חן הרטוב סדבון הכירה את בעלה לעתיד בחתונה של חברים משותפים. הכלה הכירה ביניהם, ומרוב התרגשות חן לא קלטה את שמו של הבחור שאיתו ישבה וקשקשה כל הערב. "ואז חבר שלו התקרב אלינו מחויך", היא מספרת, "חיבק את שנינו ואמר 'חן וחן, הא?'. רק אז הבנתי שגם לו קוראים חן. זה דווקא מצא חן בעיניי. החתונה בה הכרנו נערכה בספארי, אז הוא הכניס אותי לסלולרי שלו כ'חן ספארי' וככה אני רשומה אצלו עד היום".
חן וחן, טל וטל, מעיין ומעיין – כל אחד מכיר או שמע על זוג כזה, בו לשני בני הזוג יש את אותו השם. לאנשים מבחוץ זה נשמע מצחיק ומסעיר, לבני הזוג שהתרגלו זו נשמעת כמו עובדה יומיומית. ובכל זאת, ביקשנו מכמה משפחות עם סיפורי שמות יוצאי דופן לספר לנו איך זה לחיות עם שם שמעורר כל כך הרבה סקרנות. "זה מצב שאנחנו כל כך רגילים אליו, ובכל זאת תמיד כיף לראות איך אנשים חדשים מתרגשים מזה. הרבה פעמים חושבים שחן זה שם המשפחה שלנו, ואנחנו אוהבים להסתכל על הפנים של עובדי רשות שדות התעופה ברגע שהם קולטים שהשם שלנו זהה בדרכונים. במשפחה שלנו עד היום קוראים לנו בכוונה 'חן' כדי לראות איך אנחנו מגיבים. בדרך כלל שנינו מסתובבים".
בחתונה של חן וחן השיא אותם, לא להאמין, רב בשם חן. "חיפשנו רב, וחבר של חן הציע שנפנה לבן הדוד שלו. כשהתקשרנו אליו שמחנו לגלות שהוא פנוי בתאריך שרצינו, ורק אז הוא אמר שקוראים לו חן שריג. זה היה שיא שלא יחזור על עצמו לעולם".
חן מספרת שהיא נמנעת מלקרוא לבעלה בשמו. "מוזר לי לקרוא לו חן, אז אני משתמשת הרבה בשמות חיבה. הוא קורא לי 'חני'. אצל משפחה וחברים אנחנו 'החנים', וכשאנחנו ביחד אז פונים אלינו כחן הבת וחן הבן. אני חושבת שהבן שלנו יגדל לחשוב שלכל ההורים צריך להיות שם זהה".
שונאים שקוראים לנו "הנירים"
אצל ניר וניר, שני גברים שחיים יחד כבר תשע שנים בדירה שעל הדלת שלה ממוקם השלט "ניר וניר", אי אפשר לקבל את חבל ההצלה ולהוסיף "הבת" ו"הבן". "אנחנו שונאים שקוראים לנו הנירים, מעדיפים פשוט ניר וניר", מספר ניר. "אני קורא לו רק ניר, לא מוזר לי לקרוא לו בשם של עצמי כי זה כבר הפך להיות מבחינתי קודם כל השם שלו. אני הרי לא קורא לעצמי אף פעם, ולכן זה דווקא נחמד שיש לי הזדמנות להשתמש בשם שלי לפעמים". לניר, מסתבר, יש משיכה מיוחדת לגברים בעלי שם זהה לשם שלו: "לפני ניר היו לי עוד שני אקסים שקראו להם ניר. כנראה שזה פשוט שם של הומואים חתיכים".
בבית של משפחת בשן, לעומת זאת, יש טלפון קווי, והשאלה "את איזה ניצן מבקשים" כן רלוונטית. "אמא שלי, ניצן הבת, בת 57, ואבא שלי, נצן הבן (שכותב את שמו בלי י') בן 55. לשניהם קוראים כיום ניצן בשן, כי זה ממש לא עניין מבחינתם כל הקטע של השמות. השאלה הכי נפוצה של אנשים לגבי זה היא מה אני עושה כשאני עונה לטלפון בבית, ובאמת, כמישהו מבקש בטלפון את ניצן זה קצת מביך. בדרך כלל אני פשוט מנחשת את מי רוצים". עומר מספרת שהיא מופתעת עד כמה השמות של הוריה מעוררים עניין ומצחיקים אנשים: "זה מוזר לי, כי לי זה נשמע נורמלי לגמרי. השאלה הכי מוזרה ששאלו אותי בעקבות זה הייתה האם ההורים שלי אחים".
