זהו, אנחנו כבר בשבוע האחרון של שנת הלימודים. לא להאמין. מסיבות הסיום בעיצומן, הילדים הגדולים יותר כבר יצאו לחופש, ורק בקרב הקטנטנים הנמצאים במסגרות פרטיות עולם כמנהגו נוהג עד תחילת אוגוסט. הימים האחרונים מתאפיינים לא רק בהמון מסיבות סיום שלכל אחת צריך להביא משהו, אלא גם באטרף של קניית מתנות לכל אלו שטיפלו או חינכו את ילדינו במהלך השנה. השבוע אציג בקצרה את זווית הראייה של כלכלת המשפחה בנושא "שגעת מתנות סוף השנה" הזו.
אל תשכחו כרטיס ברכה
כתבתי כבר בעבר בעניין סעיף המתנות בתקציב. בקצרה אזכיר שכל עוד תקצבתם את הסעיף הזה, וכל עוד אתם עוקבים אחר הוצאותיכם ועומדים בתקציב באופן כללי – אז זו זכותכם המלאה להוציא כמה שתקצבתם על מתנות, כולל אלו של סוף השנה. כן, גם סכומים גבוהים! אבל אני מניחה שאצל רבים הסעיף הזה לא מתוקצב כראוי, ולפיכך אני ממליצה לנהוג בשפיות גם בנושא זה, למרות רגישותו.
ממחקר לא רשמי שעשיתי במהלך השנים בקרב אמהות, גננות ומורים (אני בעצמי בת למורה), למדתי שגם עבורם נושא המתנות הינו רגיש ומעורר רגשות מעורבים. מצד אחד, באופן טבעי זה נחמד ונעים לקבל מתנה כאות הערכה על עבודתם הקשה. מצד שני, פעמים רבות המתנות המתקבלות אינן מתאימות כלל או שהינן שגרתיות ומשעממות ומשאירות טעם של יציאה ידי חובה בלבד.
אז לכל מי שחש צורך להעניק מתנה נוספת, מלבד זו הניתנת על ידי ועד הגן או הכיתה, אני מציעה שני פתרונות הגיוניים המתאימים גם לנותן וגם למקבל:
1. העניקו מתנה קטנה של תשומת לב מלווה בכרטיס ברכה מהילד ומכם, ההורים. וכשאני אומרת מתנה קטנה, אני מתכוונת למתנה קטנה גם מבחינת המחיר: פנקסון קטן, מחזיק מפתחות, עט וכו'. משהו חמוד שהינו שימושי לכל אחד הניתן לקנייה בכל חנות לציוד משרדי. השקיעו את מירב המאמצים – שלכם ושל ילדיכם - ביצירת כרטיס ברכה ועליו קישוטים ומילים הבאות מהלב, ותאמינו לי, תרגשו את המקבל/ת יותר מכל מתנה גדולה ויקרה.
2. התאחדו עם מספר הורים אחרים וקנו מתנה משותפת. כאשר העדיפות היא כרטיס מתנה ורסטילי, כגון אלו המתאימים למספר חנויות בקניון הקרוב לבית הגננת או המורה. שמעתי כבר על מורות שאפילו מבקשות מכל ההורים, כבר בתחילת השנה, ובאופן מפורש, לקנות להן מתנות רק מסוג זה, אם בכלל. כמובן שגם כאן הרעיון הוא שהמתנה תלווה בכרטיס ברכה אישי, שהוא הוא עיקר העניין.
עכשיו, עשו אתם את החישוב האישי שלכם ותיווכחו שלכל ילד עשויים להיות בין 3 ל-10 "מטפלים" (מחנך/ת או גננת, מורים פרטיים, מדריכי חוגים, מטפלי צהרונים, סייעות). אם יש לכם יותר מילד אחד, מדובר בהרבה אנשים, ומכאן שבהרבה כסף, אם לא נוהגים בחוכמה.
מלבד המתנות למטפלים למיניהם, יש גם הורים הנותנים לילדיהם מתנות סוף שנה אך ורק עקב כך שסיימו את שנת הלימודים. לשיטתי, זוהי הוצאה מיותרת לחלוטין, במיוחד לאור העובדה שבמהלך החופש הגדול והקיץ בכלל נרעיף על ילדינו "מתנות" רבות בצורת בילויים ואטרקציות שונות.
לסיום: אני מציעה שתסכמו את כל הסכומים שאתם מוציאים על מתנות סוף השנה, ותשתמשו בסכום זה כבסיס לתקצוב מתנות סוף השנה הבאה: האם תרצו לתקצב סכום זהה? האם קצת השתוללתם הפעם ולשנה הבאה תתקצבו קצת פחות? מה שתחליטו, אל תשכחו להכניס את הסכום לתקציב המתנות הכללי שלכם. משום מה, יש נטייה לשכוח נושא זה בתקציב.
כותבת הטור, דבי קצב, היא יועצת לתכנון כלכלי אישי ומומחית לכלכלת המשפחה
>> בטור הקודם: איך אפשר להרוויח כסף בלי לעבוד?
לכל הטורים של דבי קצב