פעם שלישית גלידה, נהוג לומר. חשבתם פעם למה אף אחד לא מדבר על הפעם הרביעית? מחקר חדש מגלה שההנאה שבהורות מתחילה להיעלם כאשר מצטרף למשפחה הילד הרביעי. המחקר של אוניברסיטת פנסילבניה שבפילדלפיה, שנערך על ידי חוקרים מגרמניה ומארה"ב, מצא גם שהורים מבוגרים יותר, בגילאי 40 ומעלה, נהנים יותר מההורות מאשר הורים צעירים, ומאושרים בהרבה מעמיתיהם בני אותו גיל שלא הביאו ילדים.
ילד רביעי מעצים את הקשיים
המחקר, שפורסם בעיתון "סקירת התפתחות האוכלוסיה", והתבסס על מידע שנאסף ממעל מאתיים אלף נסקרים, מנסה לנפץ את המיתוס הידוע "ילדים זה שמחה". "יכול להיות שילדים הם השקעה לטווח ארוך, מבחינת האושר שהם מביאים להוריהם", אומרת החוקרת הראשית, מיקו מירסקילה. "יש עוד המון דברים אחרים שמשפיעים על האושר, וקשה לבודד את המרכיב הזה מאחרים, אבל כאשר שמים בצד גורמים אחרים, כמו, בין היתר, את חיי המין, ההכנסה, ואת המקום בחיים בו נמצאים ההורים, אפשר לראות באופן מובהק שכאשר הילדים מתבגרים, וההורים נמצאים בין גילאי 40 ל-60, זה השלב שבו הם באמת מתחילים ליהנות מילדיהם רגשית. כמו כן, ילד רביעי, ואלה שיגיעו אחריו, מעצימים את הקשיים מאוד, מכל הבחינות".
המחקר מצא שבין השנים 1997 ל-2005 דיווחו הורים על אושר רב יותר מאשר זה שחוו בין השנים 1981 ל-1996. לפי המחקר, ההסבר לכך הוא שבשלבי ההורות הראשונים על הנאות ההורות מעיב צל כבד של החוויות הקשות שבטיפול בתינוקות, כמו חוסר שינה ועומס כלכלי. ככל שההורים וילדיהם מתבגרים, כך יורד הלחץ, ועם עצמאותם המתפתחת של הילדים, ההורים מרגישים מאושרים יותר ונהנים מההורות באופן שלם יותר.
"אחרי שהילדים הראשונים כבר גדלו, קשה להתחיל מהתחלה"
"אצל רוב ההורים, השנים הראשונות בחייו של הילד הן הקשות ביותר, אבל זה מאוד אינדיבידואלי", אומרת נעמה רגב, מאמנת להורות, זוגיות והתפתחות. "יש הורים שתקופת ההתבגרות של הילדים היא עבורם החלק הקשה ביותר. ריבוי ילדים יכול להיות חוויה קשה בעיקר כשהילדים הראשונים גדלו כבר, ואז שוב צריך להתחיל מהתחלה עם קשיי התינוקות. כמובן שלכל כלל יש יוצא מן הכלל, ויש שיגידו שיותר קל כשהילדים הגדולים מגדלים את הקטנים.
"מה שבטוח זה שלאושר של ההורים יש השפעה מכרעת על האושר של הילדים, והורים חייבים לקחת אחריות על מה שהם מעבירים הלאה. יש דרכים רבות להקל, הכל עניין של תפיסה והסתכלות. אם אדם מגדל את ילדיו שלא מתוך שמחה הוא עושה להם עוול גדול. אווירה של לחץ בבית בשנים הכי קריטיות היא גרועה ממחלה. הילדים רגישים וסופגים הכל, ועל ההורים שחשים בקשיים ללכת ולקבל תמיכה ועזרה מקצועית".