חג פורים, כנראה החג החביב ביותר על ילדינו, חל השנה ב-24 בפברואר, וסביר להניח שהחגיגות בבתי הספר ובגנים בוודאי יתקיימו בימים חמישי-שישי שלפני כן. עם פחות מארבעה שבועות עד אז, כדאי להתחיל להתארגן כבר עכשיו, לחפש ולמצוא את התחפושות עבור ילדינו ואולי אפילו עבורנו.אבל רגע לפני שאתם ניגשים באופן אוטומטי כמעט לחנות הצעצועים הקרובה לביתכם כדי לקנות תחפושת בסכום לא מבוטל, קבלו 5 המלצות איך לעבור את החג הזה מבלי לפשוט את הרגל:
1. החליטו מראש ביחד עם הילדים על התחפושת. דברו איתם כבר עכשיו על זה, עוד לפני שאתם בכלל ניגשים לחנות. אתם יכולים להראות להם את מבחר התחפושות בקטלוגים המצורפים לעיתונים, לשאול אותם מהן ההעדפות שלהם ולהציב להם מראש סכום תקרה לרכישה. כדאי אפילו לבחור שלוש אפשרויות, כדי שתהיה אופציה חלופית מהירה אם התחפושת הרצויה תיגמר במלאי, או אם תגיעו לחנות ותגלו שהיא עוברת את סכום התקרה. בנוסף, כך גם תתנו לילדים את ההרגשה שיש להם את החופש לבחור. הסבירו להם את החשיבות של הבחירה שלהם, ושאי אפשר לשנות למשהו אחר ברגע האחרון.
2. בדקו מה יש לכם בבית משנים קודמות. לרוב המשפחות עם ילד אחד או יותר יש ארגז או מגירת תחפושות. אל תפסלו את התחפושות הישנות שלכם על הסף! תבדקו האם ניתן להשתמש בחלקים של תחפושת אחרת לתחפושת הנוכחית. חישבו גם על כל האביזרים הדרושים להשלמת התחפושת (רטיות, חרבות, שרביטים, כתרים, פאות, קעקועים וכו'), והאיפור הדרוש, אם בכלל (ילדים רבים, במיוחד בנים, לא אוהבים איפור!). היעזרו למטרה זו בילדים, הם תמיד מתלהבים מהנבירה ומעלים בעצמם את הרעיונות הטובים ביותר. זה יכול להיות פרויקט נחמד לסוף השבוע הקרוב.
3. החליפו אביזרים ברשתות החברתיות. כעת, כשאתם כבר יודעים בדיוק מה חסר לכם להשלמת התחפושת, חפשו שרשור ברשתות החברתיות (פייסבוק, אלא מה?), ובאופן ספציפי בקבוצות הורות שונות ובמיוחד אלו המקומיות, בנושא "החלפות/בקשות/המלצות על תחפושות".
אם אף אחד לא התחיל כבר שרשור כזה, התחילו בעצמכם. כתבו תיאור קצר של התחפושת/אביזרים שאתם מחפשים (כולל גיל ומידה) וכמובן היו מוכנים לתת/להשאיל/למכור תחפושות שלכם למי שמחפש. אני יכולה לספר לכם שבתוך כמה דקות אחרי שהתחלתי שרשור כזה באחת הקבוצות המקומיות בהן אני חברה ופירטתי מה אני מחפשת עבור בני הצעיר, קיבלתי פנייה מ"חברה" שיש לה בדיוק את מה שהייתי צריכה. חשוב לסגור בינכם האם מדובר במסירה, בהשאלה או במכירה. אפשר להשתמש בכלי זה גם לבקשת המלצות מחברי הקבוצה על חנויות תחפושות ואביזרים זולות (אך איכותיות). כמובן שניתן לעשות "החלפות" דומות דרך פלטפורמה לא טכנולוגית, בקרב חברים ומשפחה.
4. עשו זאת בעצמכם. אני חייבת להודות שבפעם הראשונה שגלגלתי בראשי את הרעיון של להכין תחפושת לבד, דימיינתי מכונת תפירה, חנויות בדים וסדקית, חוטים, מחטים ועוד דברים שבינם לביני כמעט ואין קשר, ונרתעתי. אך כשהחלטתי להתמודד עם זה, הבנתי שהכוונה מאחורי המילה "הכנה" היא רחבה הרבה יותר, ולא מצריכה כישורים מיוחדים, אלא קצת יצירתיות פרקטית.
