החזרה ללימודים משמעה גם חזרה לשגרת מסיבות ימי ההולדת הכיתתיות, אליהן מוזמנים ילדינו כמעט מדי שבוע.
בשנה האחרונה במיוחד, ההתעסקות עם קניית מתנות עבור אירועים אלו, כמו גם ההתלבטויות לגבי אופן חגיגת ימי ההולדת של ילדי הפרטיים, הובילו אותי לחיפוש אחר פתרונות יעילים יותר לכל סוגיית ימי ההולדת לילדים קטנים.
אז מה עושים? כמה רעיונות שמשלבים לא רק התנהלות כלכלית נבונה אלא גם יצירתיות, חינוך, מעורבות הורית ואפילו נתינה לזולת.
במקום עוד חולצה, למה שלא תבקשו כסף מזומן?
ניסיתם לחשב פעם כמה אתם מוציאים בשנה אחת רק על מתנות יום הולדת לחברים מהכיתה או מהגן של ילדיכם? בהנחה שאתם משלמים כ- 40 ₪ למתנה ושהילד הולך לכ- 20 ימי הולדת בשנה (בכיתה ממוצעת יש כ- 35 ילדים אך לא כולם עורכים חגיגות), מדובר על 800 ₪.
תכפילו סכום זה במספר הילדים שלכם בגילאים 5-11 ותגיעו לסכום נכבד ביותר. נכון, אפשר למצוא מתנות בפחות מ- 40 ₪ אך צריך לכתת רגליים ולהיות סופר-יצירתיים כדי למצוא כאלו, ותמיד מלווה לכך תחושה של התפשרות.
הרעיון הבסיסי שאני מציעה כאן כאלטרנטיבה ראויה, מוכר היטב בארץ מתחום החתונות, מסיבות המצווה והבריתות: במקום לתת משחק, בגד, ספר או כל מתנה אחרת, בואו נעניק כסף מזומן גם במסיבות של ילדים.
תחשבו על זה רגע: כל ילד מביא מעטפה ובתוכה ברכה שהכין (או הכנתם ביחד, במחשב) ואת סכום הכסף המוסכם. הילד החוגג מקבל הזדמנות לבחור בעצמו, כמעט, מתנה גדולה או יקרה (או אפילו 2-3 פריטים יקרים יחסית), ואולי אפילו להפריש חלק מהכסף לחסכון.
להורי הילד החוגג נחסך המון זמן יקר אשר בעבר התבזבז ב"מסע החזרת המתנות" המסורתי ללפחות 4-5 חנויות שונות, וזאת בהנחה שבכלל יש פתק החלפה. הרי רבות מן המתנות המתקבלות הינן כאלו שכבר יש בבית, או שהן באיכות נמוכה או שהילד פשוט לא אוהב אותן (ראיתם פעם את הבעת הפנים של ילד בן 6 הפותח חבילה המכילה עוד טי-שירט?), ולפעמים סתם אין כבר מקום בבית לעוד משחקי קופסא. במקום זאת, הולכים בנחת יחד עם הילד לקניית המתנה הנבחרת, בחנות אחת או שתיים. ההורים של הילדים המוזמנים חוסכים בצורה זו זמן בחיפוש מתנה מתאימה, וכמובן שגם כסף ואת תחושת ההתפשרות.
למי מתאים? פורמט מתנות זה מתאים מגיל גן חובה (5 או 6) שבו הילדים כבר מבינים קצת יותר טוב את ערך הכסף וכבר נהנו מספר שנים מהתענוג שבקריעת אריזות הנייר העוטפות את המתנות. דברו אתם על כך, הסבירו את הרעיון, ותראו איך הם מקבלים אותו.
שדרוג הרעיון: אני מציעה לשכלל את הרעיון אף יותר על ידי כך שתחליטו שחלק מן הכסף שמתקבל מועבר כתרומה בשם הילד החוגג לארגון צדקה כלשהו, ובמיוחד כאלו הקשורים לילדים. נתקלתי בעמותה המתאימה במיוחד לכך בשם מלאכי יום הולדת. מטרתה לאפשר לכל ילד לחגוג את יום הולדתו, בעיקר ילדים ממשפחות הנאבקות עם מציאות כלכלית קשה. תרומה של 180 ₪ מכסה את עלות הפקת ערכת יום הולדת המכילה משחקים, הפעלות, מוסיקה, קישוטים ופרסים - כל מה שנדרש למסיבת יום הולדת של כשעתיים. מתנדב שמקבל את הערכה, מנחה ומפעיל בעזרתה מסיבת יום הולדת חווייתית לילד ולחבריו לכיתה. הילד החוגג מקבל כרטיס תודה אישי מילד יום ההולדת, המנציח את הרגעים של המסיבה שהוא חגג בזכותו.
בהנחה שכל ילד הביא 20 ₪, והגיעו 30 מילדי הכיתה, אחרי שתעבירו 180 ₪ עדיין יישארו כ- 420 ₪ למתנה גדולה לילד החוגג. ניתן גם להחליט שמעבירים את התרומה כל שתי מסיבות, בשם שני ילדים.
כדי שהרעיונות המוצגים כאן יעבדו כמו שצריך חשוב לגייס שיתוף פעולה רחב ככל הניתן, מכלל ההורים בכיתה או בגן, לכן הזמן הטוב ביותר לעלות את הרעיון הוא בתחילת השנה, באספות ההורים. אני בטוחה שרוב ההורים יבינו מיד את היתרונות של שיטה זו. החליטו באסיפה על הסכום שכל ילד יביא כמתנה לכל מסיבה (אני מציעה בין 20 ₪ ל- 25 ₪) ותנו שם קוד למסיבות שיערכו בשיטת מתנה זו. בהזמנות למסיבות ציינו את שם הקוד הזה כתזכורת לכך שיש להביא מתנות מסוג זה במקום את המתנות הרגילות.
אינני יכולה לקחת קרדיט על הרעיון הבסיסי, שמעתי שהוא מיושם כבר בווריאציה כזו או אחרת במקומות שונים בארץ, ודווקא בישובים המבוססים יותר.
על מפעיל יום הולדת וירטואלי כבר שמעתם?
ולסיום, לצד השני של המתרס – מסיבת יום ההולדת עצמה. אם אתם מחפשים רעיון למסיבה לכל הכיתה שתהיה גם קצת אחרת וגם חסכונית, אז מצאתי את הפתרון המושלם: יום הולדת בקופסא.
תמורת פחות מ- 340 ₪ מקבלים בדואר תיבה הכוללת הכל לחגיגה: הוראות להפעלה כולל טקסט למנחה, משחקים ופעילויות שכולם אוהבים בהתאמה לילדים למשך שעתיים וחצי, הפתעות לילדים, ואפילו דיסק DVD עם הדרכה מפורטת.
אפשר להפעיל את התיבה בבית, בפארק, בגינה ובעצם בכל מקום. יש מבחר תיבות בנושאים מגוונים המתאימים לגילאים שונים. כמובן שיום הולדת מסוג זה מצריך שמישהו מכם, ההורים, הדודים או הסבים, יהיה המפעיל, אך החיסכון בהשוואה לעלות של מפעיל הינו ענק.