אפילו היום, עם כל הקדמה והידע של בני האדם, מגיעים ממצאים חדשים שמראים לנו כמה מדהימה וגאונית היא המכונה האנושית. אומרים שאדם משתנה לנצח כשנולדים לו ילדים, ועדיין, לפעמים קשה להבין את השינוי הדרסטי שמתחולל אצל אבות, שרגע אחד מעניין אותם רק כדורגל ובחורות, ופתאום הם מלטפים ברכות יצור קטן ומזילים דמעה. מחקר אמריקני חדש מסביר את הטרנספורמציה המרהיבה הזאת מבחינה ביולוגית: מסתבר שלאחר הולדת תינוק, צונחות רמות הטסטוסטרון הגברי, יורדות לחצי התורן, ומאפשרות להם להתפנות לילד החדש.
דחף מיני נמוך
החוקרים, מאוניברסיטת "נורתווסטרן" שבשיקגו, בדקו מעל 600 גברים בשנות העשרים לחייהם במשך חמש שנים. במהלך התקופה, ליותר משליש מהגברים נולד תינוק מבת הזוג והם הפכו לאבות. דווקא הקבוצה הזאת, אלה שהיו לאבות, התחילו את המחקר עם רמות הטסטוסטרון הגבוהות ביותר, דבר שמראה, ביולוגית, על הצורך למצוא בת זוג ולהתרבות, אך לאחר הולדת התינוק, ירדה רמת ההורמון הגברי באופן קיצוני. החוקרים טוענים שביולוגית, הגוף מייצר פחות טסטוסטרון כדי שהגברים ירגישו פחות דחף מיני, ויוכלו להתפנות לטיפול בילד.
"הגברים שרמות הטסטוסטרון שלהם היו הנמוכות ביותר, היו אלה שטיפלו בצורה מסורה ורבה יותר בילד", אומר כריסטופר קוזאווה, מרצה לאנתרופולוגיה ומנהל המחקר. "הטסטוסטרון גורם לגבר להפגין התנהגויות תחרותיות שמשמשות אותו בדרך למציאת בת זוג. גידול של תינוק אנושי הוא מאמץ אדיר, ודרוש עבורו שיתוף פעולה. במחקר הזה אנו מראים שאבות מתוכננים ביולוגית לעזור במלאכת גידול הילדים. זהו המחקר הראשון שעומד על הקשר בין התמסדות לבין צניחת הטסטוסטרון. עוד דבר נחמד הוא שגברים שמצליחים לשמר את הרמות הנמוכות של ההורמון בעצם מחסנים את עצמם כנגד מחלות רבות, ובריאותם הכללית תהיה טובה יותר".
יותר זמן עם התינוק, פחות טסטוסטרון
החוקרים לקחו דגימות רוק מהנבדקים, קבוצת רווקים מהפיליפינים, בני 21, ללא ילדים. במהלך חמש השנים הבאות ירדה רמת הטסטוסטרון של כולם בכ-14 אחוז, אך בקרב אלו שהביאו ילדים, ירד ההורמון ב-34 אחוזים ויותר. בחודש הראשון לאחר הלידה, נרשמה ירידה ממוצעת של כ-50 אחוזים ברמות ההורמון, ואז חלה עלייה הדרגתית, אך עדיין המספר נשאר נמוך משמעותית מבגופם של הגברים נטולי הילדים, עד שהילד הגיע לגיל שנה או שנתיים.
אצל הגברים שדיווחו שהם מטפלים בילד בעצמם בין שעה לשלוש שעות ביום נצפתה הירידה הגדולה ביותר, והחוקרים מדגישים שאין כל קשר למחסור בשינה או למתח. "הגברים שטיפלו בילדים יותר לא ישנו פחות, ולא כולם היו מתוחים, לכן אנו משוכנעים שזו לא הסיבה שההורמון נותר נמוך", מסביר האנתרופולוג ואחד מהחוקרים הראשיים במחקר לי גטלר. "אני חושב שהגיוני להניח ולצפות שרמות הטסטוסטרון של גבר יישארו נמוכות כל עוד הוא ימשיך להיות מעורב מאוד בגידול הילדים".
"גברים, קחו חופשה מהעבודה לאחר הלידה"
"אני תמיד אומרת לגברים במשפחות שאני מייעצת להן שככל שהם יהיו פחות בבית אחרי הלידה, כך פחות יתחשק להם להיות עם הילד", אומרת סיון טמיר-משגב, יועצת הנקה מוסמכת, דולה ומלווה של נשים אחרי לידה. "זה אולי נשמע אבסורד, אבל ככה זה. גברים משתמשים בעבודה כתירוץ לצאת מהבית, וכשהם יוצאים, במקום שזה ימלא אותם בכוחות חדשים, הם חוזרים פחות פנויים. ברגע שיוצאים מהסיסטם יותר קשה לחזור, והם באמת לא מרגישים מחוברים. דווקא אלה שמתפנים, לוקחים חופש וכביכול עשו יותר ויתורים, מדווחים שהם מרגישים חיבור שלא היו מוותרים עליו. ההמלצה שלי לזוגות בהריון היא להכין את הקרקע מראש: לקחת שבועיים לפחות חופש מהעבודה ולהחליט שהולכים על זה. גם אם מדובר ב- Fake it till you make it, גם אם קשה, אם מתעקשים וממשיכים מגלים שלא מתחשק אחר כך שום דבר חוץ מלהיות בבית, והמרדף אחרי כסף וקריירה מפסיק לתפוס את המקום הראשון".
>> תמונות קשות: אבא עושה פדיחות
בהריון או בדרך לשם? כנסו לאתר תשעה חודשים: המדריך המלא להריון ולידה