אני נתקלת בלא מעט נשים שאין להן מושג בכל הנוגע לעניינים הפיננסיים של המשפחה שלהן. "שנינו עובדים, אך יש אצלנו חלוקה ברורה: אני מטפלת בילדים ובבית ובעלי בכספים", הן מספרות לי, ואפילו בגאווה מסוימת. יש גם מקרים גרועים יותר, בהם הנשים מגלות בבושה שאצלן המצב הזה נוצר לא מבחירה, אלא שהבעל לא נותן להן להתערב בנושאים הכלכליים ושולט בהכל בעצמו. לתופעה זו יש אפילו שם – "אלימות כלכלית", והיא חוצה מעמדות כלכליים, מגזרים, עדות ורמות השכלה.
ישנן נשים שנאלצות לטפל בעניינים האלו מפני שלבעל שלהן אין זמן לעשות זאת, והיות והן סולדות מהנושא, הן עושות רק את המינימום ומפתחות מרמור ותסכול. יש משפחות בהן שני בני הזוג עסוקים מאוד, עובדים שעות ארוכות או פשוט לא נמשכים לנושאים הפיננסיים, והתוצאה במקרים אלה היא שאיש לא מטפל בחשבונות ובתקציב. יש גם בתים בהם המצב הוא קיצוני באופן הפוך מהרגיל, ובהם האישה, מבחירה או מנטייה אישית, היא זו שדואגת לכל העניינים, והבעל כלל לא מעורב. כל המצבים האלה רחוקים מלהיות אידיאליים.
נשים מתאימות יותר לטפל במשימות מורכבות
למה זה כל כך חשוב, ששני בני הזוג יהיו שותפים בניהול כלכלת המשפחה? זוגיות היא שותפות. בני-זוג הינם שותפים בהורות, בטיפול בבית ובזוגיות (או לפחות אמורים להיות), וכך צריך להיות גם כשמדובר בניהול העניינים הכלכליים. האם זו חייבת להיות שותפות מלאה ושוויונית? לאו דווקא.
הסיטואציה האידאלית היא זו בה שני בני הזוג מעורבים, ומחלקים ביניהם את המטלות. גם מצב בו אחד מבני הזוג לוקח לידיו את המושכות אך מערב את השני, לפחות ברמת הידיעה והעברת האחריות למשימות ספציפיות, הוא מספק.
רוב לקוחותיי הן משפחות, וברבים מן המקרים הצד שתופס הובלה הוא, לשמחתי הרבה, דווקא הצד הנשי. לתפיסת עולמי, נשים הן המתאימות ביותר לניהול כלכלת המשפחה: מדובר בנושא גדול ומלא בפרטים קטנים, ומי אם לא נשים תדענה לטפל במשימות מורכבות? זהו "תיק" המצריך כישורי ניהול זמן, האצלת סמכויות, "הצקה/ניג'וס", שמירה על מוטיבציה גבוהה, יצירתיות ודחיית סיפוקים. כל אלה הן חוזקות שלרוב הנשים יש באופן טבעי, לא?
אם אצלכם בבית העולמות הכלכליים מנוהלים אך ורק על ידי הגבר, הגיע הזמן לשנות. נהלו שיחה פתוחה ביניכם, חלקו את המשימות והחליטו על עדכון הדדי זה של זו. רוב בני הזוג, יש להניח, ישמחו מאוד לשתף במידע וכמובן לשיתוף פעולה בביצוע המטלות.
ומהם בדיוק הנושאים והמשימות שיש לבצע ולעקוב אחריהם? המדריך המלא בטור הבא.
הכותבת, דבי קצב, היא יועצת לתכנון כלכלי אישי ומומחית לכלכלת המשפחה. להרשמה למפגשים הקבוצתיים של דבי בנושא לחצו כאן