לפחות עד שבע בערב".
את ילדיה גידלה רוזנבלום בעסק הקטן שלה דאז כשהיא נעזרת במטפלת ובבני המשפחה. "היה לי שם חדר שינה עבורם והמזכירות שלי למדו לעשות דייסות. בצהריים, אמא שלי, שגרה ליד, לקחה אותם אליה וגם האקס שלי עזר. לא ראיתי אפשרות אחרת, זה היה טבעי לגמרי שהקריירה והבית ישתלבו יחד".
במשרדי רהב תקשורת הלכו רחוק עם אג'נדת השילוב בין קריירה ואמהות. מתוך 45 עובדים מעסיק רני רהב, היו"ר, 5 גברים בלבד. הוא מאמין שהסיבה לכך היא הבית בו הוא גדל וספציפית המודל הנפלא שהעניקה אמו הקרייריסטית שהיתה האשה הראשונה במשרד הביטחון שהגיעה לתפקידים בכירים שאוישו בעבר רק על ידי גברים. "אני חושב שנשים בדרך כלל יותר מוכשרות מגברים. נכון שאישה יולדת ילדים, אבל זה לא מפריע לנו במהלך התקין של העבודה בחברה כי אנו נערכים לכך בהתאם. מהרגע שעובדת בכירה נכנסת להריון אנו שוכרים עוזר שילמד את התפקיד ויעבוד לצידה כדי שהוא יחליף אותה עד לסיום חופשת הלידה שלה והלקוח לא ייפגע. כן, זה עולה יותר כסף אבל אנחנו עושים זאת באהבה רבה. העובדת בוחרת כמה זמן היא רוצה להיות בחופשה כשאנחנו מאפשרים שנה שלמה כשהרכב שלה נשאר לשימושה הפרטי באותה עת. בשבילנו זה עובד מצוין כבר 23 שנים".