בחלוקת המטלות המשפחתיות, בעלי ואני מבצעים רוטציה בביצוע הקניות בסופרמרקט. בשבוע שעבר היה זה תורי. החלטתי שזו הזדמנות נהדרת לבדוק באופן תצפיתי האם ניכרת כבר ההשפעה של הגזירות הכלכליות החדשות על האופן שבו אנחנו עושים קניות, במיוחד שבוע וחצי לפני ראש השנה.
אמנם המחקר שביצעתי אינו מייצג, אך אגלה לכם כבר עכשיו שהמסקנה הראשית שלי היא שלילית. שוב ראיתי עגלות שעולות על גדותיהן ומכילות מוצרים שהמילים העיקריות שעולות בראשי לתאר אותם הן "פינוק" ו"ההיפך מבריא", חשבוניות הקנייה נמצאו זרוקות בפח ועל הרצפה ביציאה, ומצאתי עוד שלל אלמנטים שמעידים על צרכנות לא נבונה. הגעתי למסקנה, אשר מקבלת חיזוק גם מהעבודה שלי עם לקוחות חדשים, שכנראה הכללים הבסיסיים לקניות אינם ידועים לכל, או שאינם מושרשים מספיק, או שאולי אנשים פשוט לא מאמינים שהם אכן עובדים. לפיכך, קבלו 10 כללים בדוקים ומוכחים שכדאי לזכור (ולבצע!) כשעושים קניות:
1. הכינו רשימת קניות מפורטת. זה אולי נשמע טיפ נדוש, אך עדיין, הרבה מאוד אנשים מגיעים לסופר ללא רשימה כתובה (על פתק או בסלולרי), ובמקום זאת עורכים את הקנייה על בסיס הזיכרון שלהם ובעיקר על בסיס ההרגל. כתיבת רשימת קניות מבוססת על 3 דברים שחייבים לעשות לפני שיוצאים מהבית: רישום שוטף של מוצרים בסיסיים ברגע שאזלו, תכנון הארוחות לשבוע הקרוב (או לשבועיים הקרובים אם אתם מבצעים קנייה פעם בשבועיים) ובדיקת מלאי במזווה, במקרר ובמקפיא. אני בטוחה שבמזווה של רוב בתי האב בישראל יש מוצרים נשכחים (ורבים מהם כבר פג תוקפם) או כאלו שדוחים את השימוש בהם מסיבה כזו או אחרת. אז לא צריך לחכות לפסח כדי לרוקן את ארונות המטבח והמקרר, עשו זאת כל חודשיים-שלושה ותופתעו ממה שתמצאו ומכמה שזה יצמצם את הקניות הבאות שלכם.
ועוד דבר בנוגע לרשימה: רשמו אותה לפי קטגוריות (ירקות ופירות, מוצרי חלב, שימורים, טואלטיקה וכו') – דבר שיקל ויזרז את הקנייה בחנות עצמה.
2. אל תגיעו לסופר רעבים. עוד כלל ידוע שרבים מתעלמים ממנו. ההשפעה של הריחות והמראות המפתים בסופר על תת-המודע שלנו הינה חזקה מאוד וקשה להימנע ממנה. כמובן שככל שמגיעים רעבים יותר כך הפיתוי חזק יותר, ואנו מוצאים את עצמנו מעבירים בקופה מוצרים שאפילו אנו מופתעים מאוחר יותר (כשהרעב עובר) שהרשינו זאת לעצמנו. אם יצא לכם אי-פעם להיות במסעדה כשאתם לא כל כך רעבים, אז אתם בטח זוכרים איך הרגשתם כשהסתכלתם על הצלחות של האנשים סביבכם, ולא הבנתם איך הם מסוגלים לאכול כל כך הרבה. זה בדיוק אותו הדבר בסופרמרקט.
3. אל תקחו את הילדים לקנייה. מוכח באופן מובהק שכשהילדים מצטרפים לקנייה, החשבון גדל בכ-20 אחוז. ברור לכולנו מדוע, לא? כולנו חוטאים בזאת מדי פעם, אך תשתדלו להימנע מכך, ולו רק בגלל ההוצאה הכספית הגדולה.
4. אל תשוטטו. הגעתם לסופר שבעים ועם הרשימה שלכם? נהדר. אין צורך שתעשו טיול בכל מעבר ובכל אזור בחנות "רק כדי לבדוק שלא שכחנו משהו". זו שיטה קלאסית להגדלת הסל שלא לצורך. תלכו רק למדפים המכילים את המוצרים שנמצאים ברשימה שלכם. יישום של טיפ זה הינו קל יותר אם אתם מבצעים את הקנייה בחנות שמוכרת לכם, אך גם אם החלטתם לבצע את הקניות בחנות חדשה (כי שמעתם שהיא הזולה ביותר), זכרו שרוב החנויות מסודרות באופן דומה, לפחות מבחינת סידור המוצרים בקטגוריות. אז קחו 2-3 דקות לאוריינטציה בכניסה לחנות (תשאלו איפה מוצרי החלב והלחם, לרוב הם בפאתי החנות) ואז תתחילו בקנייה.