לדוגמא, בני הבכור בישר לי שבכוונתו להתחפש השנה לשחקן כדורגל מסוים. אחרי שבהיתי כמה דקות בבגדיו ובתמונתו של השחקן המהולל, בדקתי את עלות קניית החליפה המקורית (מעל 200 שקל) ועשיתי כמה חיפושים באינטרנט - הבנתי שאני מסוגלת להכין עבורו תחפושת של החליפה בעלות ומאמץ מינימליים יחסית. נכון, סביר להניח שהיא לא תראה לגמרי מקצועית אלא, אפעס, כתחפושת. אך האם זה לא הרעיון מאחורי פורים ותחפושות - שיהיה מצחיק, שמח ומבדח? ואם אתם מאותגרים-אמנותית כמוני, אני מציעה לכם בחום להתייעץ עם חבר או חברה מוכשרים שבטוח יתנו לכם איזו הצעה מבריקה בפשטותה שתסדר לכם את כל התחפושת.
אני פניתי לחברתי הסופר-יצירתית לילך חן שמיד הפנתה אותי לבלוג שלה "לי ולך", ואחרי שגלשתי בו, כל החששות שלי לגבי פורים התפוגגו. אחרי עוד כמה חיפושים בגוגל מצאתי אתרים נוספים עם רעיונות להרכבת התחפושת הנחשקת עבור בכורי, ואפילו מספר סרטונים ביו-טיוב. עכשיו המשימה נראית לי אפילו די קלה, פשוטה וכיפית!
אופציית ההכנה לבד מנצחת במבחן הכדאיות הכלכלית רק במידה והיא לא מצריכה יותר מדי התרוצצויות וזמן הכנה, כמובן.
5. הזמנה מאתרים בחו"ל. אפשרות נוספת עבור כל מי שמתעקש על קניית תחפושת חדשה ונוצצת, אך במקביל לא רוצה להוציא 200 שקל, היא קנייה מאתרים בחו"ל. מבדיקה שערכתי עולה כי ניתן בהחלט למצוא תחפושות מקוריות ויפות במחירים סבירים, אך יש להזדרז ולהזמין עכשיו. כמו כן, יש לצלוח את מכשול המשלוחים לישראל, משהו שלא ניתן לבצע מכל האתרים, כמו גם להוסיף לעלויות את דמי המשלוח (למרות שכמה אתרים מציעים משלוח חינם). חייבים להקפיד לרכוש מחנויות מהימנות ולבדוק עד כמה שניתן את איכות התחפושת. אם לא תקנו מאתרים אלו, תוכלו לכל הפחות לשאוב מהם רעיונות נהדרים לתחפושות. חפשו באמזון, אי-ביי, Disney store , buycostumes.com, Buy2USA ועוד.
בנוסף לכך, בחברת PayPal המציעה רכישה בטוחה ברשת, ממליצים גם על האתרים costumesupercenter, costumestore ועל האתר הישראלי מרמלדה. באתר גם ממליצים להשוות מחירים בין אלה שמוצעים בחנויות לבין אלו שבאתרים. מומלץ גם לבדוק אם יש עלויות נלוות למחיר המוצר, או אולי הטבות למוצרים במכירות חיסול תחת קטגוריית Clearance. הקפידו לקנות באתרים אמינים. כדאי לבדוק היטב את פרטי החנות המקוונת על ידי קריאת אמנת השירות והתקנון שלה, ולוודא כי מדובר באתר חוקי ופעיל.
דבר חשוב נוסף:שימו לתנאי המשלוח המצויינים באתר ולזמן ההגעה המשוער כדי שהתחפושת תגיע בזמן לפורים. חשבו גם את עלות המסים: בקנייה עד 75 דולר יש פטור מלא ממסים, מכס ומע"מ; בקנייה מעל 75 דולר ועד 325 דולר יש לשלם 17% מע"מ; ובקנייה בסכום שמעל 325 דולר יש לשלם 17% מע"מ, בנוסף ל‑12% מס קנייה או מכס עבור חלק מהמוצרים.
ומתחפושות לעוד אלמנט של החג - משלוחי מנות. הגישה שלי גם כאן, במיוחד במשלוחי המנות של הילדים, היא שאסור להשתגע. רוב הגנים ובתי ספר נותנים הנחיות מדויקות מה יש לשים במשלוח המנות שעל כל ילד להביא, ולא בכדי – המטרה היא שאף ילד לא ירגיש מקופח, שכל הילדים ירגישו שקיבלו כמות ואיכות זהה. אז אנא, אל תתפרעו על התכולה (וזה כמובן גם חסכוני ובריא יותר). עדיף להשקיע קצת יותר מחשבה ומאמץ בקישוט ובברכה. גם למטרה זו מצאו רעיונות יפים וחסכוניים ברשת, כמו בבלוג של לי ולך שהזכרתי קודם.
הכותבת, דבי קצב, היא יועצת לתכנון כלכלי אישי ומומחית לכלכלת המשפחה
>> איך מכינים תחפושת של אייפון?
>> כבר עשיתם לייק לעמוד הפייסבוק שלנו?
>> מצאנו שיטה: כך תצליחו להספיק את כל המטלות שלכם
לכל הטורים של דבי קצב