ומה קורה כאשר אישה בשם טל מתחתנת עם גבר ששם המשפחה שלו הוא טל? נוצר טלטל. "אין ספק שזה שם קליט, אף אחד לא שוכח אף פעם איך קוראים לי", אומרת בחיוך טל, שנישאה לפני חמש שנים לשי טל ומאז קרויה טל טל. "אנחנו ביחד מגיל 16, ועוד בתור ילדים תמיד כולם צחקו על זה שאני אהיה טל טל. לי זה היה נחמד. לא רציתי להישאר עם שם נעורי מסיבות אישיות, ואני מקבלת את השם הזה באהבה. מזל שזה לא גלגל". טל מספרת שהתגובות לשם המיוחד שלה תמיד חיוביות. "אנשים מאוד אוהבים לשמוע את הקטע הזה ומתלהבים. כששואלים אותי איך קוראים לי, זה תמיד הולך ככה: אני עונה 'טל, משפחה טל', ואז מגיעה השאלה 'לא, מה שם המשפחה שלך?' ואז אני שוב אומרת 'טל, טל טל'. גם האיש הכי קשוח מחייך כשהוא שומע שקוראים לי טל טל".
אצל מאיה אלמליח קרה בדיוק ההיפך – היא התחתנה לפני 20 שנה עם יגאל אלמליח, ושמרה על שם נעוריה שהפך גם לשמו של בעלה. "הכרנו בצבא. כשהוא שמע שהגיעה אלמליחית חדשה הוא מיד הסתקרן לראות מי זו. לא הרבה זמן אחרי שהתחלנו לצאת, היה במשפחה שלו מפגש של כל משפחת אלמליח לדורותיה, אז בדקנו הרבה אחורה באילן היוחסין ולא מצאנו שום קשר משפחתי. אחרי חודשיים יחד כבר היינו חותמים במשותף על ברכות 'ממאיה ויגאל אלמליח'. בדיעבד, שנים אחר כך, אמא שלי סיפרה לי שהיא הזדעזעה שעשינו את זה כל כך מוקדם. אבל מי חשב על חתונה אז? היינו ילדים, הייתי בת 19, הכל היה קליל".
אחרי ארבע שנים ביחד החליטו האלמיחים להינשא. "הכי מאושרים היו הסבא והסבתא המרוקאיים שלי, זה היה ממש משעשע. בחתונה צחקנו על זה שכל השמות של המוזמנים חזרו על עצמם: לשנינו יש קרובים מאיר אלמליח, יעקב אלמליח, יוסי אלמליח. היה לי נוח מאוד להתחתן עם שם המשפחה של עצמי, אני כל כך מאיה אלמליח, היה לי משבר זהות אם הייתי צריכה לשנות את השם. לפעמים יש בלבול – למרות שהיינו כבר עשר שנים יחד ושש מתוכן נשואים, בעבודה שלי עדיין הרימו גבה כשגילו שאני בהיריון. לא הבינו למה לא שיניתי את שם המשפחה אם התחתנתי, תהו אם אני עדיין רווקה".
אבל סיפור השמות הכי מופרע ששמענו הוא על משפחה ירושלמית יוצאת דופן: "אנחנו שלושה אחים: אני אלכס ולאחים שלי קוראים דניאל ואדם", מספר אלכס, סטודנט לאדריכלות בן 35. "אחי דניאל התחתן לפני כשנה עם בחורה ששמה אלכס, וגם לאחים שלה קוראים דניאל ואדם. זה לא נגמר בזה: אדם, אחי הקטן, חי כבר שבע שנים בניו יורק עם בן הזוג שלו, אלכס. בחתונה של דניאל ואלכס הצטלמנו ביחד כולנו, שני אדמים, שני דניאלים ושלושה אלכסים".
אלכס חושב שמדובר בצירוף מקרים חסר משמעות, אבל מוסיף בחיוך: "זה בעיקר רדיקלי ששני האחים שלי הרגישו צורך לבחור בני זוג לחיים עם שם כמו שלי, כנראה שאני מאוד חסר בחיים שלהם. כדי להבדיל בין האלכסים, לאלכס הבת אני קורא falex שזה female alex ולאלכס הבחור galex שזה gay alex. אין לנו הווי אלכסים משותף, אבל בסך הכל אני בעד ריבוי האלכס במשפחה כי קודם כל האלכסיות הייתה על הכתפיים שלי ועכשיו זה מתחלק. להיות אלכס זה לא קל, זה שם עם אחריות. אני מחכה רק ליום שבו גם אמא שלי תתחתן עם אלכס כלשהו".