5. בחנו והשוו מחירים. לפני שאתם מכניסים את המוצר לעגלה, בחנו את המחיר שלו, ותסתכלו שוב על המדף. אולי יש אלטרנטיבה שונה זולה יותר, ובאיכות דומה? תבדקו במיוחד את מוצרי המותגים הפרטיים - הם בדרך כלל זולים יותר אך לא תמיד. ישנם גם מוצרים יקרים שיש עליהם מבצעי מחיר באופן קבוע בחנויות שונות, מומלץ לפקוח עיניים ולשים לב, ולהגיע לחנות הספציפית רק כדי לרכוש אותם (חיתולים, מזון תינוקות, מארזי שתייה וכו').
6. זהירות, מבצעים! כתבתי כאן בעבר על מבצעים, אז אזכיר בקצרה שמאחורי המבצעים יש אסטרטגיה שלמה והיא בדרך כלל לא מושתתת על טובת הלקוח. תיזהרו במיוחד ממבצעים כמותיים (אחד פלוס אחד, שלוש במאה וכו'), מבצעים על מארזים, מבצעים בכניסה לחנות, ומבצעים על מוצרים חדשים. היזהרו גם כן מכרטיסי אשראי ייעודיים של הרשת (בניגוד לכרטיסי מועדון לקוחות רגילים שהינם ללא עלות), אשר יכבלו אתכם עוד יותר לקנייה ברשת הספציפית, ואשר בדרך כלל כרוכים בעלות חודשית לאחר השנה הראשונה.
7. תהיו חכמים בקופה. העמידה בתור היא השלב המעצבן ביותר במסע הקניות, ללא ספק, בעיקר כי אנו חשים שאנו עומדים ולא עושים מאומה ומתחילים פתאום לחשוש מגובה התשלום. יש לי שלוש עצות בעניין הזה: תעבירו את המוצרים בקופה לפי קטגוריות (הסיבה לכך בהמשך), אל תוסיפו לעגלה מוצרים מקו הקופות, וכששואלים אתכם: "תרצו משהו מהמבצעים?", פשוט תגידו לא.
8. שלמו במזומן ולא בתשלומים. נסו פעם אחת ללכת לקנייה עם מזומן בכיס במקום עם כרטיס האשראי. קחו עמכם מזומן בגובה התקציב השבועי שלכם לקניות בסופר, ותראו מה קורה. הניחו את המוצרים בקופה לפי סדר הנחיצות שלהם, ובמידה והחשבון מתקרב לגובה המזומן שלכם, פשוט הפסיקו להעביר את המוצרים. לא קל, אך נסו זאת פעם אחת. במידה ואתם בכל זאת קונים באשראי, אז אל תפצלו לתשלומים! כלל ברזל הוא שמזון לא קונים בתשלומים, שהרי זו קנייה שוטפת וקבועה ולא חד-פעמית. פיצול לתשלומים פשוט גורם לאפקט כדור-שלג בתשלומי האשראי.
9. בחנו את החשבונית. אנו תמיד ממהרים לעזוב את הקופה והסופר לאחר הקנייה, הראש שלנו כבר במחשבות על הצפוי לנו בהמשך (להעמיס את הקניות, סידורים אחרים וכו') ואנחנו שוכחים לבדוק את החשבון. אז קחו עוד דקה אחת, עברו על החשבונית, תסתכלו שכל ההנחות המגיעות לכם אכן קוזזו, שאין מחירים חריגים (גבוהים) שאינם מוכרים לכם, ובדקו שלא גבו בטעות פעמיים על מוצר מסוים. אני ממליצה גם לא לזרוק את החשבונית ביציאה, ולהשתמש בה בבית על מנת לבצע "מיני-ניתוח" על הקנייה שלכם. במיוחד על מנת להבין מה עוד קניתם מלבד מזון (טואלטיקה, חומרי ניקוי, בגדים), וכמה זה עלה לכם. העברת המוצרים בקופה לפי קטגוריות מקלה מאד על ביצוע בדיקה זו.
10. פינוק אחד קטן בקנייה (אפילו שניים). אם יישמתם חלק מהטיפים האלו, תנו לעצמכם צ'ופר קטן או שניים בקנייה עצמה (או אחריה), כל אחד לפי העדפותיו: מוצר אורגני אחד, קפה הפוך לדרך, וכו'.
דבי קצב, היא יועצת לתכנון כלכלי אישי ומומחית לכלכלת המשפחה