לרוב תפקידם של ההורים הוא ללמד את ילדיהם כיצד נוהגים בזהירות על מנת שלא יקרה להם שום דבר רע, אבל אנו חיים בעידן טכנולוגי משתנה ומתפתח, ולפעמים גם עלינו ההורים מוטלת חובת הלמידה. כל הורה מכיר את הדחף העצום לחלוק את התמונות של האוצר שלו עם העולם, הדחף הזה לא השתנה, אך עם זאת, פעם לא היו רשתות חברתיות, חשיפה גדולה כל כך, וגם לא פדופילים שאורבים בהן לתמונות של ילדים רכים. מומחי אבטחת מידע בכל העולם מתריעים ומזהירים: מדובר בסכנה ממשית שאפשר להתגונן מפניה. הכנו לכם מדריך קצר – עשה ואל תעשה להורה ברשת.
אל תקבלו הצעת חברות מאדם לא מוכר
ברשת סי.בי.אס הוציאו מספר הנחיות להתנהגות הורית טובה בנושא של ניהול תמונות בעקבות המלצות ארגון ה-FBI האמריקני:
1. שנו את ההגדרות בפייסבוק לפרטיות ביותר, וכך גם בטוויטר, אינסטגרם וכל רשת חברתית אחרת שאתם חברים בה. כיום ניתן בפייסבוק ליצור רשימות מצומצמות שרק הן יכולות לראות את התמונות. אם יש לכם בפייסבוק גם חברים שאינם באמת קרובים, השאירו אותם מחוץ לרשימה.
2. תמונות עירום של הילדים לא צריכות לעלות לשום מקום. נקודה.
3. אל תקבלו הצעות חברות מאנשים שאינכם מכירים.
4. לפני שאתם משתפים תמונה של הילד, תשאלו את עצמכם האם הילד יהיה מרוצה מכך שהיא פומבית בעוד עשר שנים. אם התשובה עלולה להיות לא, אל תעלו אותה. בכל רגע יכול מישהו לשמור אצלו את התמונה, וכך, בעצם, היא יוצאת מידיכם.
5. הזהרו במתן אינפורמציה על עצמכם. אל תכתבו את הכתובת שלכם או כתובת הגן של הילד, למשל. לא בפייסבוק ולא באתרים אחרים. אי אפשר לדעת לאילו ידיים האינפורמציה עשויה להתגלגל.
6. בסיטואציה בה אדם שלישי העלה תמונה של ילדכם ותייג אתכם, החליטו האם היא מתאימה, ואם לא הסירו את התיוג ובקשו מהחבר שיוריד את התמונה, מאחר שכל חבריו יכולים לראות אותה.
גם סרטוני וידאו הם דבר שהורים רבים נהנים להעלות ישירות מהטלפון ולחלוק עם העולם, וגם ליוטיוב יש חוקים משלו, שלהורים שכדאי מאוד לקחת בחשבון. חברת "קומונסנס" העוסקת בניהול מדיה של ילדים, הוציאה את ההנחיות הבאות לגבי סרטונים:
1. אם אתם הורים שמעלים סרטונים, כדאי שתכירו היטב את האתר, תבינו את הגדרות הפרטיות השונות ותדעו שיש בו לא מעט פדופילים שעשויים לצרף את הסרטון של הילד שלכם לאחת מרשימות הצפייה שלהם. 2. אם אתם רואים שסרטון של הילד שלכם מקבל פתאום מספר גדול של צפיות, חפשו את הסיבה לכך. כמו כן, מומלץ לקרוא את המלצות הבטיחות של יוטיוב.
3. צפו בסרטונים היטב לפני שאתם מעלים אותם, כדי שלא יהיה בהם תוכן שחמק מעיניכם.
4. כדאי שהסרטונים שאתם מעלים לא יהיו חושפניים, או כאלה שעלולים לגרום לילד למבוכה בעתיד, כי גם את הסרטונים, כמו תמונות, כל אחד יכול לשמור אצלו במחשב בעזרת תוכנה פשוטה.
5. את הסרטונים כדאי לפתוח רק למוזמנים, או תחת הגדרה שרק מי שמקבל את הלינק יכול לפתוח אותו.
6. אל תחשפו את זהותכם או את זהות ילדיכם בפרטים של הסרטון. עדיף לא להעלות תמונות בהן רואים את הבית שלכם, את גן הילדים מבחוץ, או שאר פרטים מזהים.
7. כשמתייגים את הסרטון כדאי לא להשתמש בתגיות פופולריות שעלולות להביא אליכם בטעות אנשים זרים, וגם לא לחשוף בתיוג את שמות הילדים או פרטים מזהים.
8. אם אתם נתקלים בתוכן שנראה לכם מסוכן או בלתי ראוי, סמנו אותו בדגל ודווחו ליוטיוב.
9. אם אתם בכל זאת מעלים תוכן של הילדים באופן פומבי, חסמו את האפשרות לתגובות.