פחות משבוע לאחר פרסום הפרשה ב-mako, נקראה הבוקר א', צעירה מאזור הצפון שילדה את תינוקה בכוחות עצמה בביתה ומסתתרת בחודש האחרון מפני רשויות הרווחה, לדיון בבית המשפט בעניין התינוק, אותו נדרשה למסור לידי הרשויות על פי צו חירום. א', הממשיכה להסתתר מפני הרשויות, לאחר ששלושת ילדיה הראשונים הוצאו מידיה, מוגדרת כנמלטת מקיום צו ולא נכחה בדיון. עורך דינה, יוסי נקר, שייצג אותה בפני שופט בית המשפט השלום לנוער, אילנית אמבר, הסביר כי לא התייצבה מחשש שתיעצר או שתינוקה יוצא מידיה.

_AD_"ברווחה הסבירו שאין להם כרגע פתרונות של יחידת אימהות מתאימה, שמאפשרת לתינוק לשהות עם אמו מבלי להפריד ביניהם ומספקת השגחה מתמדת", מסביר היום עו"ד נקר, "לדבריהם, אין כרגע משפחות אומנה שיכולות לארח את האם. שופטת בית המשפט אימבר הציעה כי א' תעבור עם בנה למשפחת אומנה שתהייה מוכנה לארח אותה לכמה חודשים עד ש-א' תוכיח את עצמה כאם. לכן, על פי רשות בית המשפט, אנחנו פונים לציבור לאיתור משפחה כזאת". עו"ד נקר מדגיש כי הוא, בשמה של א', לא יסכים לפתרון שבו לא תשהה עם תינוקה 24 שעות ביממה. "אנחנו לא מסכימים להעביר את התינוק לפנימייה כי אז האפוטרופסות על התינוק עוברת לידי הרווחה", הוא אומר. עם זאת, יש לציין כי טרם התקבלה החלטת השופטת בעניין ההצעות שעלו במהלך הדיון. 

לפני כחודש פרסמה משטרת ישראל קריאה לציבור לסייע בחיפוש אחר א', שהוכרזה כנעדרת לאחר שנעלמה עם התינוק היילוד מביתה שבצפון. עם פרסום ההודעה, א' כבר התמקמה במקום בו היא מסתתרת, אך לפני שתגלה את מקום מחבואה, היא מחכה להגיע להסכמה עם משרד הרווחה באמצעות עורך דינה. בשבוע שעבר הסבירה א' בראיון ל-mako מדוע בחרה להסתתר: "אני יושבת פה מסיבה אחת - כי אני רוצה להיות אמא. רק בגלל הילד", אמרה, "החודש האחרון היה לי קשה, אבל אם הייתי נשארת שם בבית, הייתי נשארת בלי הילד כי הם היו באים ולוקחים לי אותו. אני רוצה לגדל את הילד הזה. אני חייבת להפסיק להרגיש כמו רחם בשביל מישהו אחר".

_OBJ

א', היא עובדת ניקיון שעלתה לארץ מרוסיה לפני כשמונה שנים ושירתה בצה"ל. לפני כחודש ושבועיים ילדה בביתה, באמצעות בן זוגה ומבלי ידיעתו של איש מלבד שניהם. א' ילדה כבר שלוש פעמים לפני לידת התינוק הרביעי האחרון. עם זאת, לא גידלה אף אחד משלושת התינוקות שהועברו מיד עם לידתן לרשויות הרווחה ולאחר לידת תינוקה השלישי - קבעו ברווחה כי היא אינה בעלת מוסגלות הורית. ברווחה שללו מכל וכל אפשרות שמצב כלכלי הוא מהווה שיקול להוצאתו של ילד מביתו ומסרו כי הם מנועים מלהתייחס למקרה הספציפי בשל מגבלות סעיף 24 לחוק הנוער טיפול והשגחה.

עו"ד נקר הסביר בשבוע שעבר את הרציונל שעומד מאחורי התבצרותה של א' עם תינוקה ובעלה במקום מסתור. "ברגע שיתפסו אותה יקחו לה את הילד ויפרידו ביניהם", אמר, "ככל שהזמן עובר והיא נמצאת עם הילד והילד בסדר, היא למעשה מוכיחה את המסוגלות ההורית שלה, הרי זאת למעשה הפעם הראשונה שבה ניתנת לה בכלל ההזדמנות לגדל את אחד מילדיה".

ממשרד הרווחה נמסר בתגובה: "דיונים בבית משפט לנוער מתנהלים בדלתיים סגורות ועל כן איננו יכולים להתייחס לפרטי הדיון ולא נוכל לדון בנוגע לשיקול הדעת וההמלצות הטיפוליות שהעלו שרותי הרווחה".

משפחות המעוניינות לבדוק אפשרות לקבל את א' ובנה לאומנה למספר חודשים (הדבר מותנה באישור רשויות הרווחה), מוזמנות לפנות לעו"ד נקר במייל: nakary@netvision.net.il