האם המודרנית אמורה ללהטט בקלילות בין זוגיות טובה, אמהות חמה, בית מתוקתק וקריירה משגשגת, ומה לעשות, רוב האמהות מפילות כדור או שניים בדרך, וחשות על כך אשמה וכישלון. בכתבה חדשה, שהפכה לוויראלית כאש בשדה קוצים, טוענת אשת ממשל אמריקנית לשעבר שנשים לא יכולות שיהיה להן הכל, למרות האתוס אותו אימצו מסוללות הדרך הפמיניסטיות. לכתבה, שפורסמה במגזין 'האטלנטיק', מספר צפיות ושיתופי פייסבוק אגדי, והרוחות הנחרצות, משני צדי המתרס, ממשיכות להתלהט.
באירוע עם אובמה, אבל חושבת על הילד
אן מארי סלוטר, עובדת משרד החוץ האמריקני לשעבר ואם לשני בנים, פרסמה את המאמר הארוך ופרטה בו את חוויותיה והתפכחותה מאשליית אשת האשכולות לפרטים, תחת הכותרת "מדוע נשים עדיין לא יכולות שיהיה להן הכל", והביאה לאתר המגזין תנועה וירטואלית שמעולם לא נראתה בו.
"ידעתי שלמאמר תהיה השפעה", אומרת סלוטר, 53, "אך לא בכזאת רמה". במאמר היא מתארת, לצד תאוריות שונות לגבי מעמד האישה והשינויים שיצטרכו לחול בו, חוויות אישיות, כמו למשל אירועי גאלה מפוארים לצד הנשיא אובמה, כשהמחשבה היחידה שעוברת בראשה היא שבנה המתבגר נכשל בלימודים ומסרב לשמוע לקול המבוגרים בגלל חוסר נוכחות הורית. סלוטר עזבה את הקריירה המרשימה ועברה לעולם האקדמיה, הפכה לנהל חיים שקטים של חוקרת ומרצה באוניברסיטת פרינסטון. "הגעתי למסקנה שזה בלתי אפשרי להיות אשת קריירה במשרה גבוהה בממשלה ואם לשני בנים מתבגרים. נאלצתי לבחור", היא מסבירה בכתבה. "עשיתי בחירה נבונה, ולראייה, עכשיו מצבו של בני מצויין".
הכתבה, כאמור, מעוררת רעש, עם מאות אלפי שיתופים ומיליוני צפיות. "נשים לא מפסיקות לכתוב לי", אומרת סלוטר. "לרוב, הנשים כותבות שהמאמר גרם להן לבכות ואז הן משתפות בקשיים שלהן. הן מאשימות את עצמן בַּכל, והסיפורים שלהן גורמים לי לבכות. אלה קולות שחשוב להשמיע. אני לא חושבת שהפמיניזם שיקר או רימה, הרעיון אפשרי, האפשרויות נפתחו לנשים מבחינת קריירה, אבל אי אפשר הכל בבת אחת. לדעתי הגענו למקום שנשים שמגיעות לפסגה, או קרוב לשם, מרגישות לראשונה ביטחון במעמדן ופותחות את הפה בכנות. עלינו לשנות את התשתיות כך שיהיו מותאמות לאמהות עובדות, ולהקל עליהן ליצור איזון בין קריירה למשפחה. חשוב מאוד שיהיו עוד נשים בצמרת הפוליטית, וצריך לאפשר להן להגיע לשם. לא מספיק שיש בן זוג תומך שמתחלק בנטל. זה נחוץ, אבל לא יאפשר קריירה של ממש. בלי בעלי לעולם לא הייתי מגיעה לוושינגטון, הוא טיפל בילדים רוב הזמן, אבל עובדה שזה לא הספיק. הילדים שלנו זקוקים לאמא".
סלוטר מציעה כמה טיפים ונקודות למחשבה מתוך החוויה שעברה:
1. יש להבין מהו הרצון האמיתי שלך ומהו סדר העדיפויות. "חלק משמעותי במסע שלי מחוץ לוושינגטון היה לגלות מה אני באמת רוצה", כתבה במאמר. "גיליתי שאני לא רק צריכה להיות בבית עכשיו אלא רוצה באמת בתוך תוכי להיות שם".
2. צריך להתייחס לילדים כאל נכס וערך מוסף כאדם וכעובד, ולא כאל מכשול. "מחקרים שנעשו מראים שאנשים שמבלים עם ילדים הם יצירתיים יותר ופותרים בעיות טוב יותר. הספרים שקראתי עם ילדיי, הסרטים בהם צפינו יחד והמשחקים שלנו, השאלות שנשאלתי והתשובות, הרחיבו משמעותית את עולמי ועשו אותי עובדת טובה יותר".
3. צריך לשנות את הנורמה ולהתאים בין שעות העבודה לשעות הלימודים של הילדים. "המצב הקיים מותאם לעולם הישן, בו רוב האמהות נשארו בבית, וממנו מתחילות מרבית הבעיות ברוב הבתים."
4. צריך לאפשר יותר עבודה מהבית. "יותר שעות משרד, אין משמען עבודה יעילה יותר, ומחקרים מוכיחים זאת שוב ושוב".
5. עם תוחלת החיים הארוכה שיש היום, אין סיבה שהשוק לא ישתנה ונשים יגיעו לפסגה בגילאי השישים ולא בגיל שלושים. "יש שעון ביולוגי אחד, וכל הלחץ הזה להתחיל קריירה בגיל צעיר יוצרת בעיות פריון והורות מאוחרת. נשים יכולות, אם לא תהיה אפלייה על פי גיל ותעודדנה לכך, להתחיל קריירה בגיל 45, לאחר שהתפנו מהחלקים היותר עמוסים של גידול ילדים".
"הגברים צריכים להשתנות"
מרבית הבלוגריות והנשים המשפיעות ברשת התייחסו למאמר ברצינות. "כמישהי שעזבה עבודה מעולה כדי לבלות יותר עם ילדיה", מספרת קארן וולרונד מהבלוג 'בליס יור הארט', "אני מסכימה ויכולה להעיד שאפשר להשיג הכל, רק לא בבת אחת".
"מתי נפסיק להביט על עצמנו כאמהות ועל מה שאנחנו יכולות או לא יכולות להשיג", שואלת מגדה פסני מהבלוג 'מוקסיויל'. "ונתחיל לבחון כיצד הגברים והמערכת יכולים להשתנות, ונדרוש מהם את השינוי הזה?"
"לדעתי יש פה טעות", אומרת העיתונאית ג'ואן במברגר. "גם גברים לא יכולים להשיג הכל, גם הם מוותרים על משהו, אבל מהם איש מעולם לא ציפה למשהו אחר. הם לא מצפים זאת מעצמם. גם הפמיניזם לא ציפה מהם לשנות את התפקיד בצורה כזאת. זה עגום, בעיקר כי כשכל הנשים האלה עוזבות את התפקיד, מי שממלאים את מקומן הם כמעט תמיד גברים".