המקום: בית המשפט לענייני משפחה. הזמן: ערב ליל הסדר. המקרה: בית המשפט עומד להחליט אצל מי יחגגו דני והילה (שמות בדויים) את ליל הסדר, אמא או אבא?
לפי הסכם הגירושים, האב אמור היה לארח את ילדיו, אולם האם מסרבת לכך, למרות שהילדים רוצים להיות איתו. רגע לפני כניסת החג קובע בית המשפט שהאבא יזכה לליל סדר משפחתי. כשהם כבר בבית האב, מבקשים הילדים לחזור לביתם ולחגוג את החג עם האם. הסיבה: מסרון מהאמא שמבטיחה 100 דולר מתנה למי שימצא את האפיקומן.
גרושים? חתמתם על הסכם אך כשמגיעים החגים עולים הוויכוחים מחדש? נפרדתם לאחרונה ולא בטוחים איך מיישמים את ההחלטות כאשר מגיע ערב החג? הנה כמה דברים שכדאי לכם לדעת רגע לפני ליל הסדר.
טבלת חגים מסודרת
ברוב הסכמי הגירושים ישנן החלטות כתובות ומפורטות לגבי החגים. בדרך כלל מדובר בטבלה מוכרת ומגובשת שעל פיה מגיעים ההורים להחלטה מראש היכן יעשו הילדים כל חג. לרוב קיים איזון בין האב לאם, כך שאם בראש השנה הילדים התארחו אצל האבא, בערב פסח יהיו הילדים עם האם ובשנה הבאה יתחלפו. הבעיה מתחילה כאשר אחד ההורים מסרב לעמוד בהסכם.
"ישנם תהליכים שקורים במשך השנה ומובילים את אחד ההורים לא לעמוד בהסכמים", אומרת עו"ד נורית פיש, המתמחה בדיני משפחה. "זה קורה לרוב כאשר צד אחד פותח פרק ב' בחייו והשני לא. התחושה של להיות לבד בליל הסדר כאשר לצד השני יש בן זוג וגם הילדים איתו בחג, יוצרת תסכול רב. הרבה פעמים הורה כזה יעשה מניפולציות להשאיר את הילדים איתו בחג. לפני החגים אנחנו בכוננות. הזוגות הפרודים לא סיימו לריב על הסכם הגירושים, תחושות העלבון והכעס לא נגמרות והמון פעמים הילדים משלמים את המחיר".
אז מה מומלץ לעשות?
"קודם כל, לא להילחם באמצעות הילדים. אל תענישו אותם, אל תשתמשו בהם בכדי להעניש את הצד האחר ואל תסיתו אותם".
מה קורה אם חוששים שהצד השני לא יעמוד בהסכם?
"תנסו לפתור את הדברים מראש. תעדכנו כמה שבועות לפני את בן הזוג לשעבר ותשאלו האם הוא זוכר שהילדים אמורים לחגוג עמו את החג. במידה ויש התנגדות, תוכלו להספיק להגיע לבית המשפט מוכנים. כאשר מגיעים בזמן, בית המשפט יכול למנות 'מתאם הורי' שידאג לעשות סדר באמצעות ייעוץ משפחתי. המתאם מספק דו"ח לבית המשפט שמקבל החלטה לפיו. אם קרה לכם בעבר מקרה דומה, אם כל חג יש תירוץ אחר שמונע מהילדים להגיע, תפעלו מראש. סרבנות קשר זה דבר שצריך לעצור. זה לא משהו שנעשה מהיום למחר, אך עם טיפול נכון ושופט נחוש זה יכול להיעצר".
בעניין החגים אין משמעות למשמורת משותפת או חלקית. החגים אמורים להתחלק בין ההורים. בכל מקרה מומלץ לעמוד בהסכמים הכתובים ולקחת בחשבון כי אי עמידה בהתחייבויות יכולה לפגוע באופי המשמרות בעתיד.
"היה לי מקרה של אמא ששלחה את בתה לאביה יומיים לפני החג", אומרת עו"ד פיש. "את ליל הסדר היא היתה אמורה לעשות איתה, אך בערב החג כשהיא באה לאסוף את הילדה אף אחד לא היה בבית. מסתבר שהאב נסע עם בתו לחגוג את החג באילת. פנינו לבית משפט שהוציא צו שקורא לו להחזיר אותה מיד. בדיון שנעשה לאחר המקרה החליט בית המשפט לבטל את הסדרי הלינה של הבת אצל האב משום שנהג בבריונות".
מה לגבי רצון הילדים? האם בית המשפט מתייחס לבקשותיהם?
"זה תלוי בגיל. אחרי גיל 10 מקשיבים יותר לרצון הילדים. הבעיה היא שלא תמיד יכולים לדעת אם מדובר ברצון הילדים או בהסתה, או אם אחד ההורים מפתה אותו להישאר אצלו. באופן כללי, ילדים לא באים לאולם בית המשפט. במידה וקיים צורך מדברים איתם ביחידות בלשכה, ולרוב בית המשפט מסתמך על חוות דעת של אנשי מקצוע".
אבל עוד הרבה לפני שמגיעים לבית משפט, פיש ממליצה לעצור רגע ולחשוב על טובת הילדים. "לפעמים שוכחים שיש אנשים שפויים שמסוגלים להידבר גם אחר הגט. ישנם מקרים שהורים מגיעים להסכמים שחגים חוגגים בבית האם, כי שם האווירה משפחתית יותר, ובהזדמנויות אחרות, כמו חופשות, יבלו הילדים יותר זמן אצל האב. חבל שבסופו של דבר הילדים ישלמו על אגו ההורים. אם, למשל, תציידי את הילד במתנה לאשתו החדשה של בן הזוג לשעבר תקבלי אסירות תודה מהצד השני, הילד יגדל וישתקם באווירה טובה והרווח יהיה של כולם".