טיול עם ילדים נועד גם להם וגם לכם. אין ספק שאם החלטתם לטוס לחו"ל - נופש בסגנון בטן-גב הוא הפתרון הקל עבור משפחות, אבל בשלב מסויים גם זה נמאס ובהחלט אפשר אחרת. הכל תלוי ברמת התכנון והארגון לפני צאתכם. אספנו עבורכם כמה טיפים שיעזרו לכם לצלוח את הטיול בשלום:
1. בחרו יעד שמתאים לכולם. יש לא מעט אפשרויות לנופש עם ילדים, אבל אירופה שופעת מכל לכל, ולכן קל מאוד לשלב בטיול במרבית מיעדי היבשת בין אתרים ופעילויות המתאימים לילדים קטנים לבין כאלה המתאימים להורים או לילדים בוגרים. כדאי לכלול פעילויות המתאימות לכולם - שיט באגם, ביקור בשמורות טבע או בילוי בחוף הים, למשל.
2. כל אחד בוחר פעילות. ותרו על פעילויות שאחד הצדדים סובל מהן, ונסו לחפש דרכים כדי לחבב על הילדים מקומות כמו מוזיאונים, כנסיות ומסעדות, ואף לתת להם הסברים המתאימים לגילם. נסו לחלק את הזמן בכל יום כך שכל אחד ואחד יבחר פעילות אחת או אתר אחד שהוא רוצה.
3. אל תעמיסו פעילויות. חשוב מאוד לא לדחוס יותר מדי אתרים ופעילויות ולרווח את היום ככל האפשר, כדי לא להגיע לקצה גבול היכולת של הילדים ושלכם. כדאי מאוד להשאיר זמן לפעילויות קטנות ולא מתוכננות וליהנות גם ממקומות קטנים ונחמדים שלא תכננתם להגיע אליהם. השאירו זמן לעצירה רגועה במגרש משחקים שנקרה בדרככם, בדוכן פיצה או גלידה, בחנות צעצועים או בחנות מוזיקה.
4. תכנון נכון. תכננו את הטיול מראש ושתפו את הילדים בתכניות. ספרו להם על המקומות שבהם תטיילו והראו להם מידע באינטרנט, בספרים או בתמונות. את הגדולים רצוי גם לשאול היכן הם רוצים לבקר ולשלב זאת בתכנון. אפשר גם ללמד את הילדים כמה מילים בשפת המקום.
5. תחומי אחריות. תנו לילדים תפקידים במהלך הטיול (אחראי מים, למשל). זה גם יגרום להם להרגיש חלק מתהליך התכנון, וגם ילמד אותם שיעור באחריות.
6. בטיחות. אל תשאירו את הילדים (במיוחד הקטנים) לבד אפילו לרגע כדי לרוץ לקנות כרטיסים, שתייה או חטיפים.
7. נסיעות. לילדים אין סבלנות בנסיעות ארוכות ולכן עשו הרבה הפסקות בדרך והשתדלו להימנע מנסיעות מיותרות. היערכו לנסיעות ארוכות מראש מבחינת סדר ישיבה, אוכל ונשנושים, ציוד והפעלות.
8. אוכל. חשוב לאכול בזמן ושתמיד תמיד יהיה משהו לאכול שהילדים אוהבים ומכירים, מכיוון שילדים רעבים הם חסרי סבלנות. עדיף לשלב בין אכילה במסעדות, פיקניקים בטבע ואוכל שקונים בסופרמרקט. כדאי גם לקחת כריך או משהו טעים לטיסה (ילדים וגם מבוגרים אינם תמיד אוהבים את האוכל המוגש בטיסות) ולתחילת הטיול.
9. תרופות. הצטיידו בתרופות נגד כאבים, להורדת חום, בטיפות אוזניים, בפלסטרים, ביוד ובתחבושות.
10. משחקים. בחרו עם הילדים כמה מהמשחקים האהובים עליהם, עם העדפה לכאלה שאינם תופסים הרבה מקום ושאפשר לשחק בהם בטיסה ובנסיעה ברכב (למשל: חוברות צביעה והדבקה, דפי ציור, טושים וצבעים). הוציאו את המשחקים מאריזתם המקורית וארזו מחדש בצמצום.
11. ספרים. בחרו עם כל ילד כמה ספרים (לא גדולים ולא כבדים מדי) שאותם ירצה לקחת. ילדים קטנים יעדיפו את הספר המוכר והאהוב שהם כבר מכירים בעל פה.
12. חפץ אהוב. קחו עמכם את הדובי או את הבובה שהילדים קשורים אליהם במיוחד או כל חפץ אחר שיגרום להם לחוש ביטחון.
13. מושב לאוטו. אם אתם שוכרים רכב, הזמינו מושב לתינוק או לילד מראש, ואם אין כזה או שהתשלום עליו גבוה מומלץ לקחת את הכיסא הקבוע של הילד.
14. כלי תפירה, כפתורים, סיכות ביטחון. למקרה שנקרע הרוכסן בזוג המכנסיים היחיד שעוד לא התלכלך ולמקרים רבים נוספים.
15. לינה. רצוי להזמין מקומות לינה מראש, מה שיפחית במידה ניכרת את הלחץ במהלך הטיול.
16. ציוד לתינוקות. קחו את כל מה שצריך, אבל אל תעמיסו. זכרו שבכל סופר באירופה יש חיתולים, תחליף מזון לתינוקות, מגבונים ועוד, במידה ותתקעו בלי. חשוב לקחת עגלה קלה ונוחה, ולתינוקות רכים גם מנשא נוח.
17. בגדים חמים. גם אם נוסעים בקיץ, מומלץ לקחת בגדים חמים לכולם לערבים וללילות הצוננים.